www.egolpion.com

Δημοσιεύουμε επιστολή προς τη σελίδα μας από τον κ.Μαρκούδη απαντητική σε σχετική ανάρτησή μας. Θα ακολουθήσει δικός μας σχολιασμός στις επόμενες ημέρες. 

Προς Αντιαιρετικό Εγκόλπιο

 Αγαπητοί κύριοι.

Λυπάμαι που επικοινωνώ ανώνυμα μαζί σας, αλλά δεν ξέρω στοιχεία της ταυτότητας σας. Και εννοώ ουσιαστικά στοιχεία και όχι απλώς «μία ορθόδοξη ομάδα». Θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν σας ήξερα προσωπικά, πρώτον για να σας ευχαριστήσω (αφού κατά καιρούς έχω ο ίδιος χρησιμοποιήσει πολλές φορές υλικό από το blog σας) και δεύτερον για να σας εκφράσω κατά πρόσωπον το παράπονο για την ατυχή ανάρτηση στο blog σας, που αν δεν είναι ατυχής και βιαστική, τότε σίγουρα αγγίζει τα όρια της κακόβουλης ηθικής απομείωσης μίας μεγάλης και με συνέπεια προσπάθειας.

Αναφέρομαι στην με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 2012 ανάρτηση σας με τίτλο «Σεβασμιώτατε Πειραιώς να αναλάβετε υπό την επίβλεψή σας τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς σας»

Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί έχουμε ονοματεπώνυμο και δεν κρυβόμαστε πίσω από ανώνυμες διαδικτυακές προσπάθειες, κυρίως δε, όταν αποφασίζουμε να κρίνουμε και να κατακρίνουμε τον πλησίον μας (διπλό το αγιογραφικό σφάλμα: κρίση-κατάκριση και έλλειψη αγάπης προς τον πλησίον).

Εγώ, λοιπόν, θα σας απαντήσω επώνυμα σε όσα ατεκμηρίωτα γράφετε και σε όσα λανθασμένα καταλήγετε ως συμπεράσματα. Και θα το κάνω πρωτίστως ως Ορθόδοξος Χριστιανός που απαντάει αγαπητικά στους αδελφούς του και δευτερευόντως ως Διευθυντής Προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού της «Πειραϊκής Εκκλησίας» από το 2004. Δεν θα είμαι σύντομος στην απάντησή μου, γιατί αισθάνομαι πως πρέπει απόλυτα να υπερασπιστώ το έργο μας, μπροστά στην άδικη επίθεση που δεχόμαστε από την ανάρτησή σας.

Αγαπητοί κύριοι.

 Διαβάζω στο ανυπόγραφο και ανώνυμο κείμενό σας τα εξής και απαντώ κατά λέξη.

«Έχουμε παρατηρήσει και παλαιότερα ότι η άνοδος ακροαματικότητας του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι.Μ.Πειραιώς ανέβηκε στην προτίμηση του κοινού σταδιακά και με βασική αιτία την εκκοσμίκευση του 89.5».

Που ακριβώς έχετε παρατηρήσει την άνοδο της ακροαματικότητας; Με ποια στοιχεία; Πότε είδατε τη σειρά κατάταξης ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών και πότε είχατε εσείς στοιχεία για να προβείτε σε όποιες δικές σας αναγωγές και συμπεράσματα; Και που ακριβώς εδράζεται η δική σας στατιστική επιστημονική τεκμηρίωση ώστε να ξέρετε πως, από πού και πότε αλλάζουν οι ακροαματικότητες;

Για να γνωρίζετε καλά και στο μέλλον σας ενημερώνω με πλήρη ευθύνη: ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας ΔΕΝ συμμετέχει επίσημα σε καμία μέτρηση ακροαματικότητας από της ιδρύσεώς του. Δεν συμμετέχει γιατί ουδέποτε πλήρωσε συνδρομές ή είχε οποιουδήποτε άλλου είδους εξυπηρετήσεις από εταιρίες μετρήσεων. Για το λόγο αυτό στην επίσημη έρευνα ακροαματικότητας ο σταθμός μας ΔΕΝ αναφέρεται.  Όταν από τηλεφώνου ερωτώνται όσοι συμμετέχουν «ποιο σταθμό ακούσατε σήμερα» αν κάποιος απαντήσει «Πειραϊκή Εκκλησία», ο ερευνητής/ερευνήτρια απαντάει πως ο σταθμός αυτός δεν υπάρχει στη λίστα. Άρα στην επίσημη μέτρηση ποτέ δεν αναφερόμαστε. Τον τελευταίο καιρό μία νέα εταιρία διεξάγει έρευνα ακροαματικότητας και έχει κατατάξει το σταθμό μας στην 8η θέση. Όμως και σε  αυτή την έρευνα εμείς ως σταθμός δεν συμμετέχουμε οικονομικά και έτσι δεν έχουμε πρόσβαση ούτε σε στοιχεία, ούτε σε άλλες λεπτομέρειες. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πως εσείς «ανώνυμα» γνωρίζετε στοιχεία και βγάζεται καθ’ υπερβολή δικά σας αβάσιμα συμπεράσματα;

Η δική σας κακόβουλη θέση πως « η άνοδος ακροαματικότητας του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι.Μ.Πειραιώς ανέβηκε στην προτίμηση του κοινού σταδιακά και με βασική αιτία την εκκοσμίκευση του 89.5» αποτελεί απλώς προσωπική άποψη του γράφοντος (και μη επωνύμως υπογράφοντος). Ξεπερνάει δε τα όρια του ατυχύς και αστοιχείωτου συμπεράσματος και αγγίζει την καθ’ υπερβολή εμπάθεια! Δεν έχετε ίσως προσέξει τη διαφορά στον προσανατολισμό που είχε από το 1988 μέχρι σήμερα η Πειραϊκή Εκκλησία. Με σκληρό αγώνα κρατήσαμε κατά το δυνατόν το κοσμικό πνεύμα μακριά από το πρόγραμμά μας (π.χ. ούτε τραγούδια έχουμε). Στηρίξαμε την πνευματική ωφέλεια των ακροατών και αυτός ήταν ο πυλώνας του προγράμματος.  Το πώς εσείς βγάζετε άλλα συμπεράσματα είναι απορίας άξιο! Εμείς για 24 συνεχόμενα χρόνια ακολουθούμε την ίδια αταλάντευτη πορεία: αμιγώς ορθόδοξη, αγιοπνευματική, αγιοπατερική και αγιογραφική.

Αν εσείς ενδεχομένως έχετε άλλα γνώμη, σεβαστή αλλά μη αποδεκτή. Αν θέλετε να συγκρίνετε τους δύο σταθμούς δικαίωμά σας. Αυτό απέχει από τη δική μας θέση. Κι αν τα λόγια σας υποκρύπτουν κάποια προσωπική πικρία (Κύριος Οίδε), τότε ενδεχομένως να μιλάμε και για άλλες συμπλεγματικές συμπεριφορές που ίσως να πρέπει να διερευνηθούν πνευματικά. Θα ήθελα να πιστεύω πως ήταν απλώς αποτέλεσμα γραφής υπερβολικού ζήλου.

Και συνεχίζετε: «Το δίλημμα πλέον είναι εκκοσμίκευση ή νεοεποχίτικη προπαγάνδα. Δεν θέλουμε να κατονομάσουμε πρόσωπα και στελέχη –σκοπός μας δεν είναι αυτός- αλλά δυστυχώς πολλά βασικά στελέχη του 91.2 δεν ακολουθούν την Πατερική πορεία του Σεβ. κ.Σεραφείμ, τουλάχιστον στο επίπεδο της ραδιοφωνικής τους μαρτυρίας».

Λυπάμαι αγαπητοί μου. Το ψευτοδίλημμα είναι εντελώς πλαστό και κακόβουλο. Μακριά από εμάς και η νεοεποχίτικη προπαγάνδα και η εκκοσμίκευση. Αλήθεια, έχετε ακούσει ποτέ έστω και για μία φορά 24 ώρες συνεχώς το πρόγραμμα του σταθμού μας; Δεν σας ζητάω κάτι υπερβολικό, απλά ένα (έστω και περιορισμένο) εικοσιτετράωρο της κατά τα άλλα γεμάτης πνευματική αγωνία ζωής σας, μία ώρα για κάθε ένα από τα 24 χρόνια λειτουργίας του σταθμού μας… Αν το είχατε κάνει, όπως εμείς εδώ στο σταθμό μας,  θα είχατε σημειώσει τα ακόλουθα: το 1/3 του προγράμματος της Πειραϊκής Εκκλησίας αποτελείται από ακολουθίες σε καθημερινή βάση (Όρθρος, Θεία Λειτουργία, Παρακλητικοί Κανόνες – δύο φορές στο εικοσιτετράωρο – Εσπερινός, Απόδειπνο, Μεσονυκτικό). Αυτό μοιάζει στο δικό σας αισθητήριο με «εκκοσμίκευση»; Το υπόλοιπο πρόγραμμα δομείται στον διπλό άξονα Ορθοδοξία – Ελληνισμός, με την Ορθοδοξία να καλύπτει το 80% σχεδόν του χρόνου. Αν αυτό για εσάς σημαίνει «νεοεποχίτικη προπαγάνδα», τότε προφανώς ζούμε και κινούμαστε σε λάθος τόπο και χρόνο, αναμφισβήτητα δε, μιλάμε άλλη γλώσσα. Θέλετε να μου πείτε «ανώνυμε» σχολιαστή και τιμητή πως οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σε σταθερή εβδομαδιαία βάση, οι ευλαβέστατοι ιερείς και μοναχοί, αλλά και οι από γεννήσεως του σταθμού συνεργάτες – παραγωγοί ξαφνικά δεν ξέρουν τι λένε και όλοι μαζί προδίδουν την Πίστη μας; Λαθεύετε αγαπητοί μου. Και πολύ φοβάμαι ότι ο ανωνύμως υπογράψας κινείται με εμφανή εμπάθεια, όταν καταθέτει τα έωλα επιχειρήματά του που δεν είναι άλλα από τα δικά του προσωπικά συμπεράσματα.

Λέτε πως «δεν θέλουμε να κατονομάσουμε πρόσωπα και στελέχη –σκοπός μας δεν είναι αυτός- αλλά δυστυχώς πολλά βασικά στελέχη του 91.2 δεν ακολουθούν την Πατερική πορεία του Σεβ. κ.Σεραφείμ». Ευτυχώς που δεν μας κατονομάζετε για να σας απαντήσουμε και προσωπικά όλοι μας. Στα 24 χρόνια περισσότεροι από 500 εθελοντές  συνεργάτες που εξέφρασαν και συνεχώς εκφράζουν το ορθόδοξο βίωμα της Εκκλησίας μας στο σταθμό μας. Όμως αγαπητοί μου, εμείς από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε ο σταθμός μας (και έχω τη χαρά να είμαι συνεργάτης του από το 2ο χρόνο της λειτουργίας του), πρεσβεύουμε το πνεύμα της Αγιοπατερικής διδασκαλίας της Εκκλησίας μας, αναγνωρίζοντας τη διάθεση προσφοράς και αγάπης, αλλά ταυτόχρονα και την ανθρώπινη δυνατότητα του λάθους. Δεν είμαστε «αλάθητοι», δεν διανύσαμε την πορεία μας χωρίς σφάλματα. Από αυτή τη στάση ζωής προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη μας σε προσωπικό, αλλά και συλλογικό επίπεδο. Και η καλόπιστη κριτική πάντοτε μας βοηθούσε. Εκτιμώ όμως (και το καταγράφω για μία ακόμα φορά στην απάντησή μου) πως ο συντάκτης της αναρτήσεώς σας δεν λειτούργησε κάνοντας καλοπροαίρετη κριτική…

Επειδή ένα από τα βασικά στελέχη του σταθμού είμαι και εγώ προσωπικά, η ανώνυμη αναφορά σας ότι δεν ακολουθούμε την Πατερική γραμμή του Σεβ. κ. Σεραφείμ με προσβάλει και με θίγει. Δεν είναι σε θέση κανένας ανώνυμα και ατεκμηρίωτα να αφήνει τέτοιες κατηγορίες να πλανώνται, ειδικά σε θέματα πνευματικής ευαισθησίας υψίστου βαθμού, με δεδομένο πως η Πνευματική γραμμή του Σεβασμιωτάτου με εκφράζει απόλυτα, αλλά και όλους μας στο σταθμό. Ωστόσο, επειδή ως άνθρωποι μπορεί κάπου να σφάλουμε (ακόμα και άθελά μας) θα δεχόμουν να μου υποδείξετε που, πότε και με ποιον τρόπο, τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι συνεργάτες μας, σφάλαμε ή ξεφύγαμε από την Πατερική γραμμή. Με απόλυτη ειλικρίνεια θα σας απαντούσα άμεσα. Και να είστε βέβαιοι, πως αν είχα εγώ ή κάποιος από εμάς το λάθος, θα το αποκαθιστούσαμε άμεσα, δημοσίως και από αέρος! Όσο δε για το άστοχο σχόλιό σας «τουλάχιστον στο επίπεδο της ραδιοφωνικής τους μαρτυρίας» δοξάζω τον Πανάγαθο Τριαδικό Θεό μας, που μας ανέχεται δίπλα του και μας επιτρέπει να τον διακονούμε με τις πενιχρές μας δυνατότητες στον ραδιοφωνικό μας σταθμό, με αγωνία, κόπους, βάσανα και προβλήματα που εσείς και κανένας τρίτος δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε. Όπως φυσικά δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε την Ορθόδοξη μαρτυρία μας, όχι σε επίπεδο προσωπικών διαδρομών (δεν μας γνωρίζετε προσωπικά), αλλά όπως αποδεικνύεται δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε ούτε και την ορθόδοξη ραδιοφωνική μας μαρτυρία. Δεν απολογούμαστε σε κανέναν, αλλά με θλίψη και ταπείνωση απαντώ, ως βασικό στέλεχος, στο σχόλιό σας.

Η ανάρτησή σας συνεχίζει ως εξής: « Ένας σταθμός ο οποίος συντηρείται από τον οβολό του Ορθόδοξου πληρώματος, έχει –τουλάχιστον- την ευθύνη της Ορθόδοξης κατήχησης, για να μην πούμε ΚΑΙ της Απολογίας και της αντιαιρετικής κατάρτισης». Θα μου επιτρέψετε να σας τονίσω καλοπροαίρετα πως δεν είστε σε θέση να έχετε την παραμικρή ιδέα για το πώς συντηρείται ο σταθμός μας. Ο κόπος και η αγωνία του Σεβασμιωτάτου, τα πενιχρά οικονομικά (και λόγω της παρούσας κρίσης) της Μητροπόλεως, οι εισφορές των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, αλλά και η αγάπη του κόσμου είναι τα στηρίγματά μας. Η ενεργή συμμετοχή των ακροατών και τα 24 χρόνια συνεχούς ορθόδοξης παρουσίας, αποδεικνύουν αγαπητέ συντάκτη της αναρτήσεως, πως ο κόσμος αποδέχεται, στηρίζει και συντηρεί το πρόγραμμα του σταθμού μας γιατί λαμβάνει την εν Χριστώ παρηγορία, που τόσο πολύ έχει ανάγκη στις μέρες μας. Αλήθεια, που αλλού ακούτε να μιλάνε καθημερινά για Χριστό και Ελλάδα, που αλλού γίνονται αναφορές στα δεινά της Πατρίδας μας, που αλλού υπάρχει η αγωνία για την Ορθόδοξη Πίστη μας, την ακραιφνώς Αγιοπνευματική και Αγιοπατερική; Γιατί δεχόμαστε κάθε μήνα αιτήματα από διάφορες ενορίες και Ιερές Μονές να μεταδώσουμε τις πανηγυρικές ακολουθίες τους (και μάλιστα χωρίς καμία οικονομική συνεισφορά από τους αιτούντες);  Γιατί ανά την Ελλάδα έχουν πληθύνει οι ώρες αναμετάδοσης μέρους του προγράμματος του σταθμού μας; Γιατί καθημερινά νέοι ακροατές προστίθενται από κάθε γωνιά της οικουμένης και μάλιστα με συγκινητικά κείμενα ευγνωμοσύνης που μας αποστέλλουν;  Επειδή ξαφνικά όλοι έγιναν «νεοεποχίτες» και «εκκοσμικευμένοι»; Ας είμαστε λίγο σοβαροί, ή πιο σωστά ας είμαστε ειλικρινείς ενώπιον του Θεού μας.

Ο σταθμός, λοιπόν, αγαπητοί μας, συντηρείται και από την αγάπη του κόσμου. Όπως συντηρούνται και άλλες ιεραποστολικές προσπάθειες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως κανένας άλλος ραδιοφωνικός σταθμός δεν έχει βρει τέτοια έμπρακτη αγάπη και οικονομική υποστήριξη. Αυτός είναι ο «οβολός» για τον οποίο κανένας τρίτος (ούτε και εσείς φυσικά) δεν έχετε δικαίωμα να κρίνετε ή να σχολιάσετε. Αν ανήκετε και εσείς (που επιτρέψτε μου να αμφιβάλω) στους πολυπληθείς υποστηρικτές μας θα έπρεπε να θυμόσαστε πως όταν προσφέρουμε τον «οβολό» μας, όπως μας δίδαξε ο Κύριός μας, δεν θα πρέπει το δεξί μας χέρι να γνωρίζει  τι κάνει το αριστερό μας… Σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθεί η οικιοθελής προσφορά για άλλου είδους εκμετάλλευση… Ποιος από τους ακροατές μας, που με στέρηση μας στέλνει τη βοήθειά του, θα ήθελε ποτέ να χρησιμοποιηθεί η κίνησή του αυτή για να μας ελέγξει; Έχω ζήσει πολλά μικρά θαύματα καθημερινά στο σταθμό μας και έχω αισθανθεί ολοζώντανη την παρουσία του Θεού μας δίπλα μας… Μέρες ολόκληρες θα μπορούσαμε να μιλάμε για αυτό. Και είμαι στη διάθεσή σας όποτε θελήσετε να σας κάνω συμμέτοχους στη δική μας χαρά. Ίσως, όμως, αυτό να μη σας ενδιαφέρει… Ο οβολός όμως είναι και οι αδιάκοπες προσευχές με τις ολόθερμες από καρδίας ευχές που μας στέλνουν καθημερινά οι ακροατές μας και που βλέπουμε στην πράξη να γίνονται στήριγμά μας! Χωρίς υπερβολή! Εσείς, όμως, με τη δική σας άποψη (σεβαστή σε μία δημοκρατική χώρα, αλλά κυρίως σε μία χριστιανική κοινότητα) έρχεστε να μας υποδείξετε τι πρέπει να κάνουμε αυτόν τον οβολό. Αλήθεια, η παραβολή των ταλάντων σας είναι γνωστή; Ο Κύριος δίνοντας στους τα τάλαντα στον κάθε δούλο, τους αφήνει ελεύθερους να τα χρησιμοποιήσουν. Δεν τους επιβάλει τι να κάνουν! Όποιος κοπιάζει θα ακούσει το  «εὖ, δοῦλε ἀγαθὲ καὶ πιστέ». Εμείς ως τάλαντα δεχόμαστε το υστέρημα του καθενός και αγωνιζόμαστε να το πολλαπλασιάσουμε με βάση το ορθόδοξο πνευματικό πρόγραμμά μας. Αν η προσπάθειά μας τελεσφορήσει, ο Κύριός μας θα το κρίνει στο τέλος. Αλλά η δική σας γνώμη διαφέρει. Εσείς αρέσκεστε στην υπόδειξη! Η γνώμη σας είναι  για «την ευθύνη της Ορθόδοξης κατήχησης, για να μην πούμε ΚΑΙ της Απολογίας και της αντιαιρετικής κατάρτισης».

Προσωπική σας άποψη! Από την Πειραϊκή Εκκλησία ομολογούμε 24 χρόνια Ιησού Χριστό, με διάθεση απολογητική, ΟΧΙ όμως ξεσηκώνοντας με πάθος και φανατίζοντας τους ακροατές μας. Αυτό δεν συνάδει με το πνεύμα του ραδιοφώνου, γιατί αντί για πνευματικό ραδιόφωνο, ο σταθμός μας θα γινόταν κοσμικό αποκούμπι παθών και φωνών… Αυτό θεωρείτε εσείς απολογητικό πνεύμα; Το γεγονός ότι στην Ελλάδα μας σήμερα οι περισσότεροι είναι ακατήχητοι, είναι ευθύνη του ραδιοφωνικού μας σταθμού; Μήπως γινόσαστε υπερβολικοί όταν νομίζετε ότι ο ραδιοφωνικός λόγος θα μπορούσε να καλύψει όλα τα κενά ενός λαού που για χρόνια έζησε στην επίπλαστη ευμάρεια και την μακράν του Θεού ζωή; Το ραδιόφωνο, αγαπητέ ανώνυμε συντάκτη, σαν μέσο που απευθύνεται σε μαζικό κοινό δεν έρχεται σε καμία περίπτωση να καλύψει παθογένειες κανενός συστήματος. Το δε εκκλησιαστικό ραδιόφωνο, όταν γεννήθηκε, ήρθε για να μεταμορφωθεί σε νέο βράχο της Πνύκας, αναζητώντας η Παύλεια φωνή να φτάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ακροατήρια. Όταν ο των Εθνών Παύλος μιλούσε στους Αθηναίους κήρυττε Ιησού Χριστό, δεν καλούσε σε επανάσταση, ούτε ξεσήκωνε τον κόσμο για την ορθότητα των λόγων του. Εμείς από το δικό μας ραδιοφωνικό άμβωνα μιλάμε για τον Κύριο και Θεό μας προσπαθώντας να στηρίξουμε τον εαυτό μας και τους πιστούς Ορθοδόξους Χριστιανούς που είχαν ανάγκη από τον Ορθόδοξο Λόγο στις ραδιοφωνικές συχνότητες. Για να νοιώσουμε τη γλυκιά παρηγοριά του Χριστού μας. Αυτό που μας ζήτησε ο Ίδιος να κάνουμε.

Στα 24 χρόνια όπου χρειάστηκε δείξαμε (και θα το ξανακάνουμε) το αγωνιστικό φρόνημά μας. Εκεί που κρίνουμε ότι πρέπει να το κάνουμε, σεβόμενοι τον σταθμό και το κοινό μας. Δεν είναι σκοπός μας να μιλήσουμε για όλα τα φλέγοντα και επικίνδυνα θέματα τη στιγμή που αυτά αναφύονται. Ούτε η Εκκλησία μας δεν λειτούργησε ποτέ έτσι, δηλαδή εν βρασμώ. Πάντα με υπομονή και περισυλλογή δρούσε η Εκκλησία μας και όταν χρειαζόταν με πείσμα και αγωνιστικότητα. Η αντιαιρετική κατάρτιση έρχεται μόνο εν μέρει στο πρόγραμμα ως ενημέρωση. Μπορεί ο ραδιοφωνικός λόγος να μεταφέρει τα δύσκολα μηνύματα της αντιαιρετικής δράσης, την οποία σεβόμαστε και τιμούμε απόλυτα;

Ξέρετε εσείς που μας θίγετε με το ανώνυμο κείμενό σας τι έχουμε πει τόσα χρόνια για τις αιρέσεις, για τα προβληματικά νεοεποχίτικα ανοίγματα, για την εκκοσμίκευση της Εκκλησίας; Είστε σε θέση να γνωρίζετε εσείς καλύτερα από εμάς; Αμφιβάλω και σας προκαλώ, αν έχετε άλλα στοιχεία να μου τα θέσετε υπ’ όψιν ως καθ’ ύλην αρμοδίου. Γιατί δεν δημιουργείτε εσείς ένα ραδιοφωνικό σταθμό με τα δικά σας μέσα, με τους δικούς σας ανθρώπους και να κάνετε εσείς τον απολογητικό και αντιαιρετικό αγώνα που λέτε πως εμείς δεν κάνουμε;

Εσείς ως τιμητής των πάντων και κριτής υπέρ άνω όλων, με κανένα ίχνος ταπείνωσης στο λόγο σας (τον πάντοτε ανώνυμο…) θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός. Θα έπρεπε να χρησιμοποιείτε λόγο παρακλήσεως και ευθύνης και όχι εμπάθειας. Ανακαλύψτε γύρω σας την αγιοπνευματική παρηγοριά και μην ψάχνεται παντού για κακόβουλους εχθρούς. Εμείς βρίσκουμε πνευματική ανάπαυση στα παρήγορα μηνύματα από ανθρώπους που ένιωσαν την ελπίδα και την παρουσία του Κυρίου, ακούγοντας το σταθμό μας, όχι με τη μορφή προτεσταντικής κοσμοθεωρίας αλλά της μυστηριακής ζω΄ςη της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας μας. Όταν ο κόσμος βρεθεί με πίστη και εμπιστοσύνη κοντά στο Θεό, τότε θα είναι σε θέση να μάθει και για τα προβλήματα (τα όντως τεράστια και ψυχοκτόνα) των αιρέσεων. Μπορείτε να απαιτήσετε από ένα μαθητή της Β’ Δημοτικού να επιλύσει εξισώσεις β’ βαθμού; Γιατί κάτι ανάλογο είναι αυτό που η γνώμη σας υπαινίσσεται για το τι θα έπρεπε να έχει το πρόγραμμα του σταθμού μας.

Στη συνέχεια γράφετε: «Δεν ζητάμε τα στελέχη και οι παραγωγοί του σταθμού να γνωρίζουν την Αγία Γραφή απ’ έξω αλλά τουλάχιστον να έχουν ΒΑΣΙΚΗ γνώση της Ορθόδοξης Δογματικής διδασκαλίας». Μα ποιος λογικός άνθρωπος θα απαιτούσε αυτό που δεν μας ζητάτε; Και δεν αναφέρομαι στην Αγία Γραφή… Αλήθεια εσείς την ξέρετε απ’ έξω; Αγαπητέ επικριτή μας (που γίνεστε και ο μεγαλύτερος ευεργέτης μας), πρώτα πρέπει να μάθουμε και να ζήσουμε την Αγία Γραφή και εν συνεχεία να μάθουμε την Ορθόδοξη Δογματική Διδασκαλία μας. Αυτό γίνεται από τη στιγμή που ένα νέο μέλος της Εκκλησίας διά του Αγίου Βαπτίσματος εισέρχεται στην εν Χριστώ ζωή. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει άριστα το Τριαδολογικό δόγμα για παράδειγμα ή το Αειπάρθενο της Θεοτόκου ή ακόμα και την εκπόρευση εκ του Πατρός του Αγίου Πνεύματος. Η δογματική διδασκαλία είναι πέρα για πέρα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ για την Εκκλησία μας, αλλά και πάλι μόνο εν μέρει θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο από ραδιοφώνου. Σεβόμενοι ακριβώς αυτή την ανάγκη, δεν είναι τυχαίο, πως εδώ και ένα περίπου χρόνο έχουμε στο πρόγραμμα του σταθμού μας ουσιαστικά μαθήματα Δογματικής Διδασκαλίας με έναν εκ των πλέον καταξιωμένων Καθηγητών της Δογματικής. Αλλά προφανώς και αυτό το αγνοείτε. Αλλά η κριτική σας, κριτική!

Διαβάζω επίσης στο κείμενό σας: «Είναι αστείο το γεγονός σε στέλεχος του σταθμού να τίθεται ερώτηση από ακροατή για τους μονοφυσίτες και τις πλάνες τους και εκείνος να δηλώνει άγνοια!». Είναι σαφώς πιο αστείο το γεγονός πως στέκεστε στο ένα για να ακυρώσετε το όλον. Εάν κάτι τέτοιο είναι αληθές, θα έπρεπε, ως σοβαρός αδελφός εν Χριστώ να με ενημερώσετε άμεσα, έστω και χωρίς να με γνωρίζετε προσωπικά. Όταν πάω στην Εφορία και έχω πρόβλημα με κάποιον υπάλληλο, αγαπητέ ανώνυμε επικριτή μας, δεν στέλνω επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Οικονομικών… (για να χρησιμοποιήσω ένα καθημερινό ανάλογο παράδειγμα).  Εσείς πάλι, αποφασίσατε να απευθυνθείτε ανοιχτά στον Σεβασμιώτατο. Με την κίνησή σας αυτή μειώνετε το δικό σας πρόσωπο, μένοντας κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία σας και απευθύνεστε σε έναν Μητροπολίτη που ούτε λίγο ούτε πολύ λέτε πως δεν ξέρει τι γίνεται στο σταθμό μας. Λυπάμαι ειλικρινά που έχετε τέτοια εντύπωση! Όσο για τους μονοφυσίτες, αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί, θα έπρεπε να έχετε ακούσει ολόκληρο το διάλογο και αν όντως ήταν έτσι, όπως σε μία σειρά γράφετε, να το μάθουμε και εμείς και να διορθώσουμε την όποια λανθασμένη ή ακόμα και κακόδοξη τοποθέτηση μπορεί να ακούστηκε. Εμείς, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του λάθους σε όλους. Εσείς, αλήθεια, αυτό το δικαίωμα το αναγνωρίζετε σε εμάς; Η μετάνοια και η συγχώρεση είναι δώρα Θεού που είτε ωριμάζουν στις ψυχές μας και μας οδηγούν κοντά Του, είτε σαπίζουν από τις πράξεις και τη βιωτή μας και μας απομακρύνουν από Αυτόν.

Συνεχίζω στο κείμενό σας:  «Θεωρούμε απαράδεκτη την νέο-Πατερική ασάφεια της πρωινής ζώνης στην οποία η χλιαρή αγαπολογία εναλλάσσεται με την πλάνη στο σημείο να καλείται …ψυχοθεραπευτής να μιλήσει για τον γ.Παΐσιο!».  Δικαίωμά σας να θεωρείτε ανωνύμως ότι θέλετε, αλλά και δικό μου αναφαίρετο δικαίωμα να σας πως ευθαρσώς πως δεν ξέρετε καν τι λέτε και διακατέχεστε από συμπλεγματική συμπεριφορά κακοποίησης της πραγματικότητας. Απαντώ στο συγκεκριμένο επιχείρημά σας, ως παραγωγός της πρωινής εκπομπής (που είναι ωριαίας διάρκειας και όχι πρωινής ζώνης που στις 4 ώρες που διαρκεί η ζώνη αυτή έχει πολλά και ενδιαφέροντα θέματα). Για την προσωπική σας άποψη δεν έχω λόγο να πω κάτι. Προσωπική και σεβαστή είναι. Εσείς προφανώς από το πνεύμα της μεγαλοκαρδίας σας μιλάτε (αν και ανώνυμα) σε α’ πληθυντικό. Αλήθεια, όλοι εσείς στο «αντιαιρετικό εγκόλπιο» αυτή τη γνώμη έχετε; Τόσο πολύ μας ακούτε κάθε πρωί;

Η εσφαλμένη άποψή σας περί «χλιαρής αγαπολογίας» είναι αντίθετη με την μόνη καινή εντολή του Κυρίου μας, το αγαπάτε αλλήλους! Η δική σας αντιαιρετική ηθική δεν γνωρίζει την αγάπη; Το πνεύμα της εκπομπής, την ευθύνη της οποίας φέρω, είναι να γνωρίσουμε και να παρηγορηθούμε από την αγάπη του Τριαδικού Θεού μας. Αλλά όταν μιλάμε για τα θαύματα των Αγίων της Εκκλησίας μας, αυτό για εσάς είναι πλάνη; Όταν αναφερόμαστε στις ιεραποστολικές ανά την οικουμένη προσπάθειες, αυτό εσείς το θεωρείτε χλιαρό; Όταν μιλάμε με σθένος για την Πατρίδα μας και τα σύγχρονα δεινά , αυτό είναι για εσάς αγαπολογία; Αλήθεια εσείς σε τι Θεό πιστεύετε; Γιατί αν από τις 168 ωριαίες πρωινές εκπομπές μας θυμάστε ότι καλέσαμε έναν  «ψυχοθεραπευτή  να μιλήσει για τον γ.Παΐσιο», θα έπρεπεαυτοί που σας μεταφέρουν τα ραδιοφωνικά δρώμενα να είχαν σημειώσει πως ο κύριος αυτός (ψυχολόγος  στο επάγγελμα) γνώριζε προσωπικά τον μακαριστό Γέροντα και σε καμία περίπτωση δεν υπεραμύνθηκε της ψυχοθεραπευτικής ή όποιας άλλης μεθόδου. Ίσως θα έπρεπε να σας ενημερώσουν οι κακοπροαίρετοι καταγραφείς ότι ΠΟΤΕ δεν έχουμε υποστηρίξει κάποια άλλη θεραπεία πέραν από την ΕΝΕΡΓΗ συμμετοχή στα ΜΥΣΤΗΡΙΑ της Εκκλησίας μας. Αυτό για εσάς δεν είναι το ΠΑΝ; Θαρρώ πως θα συμφωνήσετε μαζί μας. Όταν η συγκεκριμένη κουβέντα κράτησε 22 λεπτά, αλήθεια θα μπορούσε κάποιος νοήμων συνάνθρωπός μας να υποθέσει (και όχι να κρίνει βιαστικά και να βγάλει το εμπαθές συμπέρασμά του) ότι η πρωινή εκπομπή διακρίνεται για την νέο-Πατερική της ασάφεια;

Και από πού έχετε εσείς τη δυνατότητα, ανώνυμα, να κρίνεται τι είναι Πατερικό και τι νέο-Πατερικό; Πρόκειται για μία νέα κατηγορία θεολογικού λόγου ή είναι δική σας καινοφανής έμπενυεση για να δημιουργήσετε ψιθύρους;  Μήπως επειδή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα φιλοξενούμε κείμενα του Ιερού Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου και άλλων Αγίων της Εκκλησίας μας, αυτό σημαίνει πως ξαφνικά εμείς δεν ακολουθούμε τους Αγίους Πατέρες μας; Η άστοχη και κακόπιστη αυτή διατύπωση, θέλω να πιστεύω πως ήταν απλώς ατυχής στο κείμενό σας. Γιατί διαφορετικά εσείς, ανώνυμε επικριτή μας, γίνεστε ανακόλουθος των Πατέρων της Εκκλησίας μας και ανακαλύπτετε ψήγματα νεοφανών αιρετικών δοξασιών στο λόγο μας. Με ποιο επιχείρημα τολμάτε μία τόσο σκληρή διατύπωση και κατηγορία εναντίον μας και εμού προσωπικά; Αν πιστεύετε ότι είμαστε λάθος, υποδείξτε μας το σφάλμα να το διορθώσουμε. Αν πάλι δεν έχετε άλλο επιχείρημα, πιάστε πρώτος , ως «αναμάρτητος» και ρίξτε μας τον λίθο του αναθέματος. Γιατί μόνο την εγωιστική δυτικού τύπου από καθέδρας αλάθητη γνωμοδότηση θυμίζει η γραφή σας. Και κατά τα άλλα εκπροσωπείται και το Ορθόδοξο Αντιαιρετικό Εγκόλπιο… Αν φυσικά δεν σας αρέσει η πρωινή εκπομπή αγαπητέ μου, όπως είναι δικαίωμά σας αναφαίρετο, κάντε χρήση ενός άλλου Θείου δώρου: της ελευθερίας. Ως ελεύθερος λοιπόν άνθρωπος, μη μας ακούτε αν δεν σας αρέσουμε…

Συνεχίζω από το κείμενό σας:  «Μεταφέρουμε από καταγγελία της Ι.Μ.Γλυφάδος: “Από το 2010 ο αξιόλογος σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας προβάλλει τη γελωτοθεραπεία και άλλες ολιστικές θεραπείες. Το 2010 προέβαλε και γνωστό γελωτοθεραπευτή με παραθρησκευτική δραστηριότητα. Το Σεπτέμβριο 2012 ακούστηκαν περί αυτοθεραπείας, ενεργειακών μπλοκαρισμάτων και γελωτοθεραπείας. Τον τρέχοντα Οκτώβριο η Συνοδοιπορία της Πειραϊκής Εκκλησίας στέλνει emails για τα οφέλη του γέλιου παραπέμποντας σε προχωρημένη αποκρυφιστική ιστοσελίδα”».

Δεν έχει περιέλθει ποτέ σε εμένα προσωπικά καμία καταγγελία από τη Μητρόπολη Γλυφάδας, της οποίας τον Σεπτό Ποιμενάρχη Σεβ. κ. Παύλο τιμώ και σέβομαι για την αγάπη του στην Εκκλησία μας και το αγωνιστικό του φρόνημα. Είμαι σίγουρος πως η συγκεκριμένη Μητρόπολη έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης (από διάφορους αυτόκλητους «καλοθελητές» και «σωτήρες» που πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια στους εκκλησιαστικούς χώρους), μολονότι στο κείμενο διαβάζω επί λέξη «αξιόλογος σταθμός». Δηλώνω πως ΠΟΤΕ δεν έχει «προβληθεί» η γελωτοθεραπεία και άλλες ολιστικές θεραπείες από το σταθμό μας, γιατί απλούστατα ΔΕΝ πιστεύουμε, όπως και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, στις ολιστικές θεραπείες. Με λύπης βαθυτάτης όμως είμαι σε θέση να γνωρίζω πως πολλοί ιερωμένοι ακολουθούν τέτοιες θεραπείες, ενώ έχω ακούσει και πνευματικούς ακόμα να καθοδηγούν από άγνοια πνευματικά τους παιδιά σε τέτοια μονοπάτια. Για το θέμα της «καταγγελίας» θα κοινοποιήσω το περιεχόμενο ολόκληρης της επιστολής μου αυτής, στην Ι.Μ.  Γλυφάδας και στον Σεβ. Πομενάρχη της, ως απάντηση σε όσα αναφέρονται για το σταθμό μας.

Φυσικά η «καταγγελία» (την οποία προσωπικά αγνοώ) δεν θα μπορούσε να υπάρξει άνευ αφορμής! Και αφορμή ήταν ατυχής στιγμή, κατά την οποία μία συνεργάτης εθελόντρια από το χώρο της υγείας, έκανε αναφορά στη γελωτοθεραπεία (ως μη όφειλε) και μίλησε εν συντομία και για τις ολιστικές θεραπείες. Αναμφισβήτητα αυτό δεν αποτελεί θέση του σταθμού μας, πολύ δε περισσότερο δεν αποτελεί προβολή ανάλογων θεραπειών. Είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τις διατυπώσεις μας και ιδιαιτέρως αυστηροί ως προς τις τοποθετήσεις μας σε τέτοια ζητήματα.

Επειδή δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου και επειδή η αλήθεια που ελευθερώνει είναι υποχρέωσή μας, θα ήθελα να γνωστοποιήσω και σε εσάς (ανώνυμε επικριτή μας) αλλά και στον συντάκτη τα «καταγγελίας» της Μητροπόλεως Γλυφάδας, πως η εν λόγω εκπομπή με το συγκριμένο θέμα μεταδόθηκε το 2007. Η εύλογη και δικαιολογημένη παρατήρησή μας ήρθε μετά την μετάδοση της συγκεκριμένης εκπομπής (διάρκειας 26 λεπτών). Από λάθος στον υπολογιστή που διαθέτει τη βάση δεδομένων του ψηφιακού μας αρχείου, η ίδια εκπομπή μεταδόθηκε τον προηγούμενο μήνα και προκάλεσε την άμεση διαγραφή της από το αρχείο μας. Δυστυχώς λάθη, όχι σκόπιμα ή με δόλο, μπορούν να συμβούν. Εμείς όμως δεν ρίξαμε στο πυρ το εξώτερον τη συνεργάτιδά μας, ούτε καταραστήκαμε τη σύγχρονη τεχνολογία. Της εξηγήσαμε την λάθος τοποθέτησή της και επιπλέον γίναμε πιο προσεκτικοί. Επίσης πρέπει να σας πω ότι δεν είμαστε πάντα σε θέση να γνωρίζουμε όλες τις δραστηριότητες κάθε προσκεκλημένου μας, χωρίς αυτό να μας καθιστά άμοιρους ευθυνών.

Όμως, το σφάλμα και η μετάνοια δεν είναι που καθημερινά διδάσκουμε από τη συχνότητά μας; Εσείς ακολουθείτε τη γνωστή μέθοδο «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι»;  Γιατί, χωρίς να έχετε πλήρη γνώση, μας κρίνετε έτσι; Αυτό δεν είναι το προστάδιο αίρεσης; Να αποφασίζετε εσείς ως μόνοι εκφραστές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τι είναι και τι όχι Ορθόδοξο; Και μάλιστα να βγάζετε συμπεράσματα πριν καν λάβετε πλήρη γνώση του θέματος που τόσο πολύ σας έθιξε; Μα κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο στην Εκκλησία μας! Οι σύνοδοι, τοπικές και οικουμενικές, για το λόγο αυτό έγιναν: για να εξεταστούν εν Αγίω Πνεύματι οι νέες δοξασίες και να αποκρυσταλλωθεί η πίστη, το Δόγμα, της Εκκλησίας μας. Και έρχεστε εσείς σαν ισλαμιστής μουλάς που εκδίδει την φετφά του, να μας κατηγορήσετε για τα χίλια όσα μέσα από το ανώνυμο κείμενό σας;

Όσο δε για το blog Συνοδοιπορία ήδη ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς σας απάντησε πως δεν αποτελεί επίσημο όργανο ή δελτίο της Πειραϊκής Εκκλησίας και ουδεμία σχέση έχει με την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Καταληκτικά δε, σχετικά με την ως άνω «καταγγελία», αληθεύει πως προ ημερών, ένα σεβαστό πρόσωπο (που εκπροσωπούσε την καταγγέλλουσα Μητρόπολη) αναφέρθηκε με τους ίδιους βαρείς και αστήρικτους χαρακτηρισμούς για το ραδιοφωνικό σταθμό μας στην ΚΔ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, που ολοκληρώθηκε στις 17 Οκτωβρίου στη συμπρωτεύουσα; Τουλάχιστον έτσι μας μετέφεραν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες… Αν αληθεύει, η προσωπική άποψη του εν λόγω σεβαστού προσώπου, θυμίζει έντονα τα επιχειρήματα της προσωπικής ανώνυμης γραφής σας.

Συνεχίζει το κείμενό σας με τα εξής: «Θα πρέπει να καταλάβουν τα στελέχη του Ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας ότι το χρέος τους απέναντι στο Θεό και τον Λαό Του επιβάλει σοβαρότητα, ευθύνη και Ορθόδοξο φρόνημα». Θα τολμούσα να σας επιστρέψω την υπόδειξη. Εμείς με τη βοήθεια του Θεού μας συνεχίζουμε ένα έργο που δεν είναι προσωπικό. Είναι έργο προς Δόξαν Θεού! Και τα στελέχη του σταθμού έχουν επίγνωση αυτής τους της διακονίας. Χρέος μας είναι και η σοβαρότητα (όχι η σοβαροφάνεια που διακρίνει το δικό σας ανώνυμο κείμενο) και η ευθύνη  (όχι η «παπική» απόδοση ευθυνών σε όλους, που αποπνέει το ανώνυμο κείμενό σας) και το Ορθόδοξο φρόνημα (και όχι η αντορθόδοξη προσέγγισή σας με την κριτική σας διάθεση που εκφράζεται ως αλάθητος ποντίφηξ στο ανώνυμο κείμενό σας).

Εμείς στο ραδιοφωνικό μας σταθμό, με τα ελάχιστα μέσα, με το περίσσευμα της καρδιάς μας και την διάθεση προσφοράς συνεχίζουμε το έργο του «ραδιοφώνου που μιλάει στην ψυχή μας». Δεν χτίζουμε απλώς ραδιοφωνικές παράγκες για να πούμε πως κάνουμε έργο.

Σας διαβεβαιώνω πως προσωπικά δεν κάνουμε απολύτως κανένα έργο, για να μην νομισθεί ότι θέλουμε τον όποιο έπαινο ή αναγνώριση της παρουσίας μας. Μόνο λάθη και αμαρτίες. Αλλά αγωνιζόμαστε. Αν αυτό σας ενοχλεί, λυπάμαι!

Όσο για την τελευταία σας φράση που είναι και εν μέρει ο τίτλος του κειμένου σας: «Καλούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς να αναλάβει υπό την εποπτεία του το πρόγραμμα του σταθμού ώστε να σταματήσουν επιτέλους οι αποκρυφιστικές κατηχήσεις από την συχνότητα των 91.2», προσθέτω μόνο το εξής: ντροπή σας! Αποκρυφιστικές κατηχήσεις αλλού, όχι σε εμάς στο ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας. Αν πραγματικά πιστεύετε κάτι τέτοιο τολμώ να σας προκαλέσω δημόσια να αποκαλύψετε την ταυτότητά σας  και να προσκομίσετε στοιχεία για την απαράδεκτη συκοφαντική τοποθέτησή σας. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, η ανωνυμία σας θα είναι η πιο τρανή απόδειξη της αθλιότητας στην οποία υποπέσατε. Επειδή δεν σας γνωρίζω προσωπικά, σταματάω εδώ!

Αγαπητοί κύριοι.

Δεν περίμενα ποτέ να διαβάσω κάτι τόσο ψευδές και κακόπιστο στο αξιόλογο blog σας. Κυρίως γιατί φιλοξενούνται κείμενα του μακαριστού π. Αντωνίου, του οποίου το έργο γνωρίζω πολύ καλά και του οποίου τη μνήμη σέβομαι απόλυτα. Με λύπησε το γεγονός της προχειρότητας των επιχειρημάτων σας. Με θλίβει η προσπάθεια να μειωθεί ένα θεάρεστο έργο 24 ετών. Που όταν εμείς ξεκινήσαμε, το δικό σας blog φυσικά δεν υπήρχε.

Με λυπεί το γεγονός ότι ο συντάκτης του κειμένου είναι ανώνυμος. Προσωπική του επιλογή; Έλλειψη θάρρους; Απουσία χριστιανικής στοιχειώδους ηθικής; Εγώ όμως σας απάντησα με ειλικρίνεια και σεβασμό, ταυτόχρονα όμως με θλίψη και οργή, σε όσα ατεκμηρίωτα αναφέρετε.

Δική σας ευθύνη στο αντιαιρετικό εγκόλπιο που αναρτήσατε ένα τέτοιο κείμενο. Σας αναγνώριζα το αγωνιστικό φρόνημα. Από σήμερα, όμως, σας αναγνωρίζω και μία εμπάθεια ως προς το δικό μας έργο. Στα δύσκολα χρόνια η Εκκλησία μας, μας χρειάζεται όλους ενωμένους και αγωνιστές. Εσείς όμως μη βλέποντας το έργο μας, το ακυρώσατε εξαιτίας ενός ανώνυμου συντάκτη.

Επειδή, όπως σας έγραψα και πιο πάνω, αρκετές φορές έχω χρησιμοποιήσει υλικό από το blog σας (το οποίο και θεωρώ ιδιαιτέρως αξιόλογο), αισθάνομαι την ανάγκη, αλλά και αξιώνω την καλόπιστη συνεργασία σας, τόσο στην ανάγνωση της γραπτής απάντησής μου, όσο και της άμεσης ανάρτησης της απαντήσεως αυτής στο blog σας στον ίδιο χώρο και με την ίδια γραμματοσειρά και εμφάνιση που καταχωρήσατε το δικό σας κείμενο. Κάτι τέτοιο απαιτεί η δεοντολογία και είμαι σίγουρος πως θα βρω κατανόηση, αισθανόμενος ότι σέβεστε και την δεοντολογία αλλά κυρίως τη χριστιανική ηθική.

Την παρούσα απαντητική μου επιστολή θα κοινοποιήσω σε κάθε άλλο μέσο για την διαφύλαξη της ακρίβειας των τοποθετήσεών μου.

Μετά τιμής,

Λυκούργος Μαρκούδης
Διευθυντής Προγράμματος Ραδιοφωνικού Σταθμού Πειραϊκή Εκκλησία

Comments on: "Επιστολή του Δντη Προγράμματος της Πειραϊκής Εκκλησίας προς το Αντιαιρετικό Εγκόλπιο" (15)

 1. Βασίλειος Λιάκος said:

  Ως τακτικός ακροατής του 91,5 συμφωνώ απολύτως με την επιστολή του κ. Μαρκούδη. Επισημαίνω δε, ότι η ανωνυμία στην οποία αναφέρεται είναι κατακριτέα και δεν αρμόζει σε Χριστιανούς και αυτό θα πρέπη να σας προβληματίση!

 2. Η «ΚΛΙΚΑ» ΥΠΟ ΤΟΝ π.Β.Θ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ.Ο ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΥΣ

 3. Μα λέτε ο Πειραιώς να έχει αφήσει ανεξέλεγκτο το σταθμό; Είναι δυνατόν; Προσβολή προς τον Πειραιώς είναι αυτό!!! Ξεχνάτε επίσης ότι ένας ραδιοφωνικός σταθμός δεν αντικαθιστά την Εκκλησία ούτε είναι θεολογική ακαδημία που διδάσκει δογματική για διδάκτορες… Καλεί στην Εκκλησία και τότε μέσα στην Εκκλησία ο πιστός θα διδαχθεί και τά δόγματα αναλυτικά. Στο κάτω-κάτω κάντε κι εσείς ένα ραδιόφωνο και κάντε το καλύτερο! Μπαίνετε στον κόπο των άλλων και τους «αδειάζετε» χωρίς να κοπιάζετε… Κακώς σας απάντησε ο δ/ντής, διότι θα απαντήσετε κι εσείς και θα ξανααπαντήσει κι αυτός και άκρη δεν βγαίνει…

 4. Ο ακροατής ORFEAS θα πρέπει να είναι μία παντελώς αρρωστημένη προσωπικότητα. Στο ραδιοφωνικό μας σταθμό δεν έχουμε κανένα π. Β.Θ. και καμία κλίκα. Αυτό που γράφει αποδεικνύει την εμπαθή συκοφαντική διάθεσή του. Λυπάμαι για μία ακόμα φορά… Λυπάμαι αγαπητε.
  Λ.Μ. (που έγραψα την απάντηση στο παρόν ιστολόγιο)

 5. […] Ευχαριστούμε που μπήκατε στον κόπο να  απαντήσετε, και μάλιστα τόσο αναλυτικά, στην σχετική με τον […]

 6. Κυνηγοί μαγισσών, ιεροεξεταστές νέας κοπής …..
  Φτάσατε σε σημείο να αυτοεξευτελισθείτε πανελλαδικώς και παγκοσμίως…

 7. Εχω την εντύπωση ότι βιαστήκατε να κρίνετε τον σταθμό,με θλίβει το γεγονός ότι οξύνετε η κατάσταση ,το ταγκαλάκι άλλο που δεν θέλει.Γιατί αλήθεια δεν πήρατε ένα τηλέφωνο, στον δντη να το συζητησετε,αλλά δημόσια τους εκθέσατε για κάτι που όπως ομολόγησαν έγινε λανθασμένα? Παρακαλώ όπως αρμόζει σε πρότυπο χριστιανούς να τα βρείτε.Ρωτήστε και τους πνευματικούς σας.Δεν είναι ωραίο μεταξύ Χριστιανών τέτοια αντιπαράθεση,που εκατέρωθεν θα έλεγα πως αποκαλύπτει τουλάχιστον πνευματική ανωριμότητα.Το ίδιο θα έλεγα και στον κύριο Μαρκούδη,Τέλος ,είναι ανδρείο,απαραίτητο και ηθικά σωστο να αποκαλύψετε τα ονόματα σας,θα ωφελήσει την ψυχή σας,θα΄σας ανοίξει πεδίον δόξης λαμπρό,θα έχετε την ευκαιρία να ομολογήσετε Χριστό,κάποιος που έχει σωστή πνευματική πορεία δεν φοβάται τίποτα,ίσα ισα που περιμένει τους πειρασμούς για να προαχθεί πνευματικά ,έτσι δεν είναι? Την αγάπη μου και την υποστήριξη μου και στις δυο πλευρές,ενωμενους μας θέλει ο Χριστός,ας παραμεριστούν οι εγωισμοί και θα κερδίσουν και οι δυο…

 8. εγω που ακουω πειραικη εκκλησια απο το πρωι μεχρι το βραδυ … βασικα και το βραδυ βαζω ακουστικα και κοιμαμαι παρεα με πειραικη … μπορω να πω ,πως δεν εχει αδικο το αντιαιρετικο εγκολπιο. και ο λυκουργος ας ηρεμησει λιγο … χανει το δικιο του .. και στην τελικη πραγματικα μας επρηξε στην επιστολη με τις παρενθεσεις που γραφουν την λεξη »ανωνυμια» … ελεος !! αν θελεις και εχεις τα κοτσια ποιον εννοεις … πετας ολο σποντες … σιγουρα καποιον εννοεις … πεστον ρε λυκουργο … πραγματικα τι φοβασαι μην κατακρινεις … κατακρινεις καθε μερα ολο το κοσμο !! ποιον εννοεις αληθεια ?? επειδη σε ακουσαμε το πρωι .. ποιον αγιο ακολουθει ο κοσμος που κανει λαθος ??αντε γινε παππας να σωσεις τον κοσμο απο την πλανη στην τελικη … η μοναχος … για πες μας …
  φανταζομαι το ονομα Λ.Μ …σημαινει λυκουργος μαρκουδης ?? γιατι αν ναι αναφερομαι σε σενα και δωσε μου απαντηση … εκτος και αν επειδη εισαι »διασημος » δεν δεχεσαι να απαντησεις σε μενα την ανωνυμη .. την απλα ντινα !!γιατι φιλε μου αναμεσα σε μενα κ;αι σε σενα εσυ εισαι ο επωνυμος και εγω η ανωνυμη …

 9. Αγαπητή «απλά ντίνα», εγώ δεν κρύβομαι πίσω από ανώνυμα blog. Τα αρχικά τα γράφω για να μην επαναλαμβάνω ολόκληρο το ονοματεπώνυμο. Όσο για την επιστολή μου, τους γράφω ως ανώνυμους, μέσα σε εισαγωγικά, γιατί πραγματικά δεν ξέρω σε ποιον απευθύνομαι. Σε άνδρα, γυναίκα, ιερέα, μοναχό; Αυτοί που μας κατηγόρησαν δημοσίως ξεκίνησαν τον ανόσιο πόλεμό τους. Και μας κατηγόρησαν με ψεύδη τα οποία και δεν έχουν την ανδρεία να τα ομολογήσουν επωνύμως. Αυτό είναι για εσένα ντίνα χριστιανικό; Όσες φορές κάτι δεν ήταν καλό και κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν, τα ψάξαμε και προσπαθήσαμε να το διορθώσουμε. Οι ανώνυμοι όμως επικριτές του αντιαιρετικού εγκόλπιο τι έκαναν; Τίποτα! Έβγαλαν μία τραγικά συκοφαντική ανακοίνωση πως ξεφεύγουμε από το δόγμα. ΟΙ ανώνυμοι δεν είναι σε θέση να ορίσουν τι είναι δογματικά σωστό και τι όχι. Αν εσένα σε κατηγορούσαν ότι είσαι αιρετική θα το δεχόσουν; Εγώ κάτι τέτοιο δεν το δέχομαι. Άνθρωπος με λάθη και αμαρτίες είμαι. Κατηγόρησέ με προσωπικά και δεν θα διαμαρτυρηθώ, γιατί μπορεί η καλόπιστη κριτική σου να με διορθώσει. Να κατηγορείς όμως ανώνυμα και χωρίς στοιχεία όλο το έργο που κάνουμε ως αιρετικό; Ντροπή τους. Αυτό έίπα και θα συνεχίσω να το λέω μέχρι να ζητήσουν συγγνώμη για την άδικη κριτική τους.
  Και σε παρακαλώ και εσένα προσωπικά να μου πεις που έχει δίκιο το εγκόλπιο;
  Καλή δύναμη.
  Λυκούργος Μαρκούδης
  (και σου απάντησα και δεν φοβάμαι την κριτική. Ο Θεός θα μας κρίνει προσωπικά τον καθένα και όχι ως πολλους ανώνυμους)

 10. αντε τώρα αγκαλιαστείτε και φιλιθείται σαν καλά παιδάκια.
  πέσατε και οι δυο στην παγίδα των συναισθημάτων σας.
  κατα βαθος είστε και οι δυο καλά παιδιά, όμως το παρατραβήξατε.
  ένας διάλογος που θα μπορούσε να γίνει ιδιαιτέρως και ευγενικά, έγινε με το χειρότερο τρόπο και δημοσίως.
  δεν έχει σημασία ποιος το άρχισε. και αυτός που απάντησε στο ίδιο τρικ του εξαποδώ έπεσε.
  βρείτε τα τώρα και ζητείστε συγνώμη ο ένας τον άλλο διότι λυπείται τον Χριστό

 11. Κύριε Μαρκούδη, το χριστεπώνυμο πλήρωμα τιμά και προσεύχεται για εσάς προσωπικά αλλά και για όλη την ομάδα που εργάζεται ιεραποστολικά για την επανακατήχηση του λαού μας μέσα από τα ερτζιανά κύματα. Ουδείς αμφισβητεί το έργο και την πρόθεσή σας. Όμως με θλίψη μου παρατηρώ ότι στρουθοκαμηλίζετε όταν αρνείστε ότι στους κόλπους της Πειραϊκής Εκκλησίας αναδεικνύεται η ψευτοεπιστήμη της Ψυχοθεραπείας πέραν του δέοντος. Ξέρετε πάρα πολύ καλά τι και ποιούς εννοώ… Δεν θα τους κατονομάσω, μα ούτε και θα αποκαλύψω δικά μου προσωπικά στοιχεία, όχι από αδυναμία όπως θα φαντάζεστε, αλλά για προστασία όλων μας από την περαιτέρω όξυνση που θα μπορούσε να δημιουργηθεί.

  Η αστοχία των καταγγελιών του αντιαιρετικού εγκόλπιου είναι μερικώς υπαρκτή. ΑΛΛΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ» ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΟΥΝ!

  ΑΛΗΘΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΛΕΙΤΕ ΤΟΝ π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο να αναλύσει κι αυτός από την δική του οπτική την «Ψυχοθεραπεία» και να την αντιδιαστείλει με την κλασσική ψυχοθεραπευτική μεθοδολογία καθαρμού, φωτισμού και θεώσεως των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας;;; Όχι μόνον από ραδιοφώνου, αλλά και στις Σχολές Γονέων και στο Δημοτικό Σχολείο. Θα το κάνετε;;;

 12. «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»… «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» χριστιανοί μπας και μέσα από την σε πολλά σημεία επιπόλαιη επιστολή του αντιαιρετικού εγκολπίου, να συνειδητοποιήσουν στην Μητρόπολη Πειραιά να θέσουν τους πάτρονες της ψευτοψυχοθεραπείας στο περιθώριο.
  Για να δούμε… Έχουν την ταπείνωση και το σθένος να παραμερίσουν συνεργάτες τριακονταετίας που προβάλλουν τους γνωστούς ιερείς – ψυχολόγους;;;
  Όντως, είναι απαραίτητο να προσκληθεί ο παπά Κώστας προκειμένου να συμβάλλει στο ξεκαθάρισμα των εννοιών «Ψυχιατρική», «Ψυχολογία», «Ψυχανάλυση». Να εξηγήσει το τί είναι ευλογημένο και τι όχι…

  Ένας ανώνυμος, εμπαθής και πλανεμένος!

 13. Η εκκλησία έχει επίσημο όργανο το οποίο ασχολείται με αυτά τα θέματα, και μαλιστα υπάρχει αντιαιρετική ζώνη στο σταθμο οπου ασχολείται ενδελεχώς με αυτά τα θέματα. Καντε ένα κόπο να το συμβούλευτείτε, πρίν ρίξετε τα βέλη σας.

  Υπερασπιζόμενοι το ορθό χανετε τη δόξα(πιστευω-ήθος)

  Θα ήθελα να ξέρω με πιανού την ευλογία έχετε βαλθεί να καθαρίσετε την εκκλησία απο τις «αιρεσεις». Και μαλιστα ώς καρδιογνώστες ξέρετε ότι σιγουρα οι ανθρωποι του σταθμου εχουν αποκλινει απο την αλήθεια με δολο.
  Στην απάντησή σας προσπαθειτε να ωραιοποιήσετε τα πράγματα αλλα η κατηγορία «Το δίλημμα πλέον είναι εκκοσμίκευση ή νεοεποχίτικη προπαγάνδα» ειναι βαριά και δεν σηκώνει εξωραισμούς παρα μονο μία λέξη : συγνώμη.
  Τέτοιας ποιοτητας λάσπη σύμφωνα με μαρτυρίες πρωην μελων της ριχνει η ΕΑΕΠ (πεντικοστιανοι) στα μέλη της οταν τα εξουθενώνει. Εχετε αιρετικο δοκαρι στα ματια σας και αναφερεστε σε ξυλάρια τα οποια ακουστηκαν. Μαλιστα βασισμενοι σε ανακριβη στοιχεια εμπλεκοντας και αλλες μητροπολεις τα οποια δεν λαβατε τα μετρα σας να επιβεβαιωσετε και γινατε ρεζιλι οταν μαθατε τη διαψευση του μητροπολιτη.

  κατα τα αλλα κρινετε τους παρουσιαστες γιατί δέν έχουν καταρτιση περι μονοφυσιτισμου.

  Τον κο Μαρκουδη και τους συνεργατες του τους ξερουμε . Εσεις ποιοι ειστε,
  και πόθεν νομιμοποιειστε; Σε ποιόν κανετε υπακοή ; Εχετε δει στο γεροντικο τετοιου είδους διαπομπευση των χριστιανών;

 14. Δεν περιμενα να απαντησεις !Αληθεια … ευχαριστω πολυ που το εκανες !!
  Δεν θεωρω οτι σε ειπανε αιρετικο !Σαφεστατα ομως , αν ακποιος ελεγε εμενα αιρετικη , θα αντιδρουσα !!
  Τα σημεια που εχει πει το αντιαιρετικο εγκολπιο οτι ειναι ατυχη .. ηταν οντως ατυχη . ισχυουν οτι εγιναν αυτα τα λαθη , τα ακουσα με τα ιδια μου τα αυτια !Δεν σε λεει ομως αιρετικο ουτε εσενα , ουτε εμενα που τα ακουσα !
  Την ξαναδιαβασα την επιστολη σου .. αληθεια πιστευω πως στο μυαλο σου εχεις ενα συγκεκριμενο προσωπο , οχι σε ολα τα σημεια , σε καποια !
  δεν θεωρω χριστιανικο να κατηγορει καποιον καποιον γενικα …τωρα το οτι ειναι ανωνυμοι ναι , ΔΕΝ , ειναι χριστιανικο !!
  δλδ την κατηγορια της Ι.Μ.Γλυφαδας που ειναι απωνυμη , την δεχεσαι ?
  δεν ξερω ποιοι ειναι οι ανωνυμοι του αντιαιρετικου εγκολπιου …τους διαφοροποιοω ομως απο τους επωνυμους των αντιαιρετικων της Ι.Μ.Γλυφαδας . και σε πληροφορω πως ακομα και το πνευμα της γραφης τους ειναι διαφορετικο .( εδω αναφερομαι στο σημειο που κανεις συγκριση με την πανορθοδοξη συνδιασκεψη)
  δεν σε κατηγορω για τιποτα γιατι και οι δυο αγωνιζομαστε με τα παθη μας … και αν σε κατηγορησω ο πνευματικος μου θα μου δωσει φαπα !!
  παντως με τα παιδια απο πανω μου θα συμφωνησω ως προς τον πατερα κωνσταντινο .. δεν ξερω ομως αν συμφωνεις εσυ !
  νομιζω οτι σου απαντησα .. αν οχι πεστο μου , γιατι στο μυαλο μου σουεχω απαντησει .. δεν ειμαι καλη στο να γραφω !!συγγνωμη που μιλαω στον ενικο παρολο που ειμαι λιγο κατω απο 30 …
  καλη δυναμη και σε σενα
  με σεβασμο ντινα !!!
  υ.γ στο πρωτο μου μνμ εγραφα με λιγα νευρα … συγγνωμη

 15. Και πάλι θα σου απαντήσω αγαπητή ακροάτρια και αναγνώστρια. Το διαλογο δεν τον φοβόμαστε. Αλλά η βιασύνη του να μας κρίνουν χωρίς στοιχεία, ξεπερνάει τη χριστιανική ηθική. Και μάλιστα δημοσία και ανώνυμα. Κανένας δεν είναι εισαγγελέας της ορθοδοξίας. Οι προηγούμενοι σχολιαστές έχουν κάνει ένα βασικό λάθος: όσοι συμμετέχουν στις σχολες γονέων, στα εκαπαιδευτήρια και τις άλλες δραστηριότητες, δεν σημαίνει ότι συμμετέχουν και στο πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού. Αν κάποιος έχει άλλη άποψη για το έργο της Μητροπόλεως στους τομείς αυτούς, καλά θα κάνει να απευθυνθεί επισήμως στη Μητρόπολη. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση. Ρδιοφωνικό πρόγραμμα κάνουμε, δεν αντικαθιστούμε την Εκκλησία. Εμείς στεκόμαστε με ευθύνη απέναντι στο ακροατήριο. Κι αν γίνει λάθος (όχι σκόπιμα), φροντίζουμε να το διορθώσουμε. Τα περιστατικά που αναφέρει το εγκόλπιο δεν είναι τωρινά. Αναρωτιέμαι γιατί τώρα το θυμήθηκαν. Όσο για την ανωνυμία, οι του εγκολπίου τη συντηρουν. Όχι εμείς. Εμείς και επώνυμα μιλάμε και επώνυμα είμαστε εκτεθειμένοι σε κάθε κριτική. Οι του εγκολπίου όμως απλά κρίνουν τι είναι ορθόδοξο και τι όχι. Αν υπάρξει μία αστοχία σε κάποια εκπομπή, προσπαθώντας να διορθώσουμε το όποιο λάθος, με συστάσεις και με κόσμιο τρόπο, φροντίζουμε κάτι ανάλογο να μην επαναληφθεί. Δεν έχουμε αυθεντίες κανενός είδους στι σταθμό και για το λόγο αυτό δεν έχουμε πρόθεση να καλέσουμε κανέναν επιπλέον ομιλιτή. Υπάρχουν 75 μόνοιμοι συνεργάτες σε εβδομαδιαία βάση. Τα θέματα που θέλουμε να καλύψουμε, καλύπτωνται επαρκώς. Σαφώς υπάρχουν και δεκάδες άλλοι καλοί ή καλύτεροι ομιλητες…
  Για μία ακόμα φορά σου ξεκαθαρίζω πως με ενόχλησε ένα κείμενο που κάποιος έγραψε και μας κατηγόρησε χωρίς κανένα σωστό στοιχείο πως γινόμαστε αιρετικοί. Αυτός που το γράφει και μας κατηγορεί θα έπρεπε τουλάχιστον να λέει το όνομά του. Εγώ είμαι ανοιχτός στο διάλογο. Δεν ζητάω όνομα και mail για να γράψω σχόλια, όπως κάνει στις σελίδες του το εγκόλπιο, για να απαντάει μετά και πάλι ανώνυμα. Αλήθεια, ντίνα, πως μπορούμε να ειμαστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από το εγκόλπιο είναι όντως πιστά μέλη της εκκλησίας μας; Εσύ λες πως ο πνευματικός σου δεν θα σε άφηνε να κατηγορήσεις κανένα. Όταν όμως οι ανώνυμοι κατηγορούν το σταθμό, βασικά του στελέχη, την πρωινή ζώνη κ.α. και δεν κατηγορούν κάποιον με το όνομά του, κατηγορούν και εμένα και όλους τους συνεργάτες μου. Η δε καταγγελία της Ι.Μ. Γλυφάδας στηρίζεται σε δύο και μόνο σημεία, για τα οποία θα είχαν πάρει την κατάλληλη απάντηση αν μας είχαν ρωτήσει. Ούτε εκείνοι το έκαναν. Άρα και η συγκεκριμένη μητρόπολη (της οποίας τον ιεράρχη σέβομαι και τιμώ για τη στάση του σε πολλά δύσκολα θέματα πίστεως) και το εγκόλπιο κινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο: χωρίς έρευνα, καταγγελία δημόσια. Είναι αυτό χριστιανικό; Γι’ αυτό και στην επιστολή μου έκανα τον παραλληλισμό, μήπως τελικά ο συγγραφέας εγκολπίου και καταγγελίας είναι ο ίδιος… Όμως δεν έχω κανέναν κατά νου, ούτε και κατηγορώ κάποιον. Τη στάση να καταγγέλουν κάποιοι ανώνυμα τι είναι ορθόδοξο και τι όχι, αυτό καταγγέλω εγώ και το θεωρώ παντελώς αντιχριστιανικό.
  Σου απάντησα και πάλι προσωπικά. Να ξέρεις πως ο αγώνας μας είναι δύσκολος. Όταν κάνουμε ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη. Και προσπαθούμε να το διορθώσουμε. Όταν οι συνεργάτες μου έκαναν κάποιο λάθος στο σταθμό δεν πήγα να τους καταγγείλω στον Επίσκοπο… Τι θα κέρδιζα; Θα έπαιρνα εγώ τον τίτλο του φύλακα της ορθοδοξίας; Προσπάθησα να τους διορθώσω και εκείνοι το ίδιο έκαναν με εμένα και έτσι αποφύγαμε κακοτοπιές στο μέλλον.
  Είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε αδερφούς μας, λαϊκούς, κληρικούς και επισκόπους ακόμα για τα λάθη που εμείς νομίζουμε πως κάνουν. Είναι όμως χριστιανικό;
  Καλή σου συνέχεια και σε ευχαριστώ για τον διάλογο, έστω και μέσω σχολίων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ. ΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ  ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ & ΤΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ, ΘΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Follow

Ενημερωθείτε για κάθε νέα δημοσίευση στο email σας.

Μαζί με 2.362 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: