www.egolpion.com

paisios5

Οι ζηλωτές, παλαιοημερολογίτες με ου κατ’ επίγνωσιν ζήλο και έμμονες ιδέες, κατέκριναν το Γέροντα, γιατί δεν ακολουθούσε τη δική τους γραμμή στο θέμα των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ζητούσαν να διακόψει κάθε σχέση μ’ αυτό, να μην μνημονεύει τον Πατριάρχη και να διαφωτίζει τους επισκέπτες του σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία από τον Πατριάρχη και τις ενέργειές του. Οι άνθρωποι αυτοί αδιαφορούσαν εντελώς για τη μεγάλη πνευματική προσφορά του Γέροντα, για τη μέριμνα του να καλλιεργηθούν οι άνθρωποι σύμφωνα με το ορθόδοξο ήθος, για την καλή ανησυχία που έσπερνε στους ανθρώπους, για την παρηγοριά που τους έδινε, για την προσευχή που έκανε για τους πονεμένους, για την μεγάλη του ασκητικότητα, με δύο λόγια για την ευλογημένη παρουσία του στο Άγιον Όρος. Ήθελαν σώνει και καλά ο Γέροντας να αρνηθεί την Εκκλησία και να γίνει ένας τυφλός ζηλωτής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο περιπτώσεις: Το περιοδικό «Άγιος Αγαθάγγελος Εσφιγμενίτης», της μονής Εσφιγμένου, που κρίνει τους πάντες και τα πάντα και μόνο τον εαυτό του ξεχνάει, σε κάποιο σχόλιο του που φέρει τον τίτλο «Και μετά θάνατον επιζήμιος ο π. Παΐσιος ο αγιορείτης», λέγει και τα εξής: «Παρεκτραπέντος αυτού, εις την Ορθόδοξον Πίστιν των Πατέρων μας, επλάνει τον λαόν του Θεού, όστις ήρχετο εκ περάτων της γης να τον συμβουλευθή και συνεβούλευεν αυτούς να ακολουθούν αιρετικούς ποιμένας». Και επειδή είχε πληροφορηθεί το καλό περιοδικό ότι επρόκειτο να κυκλοφορήσουν και βιογραφίες του Γέροντα, ανησυχούσε γιατί και μετά την κοίμησή του θα ήταν επικίνδυνος. Μάλιστα προέτρεπε τους βιογράφους και αρθρογράφους να μην επιβαρύνουν την ψυχή τους με το να γράφουν για την ανύπαρκτη αγιότητα του π. Παϊσίου.

Αλλά και στο περιοδικό «Αγιορείτης» κατηγορείται ο Γέροντας, όπως και όλοι οι σύγχρονοι Γέροντες, γιατί ποτέ δεν συμβούλεψαν «κάτι που να προστατεύει τους πιστούς από τας αντορθοδόξους ενεργείας του Οικουμενικού πατριάρχου και των δορυφόρων του. Ουδέποτε! Δια θέματα πίστεως ετήρουν σιγήν, σιγήν ένοχον και κατάκριτον κατά τους αγίους Πατέρας». Και αμφισβητώντας τα χαρίσματα που είχαν, ο συντάκτης του σχολίου λέγει ότι δεν αποτελούσαν κριτήριο Ορθοδοξίας, αλλά «είχον γίνει παίγνιον του πονηρού, αφού τίποτα από τα λεγόμενά τους δεν εναρμονίζεται προς τον Πατερικόν, αντιαιρετικόν λόγον, γενόμενοι αιτία να παραμένουν τόσαι ψυχαί εις την κοινωνίαν της αιρέσεως».

Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τα ανωτέρω αποσπάσματα, γιατί είναι άδικα και προπαντός εμπαθή. Τα αναφέραμε μόνο για να φανεί ότι ο Γέροντας αντιμετώπιζε όσο ζούσε την μανία των ζηλωτών, οι οποίοι συνεχίζουν την τακτική τους και μετά την κοίμηση του.

από τη σελίδα μας


Comments on: "Οι ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ παλαιοημερολογίτες και ο γ. ΠΑΪΣΙΟΣ" (114)

 1. Καλημερα.Δεν γνωριζα γι αυτο το θεμα.Το σιγουρο ειναι πως μονο κακο δεν μπορουν να κανουν.Ισα ισα μπορει και να βοηθησαν το εργο του Γεροντα.Απο πειρα ξερω πως οταν καποιος προσπαθει να σε κανει ζημια ,τελικα σε βοηθαει.
  Ειχαν και αυτοι τον σκοπο τους…

 2. Eίναι γνωστό πώς υπάρχει ζήλος κατά Θεόν και ζήλος ου κατ’επίγνωσιν.
  Καμιά φορά το τελευταίο είναι πιο επικίνδυνο και από το να είσαι θεομάχος και αντίχριστος. Γιατί το αντί στη λέξη αντίχριστος πιο πολύ σημαίνει αντιποίηση παρά εναντίωση. Ο νοών νοείτω…
  Ε… άμα οι «ζηλωτές» θέλανε ισχυρές συμμαχίες μάλλον χτύπησαν την πόρτα λάθος γέροντα.
  Καλημέρα.

 3. Σωστά! Άλλωστε τι «κακό» μπορορουν να κάνουν στον γέροντα πια; Χαίρε Λένα. Ευλόγησον πάτερ μου!

 4. «ο λαος ουτος τοις χειλεσιν με τιμα η δε καρδια αυτων πορρω απεχει απ εμου. »Mατθ 15:8

  «Κατά το έτος 1977 ήταν σε οξεία φάση το θέμα των αυτοκινήτων στο Άγιον Όρος. Μεταξύ των πατέρων επικρατούσε διαφωνία. Άλλοι υποστήριζαν την παραμονή και την χρήση των αυτοκινήτων, γιατί εξυπηρετούν και οικονομούν δήθεν χρόνο για προσευχή, και άλλοι πίστευαν ότι για το καλό του Αγίου Όρους, για να μη χαθεί η ησυχία και αλλοιωθεί η πνευματική του φυσιογνωμία, πρέπει να σταματήσει η διάνοιξη δρόμων και τα αυτοκίνητα να εξωσθούν από το Όρος.

  Ο Γέροντας συμφωνούσε με τους δεύτερους. Πήρε θέση και μιλούσε με παρρησία και σαφήνεια. Έλεγε : «Αν θέλουν τέτοιες ευκολίες, ας πάνε σε κανένα μοναστήρι στον κόσμο και να μην καταστρέφουν το Άγιον Όρος.

  Είναι μικρότερο κακό να χάσουν αυτοί την παρθενία τους, παρά να καταστρέψουν αυτόν τον παρθένο χώρο.

  Θέλουν να κάνουν και δρόμο στην κορυφογραμμή, να διασχίζει όλο το Όρος. Ακούς εκεί! Μα δεν το καταλαβαίνουν; Είναι, ας υποθέσουμε, κατά κάποιο τρόπο σαν να ρίχνουν μια τσεκουριά στην ραχοκοκκαλιά του Άθωνα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τι θα γίνει; Πολλοί με τα αυτοκίνητα θα αλωνίζουν όλο το Όρος για τουρισμό και μερικοί θα πουλάνε και αναψυκτικά.

  Και θα γίνει το Άγιον Όρος, που το αγίασαν οι άγιοι Πατέρες με τους αγώνες τους, σωστό τρελλοκομείο …;».

  Και μετά από μικρή σιωπή πρόσθετε : «Αλλά η Παναγία δεν θ’ αφήσει να καταστραφεί το Περιβόλι της …;»

  Πολλοί αντιπρόσωποι έφθαναν μέχρι το Καλύβι του για να τον συμβουλευθούν. Ο Γέροντας πέρα από τις κατ’ ιδίαν έντονες αλλά και έμπονες προτροπές του, ενήργησε να συνταχθεί και ένα κείμενο απαγορευτικό εναντίον των δρόμων και των αυτοκινήτων.

  Το υπέγραψε μαζί με άλλους σεβάσμιους και εξέχοντες Αγιορείτες. Τελικά η Ιερά Κοινότης αποφάσισε το κάθε μοναστήρι να περιορίσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων εντός των ορίων του.

  Αλλά δυστυχώς η κατάσταση δεν άλλαξε, μάλλον χειροτέρευσε. Στο τέλος, όταν πλέον δεν εισακουόταν, έλεγε με θλίψη. : «Οι υπεύθυνοι θα δώσουν λόγο στον Θεό. Αρκεί να μη συμφωνεί κανείς μαζί τους και να μη γίνεται αίτιος».
  Εκείνο το διάστημα επέστρεφε από τον κόσμο σε περίοδο χειμώνος. Το λεωφορείο από τα πολλά χιόνια δεν κατέβηκε στην Δάφνη. Το αυτοκίνητο ενός Μοναστηριού πήρε τους επιβάτες. Οι πιο πολλοί ήταν πατέρες. Όλοι ανέβηκαν στο αυτοκίνητο και προσπαθούσαν να πείσουν και τον Γέροντα να ανεβεί, αλλά ματαίως.

  Ξεκίνησε με τα πόδια μόνος και τον ακολούθησε και ένας νέος. Στον ώμο είχε ένα σακκίδιο με αρκετό βάρος. Ήταν εξαντλημένος και κρυωμένος, ενώ δεν σταμάτησε να ρίχνει χιόνι. Δεν κατόρθωσε να φτάσει ως το Κελλί του, αλλά αργά το απόγευμα έφθασε στις Καρυές όπου και διανυκτέρευσε. Υπέστη όλη αυτή την ταλαιπωρία, για να μην αθετήσει με έργο, ότι υποστήριζε με λόγο.Την θέση του αυτή την κράτησε ως το τέλος του.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία ημέρα προ της οριστικής εξόδου του από το Άγιον Όρος παραβρέθηκε στην πανήγυρη του Κελλιού οσίου Χριστοδούλου στις 21-10-93, μαζί με γνωστούς του πατέρες.

  Στο κέρασμα, από κάποια αφορμή που δόθηκε, έστρεψε την συζήτηση και καταφέρθηκε με ασυνήθιστη δριμύτητα εναντίον των δρόμων και των αυτοκινήτων στον ασκητικό Άθωνα. Σαν να ήθελε τρόπον τινά να αφήσει έντονα τις τελευταίες υποθήκες του και να σφραγίσει το πιστεύω του.»

  τα παραπάνω ο γέροντας δεν τα είπε για τους ζηλωτές.
  κι αν οι ζηλωτές αμαρτάνουν βαριά συκοφαντώντας τον άγιο παπούλη μας,πόσο αμαρτάνουν αυτοί που έκαναν τον Άθωνα πίστα για 4Χ4 και όχι μόνο;
  και ποιοί κάνουν περισσότερο κακό στο Αγιονόρος ,οι ολιγάριθμοι ζηλωτές ή οι πολυάριθμοι τζιπάτοι «κανονικοί»;

 5. Χμ… δε βλέπω την σύνδεση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, εκτός του ότι
  και οι δύο περιπτώσεις είναι εξ ίσου κατακριτέες ….

 6. Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του/της misha. Τα μάτια μου έχουνε δει πολλά περισσότερα κακά απο τους ανθρώπους/Ιερείς του Νέου Ημερολογίου, παρά από τους ανθρώπους/Ιερείς του Παλαιού. Μέσα μου νιώθω ότι πιο κοντά στην πρώτη εκκλησία του Χριστού είναι ο τρόπος που λατρεύεται ο Χριστός μας απο τους ανθρώπους με το Παλαιό. Δεν είμαι με το Παλαιό… δεν ξέρω όμως αν είμαι και με το Νέο.
  Σίγουρο είναι ένα. Λατρεύω τον Χρισ΄το και πιστέυω στην Εκκλησία…
  Με πληγώνει βαθύτατα η κατάντια της Εκκλησίας μας (φυσικά όχι όλων των ανθρώπων της , αλλά δυστυχώς ίσως θα τολμήσω να πω των περισσοτέρων) γιατί στις πράξεις των ανθρώπων, δεν βλέπω πουθενά τον Χριστό μας…

  πρίν καιρό, μίλησα με ένα Ιερέα του Νέου. Τον ρώτησα αν θεωρείται ο Καθολικισμός αίρεση για την Ορθοδοξία μας. Μου είπε ναι… Τον ρώτησα τότε γιατί συλλειτουργούμε… δεν μου απάντησε. Του μίλησα για τα λόγια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που είπε να απέχουμε (φυσικά όμως να μην παύουμε να αγαπούμε) απο κάθε αιρετικό (σίγουρα να απέχουμε απο το λατρευτικό τους)… Και πάλι δεν μου απάντησε…
  Είμαστε τελικά, πιο ανώτεροι απο τον Άγιο και συμπροσευχόμαστε μαζί τους; Πάλι δεν μου απάντησε… μου μίλησε για τις 13 ημέρες… δεν είναι αυτή η ουσία για εμένα. Έτσι και αλλιώς σε 100 χρόνια η απόσταση που θα μας χωρίζει θα είναι 15 ημέρες… ο χρόνος σε κανένα ημερολόγιο δεν είναι σωστός…

  Την αλλαγή του 1924 δεν την ενέκρινε Οικουμενική Σύνοδος (Πανορθόδοξα) αλλά ούτε και συνήλθε σε σύνοδο η Ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να αποφανθεί εν «Πνεύματι Αγίω», όπως επιβάλλουν οι Θεσμοί της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας.
  Τελικά…. επειδή μπορεί να μιλάμε για μέρες για το συγκεκριμένο θέμα, τι καταφέραμε με το σχίσμα;
  α) Να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα με τους Δυτικούς (μόνο εορτο-πανηγύρη χρωμάτων και καταστημάτων έχει γίνει. Πάει κανένας στην Εκκλησία; (Η εκκλησία με το Παλαιό σφίζει απο νέους και απο ζωή)…
  β) Παραβίαση του Εορτολογίου του Κυριακοδρομίου και των Νηστειών που είχανε θεσπιστεί απο την Α’ Οικουμενική Σύνοδο…
  γ) Το 1965 ο Πατριάρχης Αθηναγόρας «ήρε» το ανάθεμα του Πάπα… (γιατί αφού οι σημερινοί Ιερείς με το Νέο μου λένε ότι οι Δυτικοί είναι αιρετικοί… εδώ με έχουνε μπερδέψει….!)
  δ) και φυσικά σαν αποτέλεσμα αυτού του σχίσματος, χωριστήκαμε σαν λαός, σαν έθνος…
  Μα αναρωτιέμαι τελικά… το αποτέλεσμα που σήμερα έχουμε είναι αυτό που πραγματικά θα ήθελε ο Χριστός μας;
  Αγάπη προς τον πλησίον μας αναμφισβήτητα πρέπει να υπάρχει… αλλά αισθάνομαι οτι πουλήσαμε την πίστη μας…
  Και σας το επαναλαμβάνω, δεν είμαι με το Παλαιό Ημερολόγιο…!
  Βλέπω την εκκλησία μας να αδειάζει…
  Τους Ιερείς να τρώγονται…
  Να μαλώνουν σαν τα θηρία…
  Να βγαίνουν στις τηλεοράσεις και ο ένας να συκοφαντεί τον άλλον…
  Αυτά δεν τα έχω δει απο τους Παλαιοημερολογήτες… σίγουρα θα τρώγονται και αυτοί… αλλά νομίζω οι πιο σωστοί απο αυτούς είναι πιο ενωμένοι απο εμάς…
  Επίσης, οι όπως αποκαλούνται «ζηλωτές» Εσφιγμενίτες, μόνο κακό δεν βλέπω στα μάτια μου να κάνουν… πιστέυω απο τα γραμμένα του Αγίου Κοσμά οτι μάλλον θα έκανε και αυτός τα ίδια… εσείς πιστέυετε οτι ο Άγιος Αντώνιος θα συμπροσευχότανε ή θα συλλειτουργούσε με τον Άρειο ή σήμερα με τον Πάπα; Δεν το πιστεύω…
  Γι αυτό τρώγομαι μέσα μου και αναρωτιέμαι ποιος έχει δίκιο… ή καλύτερα ποιός είναι λιγότερο πλανεμένος για να τον ακολουθήσω στην λατρεία μου για τον Κύριο…
  Μην με παρεξηγήσετε…
  δεν κρίνω κανένα, απλά διερωτάμε πια Εκκλησία είναι πιο κοντά σε αυτό που θα ήθελε ο Χριστός μας…

 7. Αγαπητή Ελένη,
  είναι «πιο ενωμένοι από εμάς» ; Μάλλον αγνοείς την πολυδιάσπαση του παλαιοημερολογίτικου κόσμου.

  Η Εκκλησία του Χριστού είναι ΜΙΑ και δεν εξαρτάται ούτε από τους Επισκόπους ούτε από τους ιερείς ούτε από τους απλούς πιστούς, αλλά από τα Μυστήρια που επιτελεί η χάρις του Αγίου Πνεύματος και από την καλλιέργεια της προσευχής και της ταπείνωσης. Αν πηγαίνεις Εκκλησία ανάλογα με το που έχει περισσότερους νέους ή με ποιο ημερολόγιο ακολουθεί, νομίζω ότι τα κριτήρια σου είναι εντελώς λανθασμένα, δεν έχεις κατανοήσει το νόημα της Εκκλησίας.

  Απο κει και πέρα καταντάει γραφικό να ασχολούνται ορισμένοι με τον … Πάπα και να μη βλέπουν τον κίνδυνο από τις χιλιάδες αιρέσεις, παραθρησκείες, ανατολικές θρησκείες. Ήθελα να ήξερα αν υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα ή στην Κύπρο που παρασύρθηκαν από τον παπισμό και δίνεται τόση σημασία στο ζήτημα αυτό … Εγώ θα έλεγα το αντίθετο, ότι δηλαδή πολλοί ρωμαιοκαθολικοί που έρχονται στην Ελλάδα και στη Κύπρο γίνονται Ορθόδοξοι. Μάλλον δεν έχετε καταλάβει που είναι ο κίνδυνος …

  Τελικά, καταφέρατε με τις εμμονές σας να μετατρέψετε το Αντιαιρετικό Εγκόλπιο, σε εγκόλπιο προβολής του παλαιοημερολογίτικου φανατισμού , προς τέρψη των αιρετικών και των πονηρών πνευμάτων που θέλουν πολυδιασπασμένη την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αν νομίζετε, λοιπόν, ότι το θέμα του ημερολογίου μπορεί να σώσει ή να καταδικάσει έναν άνθρωπο ευσεβή, γελιέστε πλάνην οικτράν. Αν νομίζετε ότι ο Χριστός υποσχέθηκε ότι την Εκκλησία Του δεν θα την νικήσουν οι δυνάμεις του Άδη ΠΟΤΕ ( ματθ, 16:18 ), και ότι θα βγει «ψεύτης», τότε δείχνετε μεγαλύτερη ασέβεια στο πρόσωπό Του.

  Μέχρι σήμερα ήμουν υπέρ της ένωσης με τις παλαιοημερολογίτικες ομάδες, αφού έχουμε κοινή πίστη. Βλέποντας αυτή τη συνεχιζόμενη, κατευθυνόμενη αθλιότητα μέσα σε ένα Αντιαιρετικό Εγκόλπιο να κάνετε επιθέσεις κατά της Εκκλησίας και να δίνετε λαβές στους διάφορους αιρετικούς να χαίρονται, βάζοντας τους ακόμα περισσότερο στην πλάνη, νομίζω ότι αυτό ξεπερνά κάθε όριο. Αντί να πολεμάτε τις αιρέσεις, πολεμάτε την Εκκλησία. Αντί να μιλάτε για το πρόβλημα με τις παραθρησκείες, ασχολείστε με ημερολόγια και … Πάπες. Αλήθεια, Κώστα, γιατί έρχονται να τα πουν εδώ μέσα ; Είναι δυνατόν ;

  Να φανταστείς, βρε Κώστα, ότι ενώ η «Ελένη» λέει πάνω ότι δεν την ενδιαφέρει το ημερολόγιο, ακριβώς από κάτω λέει ότι δεν έγινε Πανορθόδοξη Σύνοδος για το ημερολόγιο , λες και οι Πατέρες της Εκκλησίας συγκαλούσαν Οικουμενικές Συνόδους για κάθε ζήτημα που προέκυπτε ! Τι να πω ; Αν κάποιοι διαφωνούν με την πρακτική της Εκκλησίας, ας κάνουν ένα δικό τους μπλογκ και ας λένε όσα λένε, σε όσους θέλουν να τα πιστεύουν.

  Ελένη, μπορείς να μας πεις σε ποια εκκλησία εκκλησιάζεσαι και την βλέπεις να αδειάζει ; Και που βλέπεις τόσους νέους στο παλιό ημερόγιο, αφού δεν εκκλησιάζεσαι σε αυτούς ; Για πες μας συγκεκριμένα στοιχεία για να δούμε την αλήθεια των λόγων σου. Κι αν βλέπεις ότι δεν υπάρχει διχασμός στο παλιό ημερολόγιο ( που έχει στην Ελλάδα 5 παρατάξεις ), τότε πως μπορούμε να πειστούμε για τη αλήθεια όσων λες και την αλήθεια της απορίας σου ; Ποιος στην Ελλάδα δεν ξέρει το μίσος μεταξύ των παλαιοημερολογίτικων ομάδων ; Μήπως θέλεις να αρχίσουμε να λέμε και τι γράφουν στις ιστοσελίδες τους ο ένας εναντίον του άλλου ;

  Προσωπικά, παρά τη πικρία από τη στάση ορισμένων, δεν θα πάψω να προσεύχομαι και να αγαπώ τους ειλικρινείς ανθρώπους του παλιού ημερολογίου. Όλοι κρινόμαστε από λόγια και πράξεις …

 8. Νομίζω ότι για να καταλάβουμε το μέτρο του τι είναι σπουδαίο και τι είναι μικρό και ασήμαντο, μπορείτε να δείτε το βίντεο -σοκ από κινεζικό ναό της Ταϊβάν ( που αναδημοσιεύουμε στο μπλογκ της Ορθόδοξης Ιεραποστολής ) για να δούμε τις ευθύνες μας για τα 9/10 των Ασιατών που αγνοούν τον Ιησού Χριστό και την Εκκλησία Του, την Ορθόδοξη.

  ( http://ierapostoli.wordpress.com/2009/01/18/video_taiwan/ )

  Να ένα θέμα που έπρεπε να μας καίει, Ελένη. Η αληθινή Λατρεία υπάρχει μέσα στην Εκκλησία της γειτονιάς σου, ανεξάρτητα από την αξιοσύνη του ιερέα, γι’αυτό και η ιερωσύνη είναι Μυστήριο. Στην Εκκλησία δεν υπάρχουν πλάνες. Πλάνες υπάρχουν εκτός Εκκλησίας.

 9. Τελικά πάλι κανείς δεν απάντησε στην ερωτησή μου για άλλη μια φορά… Είναι σωστό ή οχι να συλλειτουργούμε με τον πάπα. Διότι αυτό που βλέπω είναι να γράφονται απο Ιερείς άρθρα κατά των Καθολικών και απο την άλλη να συλλειτουργούμε ή οτι άλλο κάνουμε με την λατρεία μας… (το βρίσκω υποκριτικό εκ μέρους μας)
  Μου θυμίζετε την άλλη ερώτηση που κάνω σε εκείνους που πιστεύουν οτι είμαστε απο τους πιθήκους… και πότε λοιπόν απόκτησε ο άνθρωπος τον νου; σιγή ιχθύος και εκεί…
  Αν θέλετε να λέμε ότι όλα είναι καλά με την εκκλησία του Νέου και όμορφα και αν ο Μέγας Αντώνιος θα συλλειτουργούσε με τον Πάπα ή τον κάθε αιρετικό (αυτό τον τίτλο τον δίνει ΚΑΙ η εκκλησία με το Νέο) … εντάξει όλα είναι καλά τότε και οι Άγιοι μας θα κάνανε ότι κάνουμε…ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ Η ΟΧΙ; ΕΔΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ… ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ Η ΟΧΙ να συλλειτουργήσουν συμπροσευχηθούν με τους αιρετικούς…;;;;;
  διαισθάνομαι όμως ένα μένος εκ μέρους του συνομιλητή μου… όπως και κάθε φορά… λυπάμαι για άλλη μια φορά!
  Δεν έπρεπε να μιλήσω… ίσως να ενοχλήθηκαν κάποιοι… όπως και κάθε φορά…
  και να φανταστείτε οτι εκκλησιάζομαι με τον Νέο (εκκλησία που έχει κάνει τους ψαλμούς μας να ακούγονται σαν το Ave Maria…) αλλά πιο κάτω στην περιοχή υπάρχει εκκλησία με το Παλαιό και βλέπω την διαφορά μας…

 10. Είναι αυτονόητο πως δεν πρέπει να γίνονται Συμπροσευχές! Είμαστε ενάντια στον Οικουμενισμό και στα σατανικά Παγκόσμια Συμβούλια Εκκλησιών καθώς και ενάντια σε κάθε μορφής «διαλόγο» με αιρετικούς παπικούς κλπ.

  ΑΛΛΑ μένουμε ΜΕΣΑ στην Εκκλησία Του Χριστού μας. Οι παλαιοημερολογίτες είναι ήδη 5 εκκλησίες (νομίζω) μεσα σε 80 χρόνια ζωής.

 11. Σε ευχαριστώ egolpion αυτό ήθελα να ακούσω… τι πρέπει όμως να κάνουμε όταν ο Πατριάρχης μας συλλειτουργεί; Αυτό δεν αντιβαίνει με τα ΄πιστεύω του Δογματός μας; Δεν είναι Φαρισαϊσμός; Δεν σημαίνει ότι η Κεφαλή μας (Πατριαρχείο) σφάλη; Δεν είναι λάθος αυτό; Πρέπει να συμφωνούμε; Και αν οχι γιατι δεν μιλάμε αλλά το αποδεχόμαστε; Όλα αυτά εμένα με μπερδεύουν…
  δεν πρέπει να συλλειτουργούμε αλλά το κάνουμε…
  δεν πρέπει να δεχόμαστε το παγκόσμιο συμβούλιο των εκκλησιών αλλά το κάνουμε…
  τι να πω… δεν ξέρω…

 12. Και κάτι άλλο εγκώλπιον…
  γράφεις ότι πρέπει να παραμείνουμε μέσα στην εκκλησία του Χριστού μας… γιατί να μην είναι η εκκλησία του Χριστού μας εκείνη που έμεινε απο τους Παλαιοημερολογίτες ευθύς αμέσως μετά το σχίσμα το 24 για σχεδόν 2000 χρόνια και αλλάξαμε πηγαίνοντας με τις καινοτομίες της εκκλησία μας; Πρόσεχε δεν δηλώνω… ρωτάω…
  θέλω να μάθω την Αλήθεια..
  διότι όπως είπε ο Χριστός μας ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ… ετσι και εγω πιστέυω οτι κάτι απο τα δυο είναι η αλήθεια πάνω στο Δογμα μας… επουδενεί δεν πιστεύω οτι ο ένας είναι καλύτερος και ο άλλος χειρότερος…
  είμαι Ορθόδοξη (ευχαριστω τον Κύριο που γεννήθηκα έτσι-αν και έχω μητέρα Καθολική) αλλά, απλά πιστέυω οτι ένας απο τους δύο κατέχει την Αλήθεια για την Εκκλησία… οι υπόλοιποι έχουνε πλανηθεί…

 13. Θα ήθελα κ γω με τη σειρά μου να προσθέσω κάποια σχόλια.
  Άν κ θεωρώ τον εαυτό μου έσχατο πάντων πάραταυτα πιστευω ότι κάτι έχω να πω κ γω.. ελπίζω να μην παρεξηγήσετε τα λογια μου, νομίζοντας ότι ταπεινολογώ, αλλά όντως αιθάνομαι έσχατος για τον απλό λόγο ότι είμαι καινουργιό μέλος στην εκκλησία του Χριστού.

  Αγαπητη Ελένη, αισθάνομαι ότι δεν εκτιμάτε αυτό που έχετε απο τον ίδιο τον Θεό. Τι είναι αυτό;

  Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ.

  Όταν μιλάνε οι αδελφοί για πολυδιάσπαση καταλαβαίνω κ αντιλάμβανομαι τα πράγματα πολυ καλύτερα νομίζω απο αρκετούς. Νομίζω ότι εκεί θα έπρεπε να δώσεις βάρος, πρώτα. Άν είναι κάτι ευλογημένο διασπάται;

  Προέρχομαι απο έναν προτεσταντικό χώρο κ γνωρίζω πολυ καλά τι σημαίνει διασπαση. Εσυ όχι!!!

  Όταν πήρα απόφαση να ακολουθήσω την Ορθοδοξία δεν έριξα ούτε καν μια ματιά σε θέματα ημερολογίου..ΚΑΜΙΑ!
  Ξέρεις γιατί;
  Πολυ απλά δεν ήθελα να ακολουθήσω πάλι μια διασπασμένη ομάδα που ισχυρίζεται (και αυτή) ότι έχει την αλήθεια. Άν κρατάει τη μόνη αλήθεια τότε πως γίνεται κ είναι διασπασμένη;

  Επικαλείσαι την ευσέβεια..αν θες ευσέβεια (εξωτερικά σημεία δηλαδή) πήγαινε στους πεντηκοστιανούς ή στους Μορμόνους ή στους ευαγγελικούς ή στους Κουάκερους..θα τους δεις όλους στη πένα! Βασικό επιχείρημα όλων αυτών;

  ΕΚ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟΝ.

  Γιατί δε πας λοιπόν με αυτούς;
  Μα θα μου πείς ότι περνάω στο άλλο άκρο, αυτοί είναι αιρετικοί. Ναι αν ομως μιλήσεις μαζί τους θα σου πουν κ αυτοί το ίδιο. Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι κ αυτοί όχι μόνο ισχυριζονται, το ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ότι κρατάνε την ΑΛΗΘΕΙΑ!

  Θα δεις μαντήλια να φοράνε οι γυναίκες, μακριές φούστες, δε βάφονται, δεν βρίζουν κ πολλά άλλα… Να παω λοιπόν σε αυτούς;

  Επίσης αναφέρεις τη διαφορά της εκκλησίας σου με μια άλλη πιο κάτω απο το σπίτι σου που ανήκει στο παλαίο. Εδω θα ήθελα να σε ρωτησω πάλι κάτι. Που γνωρίζεις τη ζωή τους εσυ; ξέρεις τι κάνουν όταν φευγουν απ’την εκκλησία; όταν είναι εκτός;

  Τα εξωτερικά κοιτάζεις; δηλαδή η πίστη σου με λιγα λόγια εξαρτάται απο έμένα; αν είμαι «καλός» για τους οφθαλμούς σου;

  Νομίζουμε ότι χάνουμε την ουσία…

  Σου μιλάω ειλικρινά όταν μπαίνω στην εκκλησία ούτε που μ’ενδιαφέρει τι κανεί ο καθένας. Δεν με σκανδαλιζει τίποτα, ούτε ο πατριάχης, ούτε οι πιστοί, τίποτα. Το μόνο που θέλω είναι το έλεος του Θεού. Το πατριάχη θα τον αναλάβει ο Θεός, εμένα δεν μου πεφτει καμία δουλειά.

  Και κάτι αγαπημένο απο τη κλίμακα…

  Αυτόν που σου κατακρίνει τον πλησίον, ποτέ μην τον σεβασθείς, αλλά μάλλον να του ειπής: Σταμάτησε, αδελφέ.

  Εγω καθημερινά σφάλλω σε χειρότερα, και πως μπορώ να κατακρίνω τον άλλον;

  Έτσι θα έχεις 2 οφέλη.Με ένα φάρμακο θα θεραπευσης και τον εαυτό σου και τον πλησίον.

  Όσοι είναι αυστηροί και σχολαστικοί κριταί των σφαλμάτων του άλλου, νικώνται απο αυτό το πάθος,

  επειδή δεν απέκτησαν ακόμη για τα ιδικά τους αμαρτήματα ολοκληρωτική φροντίδα,( γνώση) και μνήμη.

  Διοτι όποιος αφαιρέση το περικάλλυμα της φιλαυτίας και ιδή με ακρίβεια τα ιδικά του κακά, για τίποτα άλλο δεν θα φροντίση πλεον στη ζωή του, αναλογιζόμενος ότι ο χρόνος της ζωής του δεν του επαρκεί για να πενθήσει τις ιδικές του αμαρτίες,εστω κ αν θα ζούσε 100 έτη, και αν θα έβλεπε ολόκληρο τον Ιορδάνη ποταμό να βγαίνει απο τους οφλαμούς του ως δάκρυ.

  Μη κατακρίνεις και όταν ακόμα βλέπεις κάτι με τους ιδίους τους οφθαλμούς σου, διότι και αυτοί πολλες φορες εξαπατώνται.

 14. Κάτι τελευταίο..

  Έχω έναν συνάδελφο που ανηκει στο παλαιό. Αυτό που μου κάνει εντύπωση μαζί του είναι η γνώση που έχει πάνω σε θέματα τέτοια. Ημερολόγια, πάπες κλπ. Άν τον ρωτήσεις κάτι απο το ευαγγέλιο δεν ξέρει να σου πει τίποτα..Μου λεει μια μέρα, ο Θεός δεν αγαπάει κανέναν, ούτε καθολικό, ούτε προτεσταντη, ούτε μουσουλμάνο ούτε εσάς!!!

  Ρε παιδί μου, απίστευτη παρρησία αυτός ο άνθρωπος!

  Δηλαδή είμαστε για τη κόλαση, έτσι;

  Ναι..μου απάντησε…

  Τώρα αν εσένα σου αρέσει αυτή η φανατίλα…

 15. Αγαπητή Ελένη, ο διάλογος θα συνεχιστεί μόνο αν μας πεις την εκκλησία του νέου και του παλιού ημερολογίου, τουλάχιστον, όσο με αφορά. Κανείς μας δεν θέλει τις συμπροσευχές. Αλλά όταν ονομάζεις κεφαλή της Εκκλησίας τον κάθε Πατριάρχη ή Αρχιεπίσκοπο, πέφτεις σε πλάνη.

  Κεφαλή της Εκκλησίας, στην Ορθοδοξία, είναι μόνο ο Ιησούς Χριστός. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία έχουμε συνοδικό σύστημα. Αν ξεφύγεις από τη λογική του ενός, τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και τα άλλα θέματα. Αρκεί να υπάρχει διάθεση. Κατά τα άλλα σε έχουν μπλέξει σε μια αδιέξοδη συζήτηση. Το θέμα είναι να μιλήσουμε για τον Χριστό και την Εκκλησία στους ανθρώπους όλου του κόσμου. Κανένας από τους Αγίους δεν έφυγε από την Εκκλησία. Κανένας.Ούτε ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, παρόλο που ήταν ένας, έφυγε για να δημιουργήσει δική του Σύνοδο και «εκκλησία». Ποιος από τους Αγίους που πολέμησαν τις αιρέσεις έκανε δική του «εκκλησία» και «σύνοδο». Αυτό είναι το ερώτημα.

  Κατά τα άλλα, το Άγιο Όρος, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, οι Εκκλησίες της Σερβίας, της Ρωσίας, της Γεωργίας πηγαίνουν με το παλιό, αλλά έχουν Κοινωνία με όλες τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου που ακολουθούν το νέο. Δεν αναγνωρίζουν τις «εκκλησίες» του παλιού. Ακόμα και η ROCOR, Οι Ρώσοι της Διασποράς ενώθηκαν με το Πατριαρχείο Μόσχας, και από τον Μάιο αποκαταστάθηκε η κοινωνία, που είχε διακοπεί λόγω πολιτικών συνθηκών στη Ρωσία. Νομίζω ότι κάνουμε μέγα κακό αν συνεχίσουμε τη συζήτηση για ένα θέμα που δημιουργεί τριβές και διαμάχες. Ας αφήσουμε την Εκκλησία να πορευθεί. Εάν οι ομάδες του παλαιού ημερολογίου αγαπούν πραγματικά την Εκκλησία δεν πρέπει να συνεχίσουν την διαίρεση, αλλά μέσα από το σώμα της ΜΙΑΣ Εκκλησίας, να δώσουν, με ταπείνωση και αγάπη και υπακοή, τη πνευματική μάχη κατά του παπισμού και των άλλων αιρέσεων.

  Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας φωτίσει.

 16. Πάλι άλλα ζητάω άλλα μου γράφετε…
  Καταλαβαίνω φίλε Μάριε τον δρόμο που έκανες μέσα απο την φουρτούνα της ζωής σου και ευχαριστώ και εγω τον κύριο που σου άνοιξε τα μάτια και είδες την Αλήθεια…

  Αλλά, μου γράφεις να μην κατακρίνω τον άλλο και με κρίνεις οτι δεν ξέρω την Εκκλησία του Χριστού μας… ίσως, γι αυτό άλλωστε ρωτάω ζητάω απαντήσεις…
  μου λες που ξέρω τι κάνουνε στο σπίτι τους… δεν ξέρω για όλους αλλά μια οικογένεια που γνωρίζω, τους εκτιμώ αφάνταστα και το ίδιο θα κάνατε και εσείς αν τους ξέρατε…
  μου μιλάς για Μορμόνους κ.α… ξέρω και απο αυτούς… και ποτέ δεν μου γέμισαν το μάτι με την υπερβολή τους αλλά και με τον τρόπο που πλησιάζουν ζητήματα πίστεως…
  το αν θα παω με αυτούς ή οχι… λυπάμαι αλλά αισθάνομαι οτι χάνεις το νόημα στην συζήτησης μας…
  λες οτι μπαίνεις στην Εκκλησία και δεν σε νοιάζει τι κάνουν/λενε… και ποιός σου είπε οτι με νοιάζει εμένα…
  Σας παρακαλώ μην μου κάνετε κηρύγματα… δεν ψάχνω τον Χριστό αλλά πια είναι σήμερα η πιο κοντινή στην αρχική Του Εκκλησία…
  έθεσα κάποιες ερωτήσεις προηγουμένος… θέλω σε αυτά τις απαντήσεις σας παρακαλώ… δεν θέλω εκτός θέματος απαντήσεις… μόνο κακό κάνουμε έτσι στην συζήτηση… και στα νεύρα μας…

 17. Πιλότε παίζουμε με της λέξεις… ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε ή οχι τον Πάπα; Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πήγε ή οχι στην Ρώμη; Αυτά θα τα κάνανε οι Αγιοι μας κατα την γνώμη σας; Εγκώλπιον σε παρακαλώ απαντησέ μου δεν θέλω κήρυγμα… γνώση για το αν αυτές οι πράξεις πρέπει να γίνονται ή οχι… και αν οχι γιατί γίνονται…

 18. Οχι Μάριε μισώ τους φανατικούς απο όπου και αν είναι… δεν βλέπω έτσι τον κόσμο… την Αλήθεια της Εκκλησίας μας ψάχνω… δεν είμαι φανατική… απόψεις τρελές έχω ακούσει απο όλους, με το Νέο, με το Παλαιό, Προτεστάντες, Βαπτιστές……
  δεν νιώθω ξεχωριστή… χαίρομαι όμως που με αξίωσε ο Κύριος σε νεαρή ηλικία (αν και πέρασαν απο εμπρός μου πολλών θρησκευμάτων βιβλία) η καρδιά μου να σκιρτήσει στην Ορθοδοξία… εκεί αναπαύομαι… Πιλότε ζω στο Ιόνιο με έντονες τις εππιροές της Δύσης… Του Παλαιού την Εκκλησία την έχω ζήσει στην Αθήνα, στην Ροδόπολη…
  Αλλάζει κάτι που τώρα έμαθες;

 19. @Eλένη

  δυστυχώς,η κατάσταση στους παλιοημερολογίτες είναι απείρως χειρότερη από ότι στην Εκκλησία της Ελλάδος:φατρίες,διχασμοί,σχίσματα επί σχισμάτων και αφορισμοί επι αφορισμών για ελάσσονα ζητήματα,αυτοχειροτόνητοι κληρικοί παντός βαθμού,καθηρημενοι του Νέου που γίνονται δεσπότες με το παλιό κλπ κλπ
  αυτά τα γνωρίζουν και πολλοί συνετοί αδελφοί του παλαιού ημερολογίου,τα ομολογούν και θλίβονται γι αυτά.
  βεβαίως δεν γνωρίζω ποια θα ήταν η κατάσταση στην Ελλαδική Εκκλησία αν δεν υπήρχε η στενή σχέση με την κρατική εξουσία,η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και μισθοδοσία των κληρικών της. ίσως να έμοιαζε με το μπάχαλο των παλιοημερολογιτών αλλά υατό είνια μια υπόθεση.

  Όσον αφορά τα ερωτήματα σου για τα συλλείτουργα των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως και άλλων ιεραρχών μας με παπικούς:
  προσωπικά κάνω αυτο το λίγο που μπορώ:αποφεύγω τα συγκεκριμένα πρόσωπα,δεν ζητώ την ευχή τους,δεν πηγαίνω σε ναούς όπου ιερουργούν οι ίδιοι ή μνημονεύεται εκφώνως το όνομα τους.
  Θα μου πεις ,μα τον μνημονευει ο ιερεύς στην πρόθεση.ΟΚ,αλλάεγώ ,ως απλός λαϊκός, δεν μπορώ να κάνω κατι περισσότερο από το να εκφράσω γραπτώς και εμπράκτως την διαμαρτυρία μου.Τι άλλο να κάνω;φατρία και παρασυναγωγή;Μήπως αν ενταχθω σε κάποια παλιοημερολογιτικη σύνοδο υπό τΙς πολλές που υπάρχουν,θα αναπαυθεί η συνείδηση μου;

  Ο αγ.Ραφαήλ εφυγε από την Πόλη διαμαρτυρόμενος , μετά το ουνίτικο συλλείτουργο στην Αγ.Σοφία ,παραμονές της αλώσεως.
  Λέμε για τους φιλενωτικούς αυτό που ο π.Παϊσιος έλεγε για κάποιους σκανδαλοποιούς:προσεύχομαι ο Θεός να τους δώσει μετάνοια και να τους πάρει για να σταματήσουν τα σκάνδαλα.

  Φαίνεται ότι τέτοιοι που είμαστε ουνιτίζοντες ποιμένες αξίζουμε…δυστυχώς :(

 20. [Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Το κείμενο αυτό είναι γραμμένο από μέλος των Κουάκερων. Δεν είναι Ορθόδοξο].

  Σύμφωνα με το Glossary of Theological Terms της Μαρίας Μακραντονάκη – Φαρασά, εκδόσεις Π. Πουρναρά Θεσ/νικη 2000, ο ορισμός της λέξης «ευσέβεια» είναι, «piety, devotion to God» (σελ.203). Ο ορισμός της λέξης «devotion» είναι «deep, strong, love, αφοσίωση» (σελ.46). Άρα ευσεβής είναι αυτός που έχει βαθιά, δυνατή, αγάπη (deep, strong, love) προς τον Θεό (to God). Άρα «ευσέβεια» δεν είναι «εξωτερικά σημεία» αλλά κάτι πολύ ποιο βαθύ, κάτι με δύναμη, «ἔχοντες μόρφωσιν εὐσεβείας, τὴν δὲ δύναμιν αὐτῆς ἠρνημένοι» (Β’ Τιμ.3:5) και μας καλεί «εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ».

  Κάτι ακόμη που φαίνεται να ξεχνάτε ή να μην θέλετε να δείτε. Δεν είναι ομάδες διασπασμένες αλλά ολόκληρος ο Χριστιανισμός είναι διασπασμένος σε ομάδες. Οι περισσότερες Ελληνικές ομάδες ΔΙΑΣΠΑΣΤΗΚΑΝ (τα μέλη έφυγαν) από την Εκκλησία της Ελλάδος και κάνανε νέες Εκκλησίες ή γίνανε μέλη σε άλλες. Η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι προϊόν διάσπασης με την Καθολική και οι άλλοι είναι προϊόντα διάσπασης με Καθολικούς, Ορθοδόξους και Προτεστάντες. Αν θέλουμε να κάνουμε τους «έξυπνους» όλοι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι άλλοι διασπάστηκαν, αποστάτησαν από μας διότι εμείς είμεθα οι του 33 μΧ, κλπ. και να πούμε την αλήθεια όλοι αυτό ισχυρίζονται.

  Ταπείνωση φίλε μου είναι ΠΡΑΞΗ όχι λόγια σε ιστολόγια!

  Άσχετα με το κείμενο του Μάριου στο οποίο και απάντησα τώρα, διακρίνω εωσφορικό εγωισμό και υπερηφάνεια σε πολλά κείμενα εδώ.

  Δεν μπορείτε να προσεύχεστε με Χριστιανούς αιρετικούς; Αυτό είναι αρρωστημένο, τον Χριστό επικαλούνται και αυτοί και ο Χριστός είναι Ένας. Δεν μπορείτε να προσεύχεσθε με αλλοθρήσκους; Μα αν δεχτούν να προσευχηθούν μαζί σας στον Χριστό γιατί να τους το αρνηθείτε; Πολύ φαρισαϊσμός… Θυμηθείτε τον καλό Σαμαρείτη (αιρετικό και αλλοεθνή).
  Καλό βράδυ.

 21. Misha καταλαβαίνω τι λες και εγω κάπως έτσι νιώθω στην Εκκλησία… αυτό όμως δεν με αναπαύει μέσα μου… κάτι με τρώει….
  νιώθω οτι κάτι δεν είναι σωστό… αφού δεν θα φιλήσω το χέρι του Πατριάρχη επειδή συλλειτουργέι κ.α., ούτε του μητροπολίτη μου (δεν θέλω να το συζητήσω)… αυτό όμως δεν είναι κάτι παρόμοιο με των παλαιοημερολογητών;
  δλδ αυτό δεν είναι και δικό μας σχίσμα;
  Εσείς δλδ αναπάυεστε στην εκκλησία με τέτοια συμπεριφορά;

 22. Την απάντηση που ψάχνεις Ελένη μου την εχεις μπροστά στα μάτια σου. Απλά δες τα σχισματα των «αντιοικουμενιστών» ζηλωτών και κρίνε περί του ορθού της επιλογής τους να αποσχιστούν. Μην ξεχνάμε πως έχουμε μαρτυρία από άγιους γεροντάδες περί ημερολογιακού ζητήματος. Ξέρουμε του π. Παϊσίου, του π.Πορφυρίου, του π. Ιακώβου…Δες την άποψη του «τελευταίου Νηπτικού» γέροντος Ιωσήφ εδώ: http://www.egolpio.com/APOLOGITIKA/g.Iwshf_allagh_hmerologiou.htm , του αγίου γέροντος Ιωακείμ (http://www.egolpio.com/PLOUTOS_ORTHOD/agioreites_pateres_kai_agioreitika.htm).

  @ Θεμης

  αγαπητέ μου Θέμη υποκρισία δεν είναι το να μην θες να προσευχηθείς με κάποιον που δεν τιμά τον Θεό σου αλλά το αντίθετο που κάνουν όλοι οι σούπερ αγαπησιάρηδες ετερόδοξοι. Τι δουλειά έχεις εσυ να προσευχηθείς με τον αντιτριαδικό ή τον αντίχριστο μαρτυρα του Ιεχωβα; Αυτό λες εσύ ευσέβεια και αγάπη; Εγώ το λέω βλασφημία.

 23. «και να φανταστείτε οτι εκκλησιάζομαι με τον Νέο (εκκλησία που έχει κάνει τους ψαλμούς μας να ακούγονται σαν το Ave Maria…) αλλά πιο κάτω στην περιοχή υπάρχει εκκλησία με το Παλαιό και βλέπω την διαφορά μας…»

  «Πιλότε ζω στο Ιόνιο με έντονες τις εππιροές της Δύσης… Του Παλαιού την Εκκλησία την έχω ζήσει στην Αθήνα, στην Ροδόπολη…
  Αλλάζει κάτι που τώρα έμαθες;»

  Αλλάζουν πολλά, γιατί μας μπερδεύεις αρκετά. Πρώτα, ελπίζω, να ξεκαθαρίστηκε το ζήτημα ότι η Εκκλησία μας έχει κεφαλή τον Ιησού Χριστό και όχι κάποιον Πατριάρχη ή Αρχιεπίσκοπο.

  Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη ( κεφάλαιο 2-3 ) , αγαπητή Ελένη, ο Ιωάννης βλέπει 7 Επισκόπους ( αγγέλους ) της Εκκλησίας, από τους οποίους οι 4 έχουν σοβαρές παραλείψεις και έργα «χλιαρά», αλλά ο Θεός τους δίνει την ευκαιρία να μετανοήσουν. Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι η πίστη μας δεν εξαρτάται από μεμονωμένες πράξεις ατόμων ( είτε είναι Επίσκοποι, είτε ιερείς, είτε απλοί πιστοί ),αλλά από την Εκκλησία ως Σώμα Χριστού, που είναι υπεράνω καταστάσεων και προσώπων.

  Επιπλέον, αν υποθέσουμε ότι ένας Επίσκοπος κάνει συμπροσευχή με έναν αιρετικό, τι πρέπει να κάνουμε εμείς ; Να διαλύσουμε το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, και να φτιάξουμε διάφορες ομάδες, με άλλη «σύνοδο» και «επισκόπους» ; Είναι δικαίωμά μας ; Μας έδωσε ο Θεός τέτοιο δικαίωμα πάνω στην Εκκλησία Του ; Αυτό έκαναν και οι Άγιοι και οι Πατέρες; Ο Άγιος Χρυσόστομος , εξόριστος όντας, έκανε άλλη εκκλησία ; Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός έκανε άλλη εκκλησία ; Αυτό είναι κατανοητό ; Εκεί είναι το θέμα.

  Στη Λειτουργία δεν έχει σημασία τι ψαλμωδία ακούγεται, βυζαντική ή δυτική, αλλά αν ο ιερέας είναι κανονικά χειροτονημένος για να τελεί τα Μυστήρια. Σημασία έχει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Αλίμονο αν το Μυστήριο εξαρτιόνταν από τη μουσική επένδυση ! Και εμένα δεν μου αρέσουν οι βυζαντινοί ψάλτες που λένε αργά τους ύμνους μέσα στο ναό. Αντιθέτως μου αρέσουν οι χοροί μοναχών ή μοναζουσών που ψέλνουν εν χορώ και έχει γρήγορο ρυθμό η ακολουθία. Αλλά αυτό σε τι επηρεάζει το Μυστήριο ;

  Αγαπητή Ελένη, μη ταράζεται ο νους από αμφιβολίες.Σημασία έχουν τα Μυστήρια και όχι το περίβλημα. Πρέπει να προσφέρουμε στους ανθρώπους την Αγάπη του Θεού, την ησυχαστική και Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας. Ο Κύριος μας δεν θα σου ζητήσει λόγο για το τι έκανε ένας Επίσκοπος ή ένας ιερέας. Θα μας ζητήσει λόγο για το τι καλό κάναμε εμείς στη ζωή μας, πόση πίστη είχαμε στο Θεό και πόση αγάπη είχαμε στον πλησίον μας. Από τη πίστη και τα έργα μας θα κριθούμε, όχι για τα έργα Επισκόπων ή μοναχών ή λαϊκών.Μπορείς να κάνεις κάτι για τα ορφανά της Ινδίας.;Κάντο. Μπορείς να δώσεις αγάπη μέσα από την ενορία σου; Κάνε το. Μπορείς να μιλάς για την αγάπη του Θεού; Κάνε το. Ο Επίσκοπος, ο ιερέας, ο κάθε άνθρωπος από εμάς έχουμε τον Κριτή μας. Γιατί αναλαμβάνουμε ρόλο Ιησού Χριστού ;

  Και κάτι, τελευταίο, για το αγαπητό Θεμιστοκλή. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ακολουθεί την κοινή πίστη των 7 Οικουμενικών Συνόδων της ΜΙΑΣ Εκκλησίας των 10 πρώτων αιώνων. Τα σχίσματα στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι σχίσματα ΠΙΣΤΕΩΣ, αλλά κυρίως για λόγους ημερολογιακούς ή πολιτικούς -εθνοφυλετικούς. Αντιθέτως οι χιλιάδες αιρέσεις, πριν και μετά το 1054, έχουν μεταξύ τους διαφορές ΠΙΣΤΕΩΣ. Αυτό είναι μια βασικότατη διαφορά. Για τις συμπροσευχές, νομίζω, το έχει διευκρινήσει ο Κώστας.

 24. Ή να το πούμε κάπως διαφορετικά..

  Πως να προσευχηθώ μαζί σου Θέμη, όταν εσυ τη Θεία Ευχαριστία τη βλέπεις ως ειδωλολατρεία…

  Όπως κ το βάπτισμα…

  Τώρα αυτά που λες περι εωσφορικού εγωισμού, αν μη τι άλλο θεωρώ ότι ξεφευγείς.

 25. @ egolpion

  Μα αν ο «αντιτριαδικός ή ον αντίχριστος μάρτυρας του Ιεχωβά» θέλει να προσευχηθεί μαζί μου στο Χριστό μου γιατί να του το αρνηθώ; Τον «ερχόμενον προς εμέ δεν θέλω εκβάλει έξω» είπε ο Χριστός στον οποίο πιστεύω.

  Πάντως αν θέλουμε να είμεθα Χριστιανοί θα πρέπει να γίνουμε σούπερ «αγαπησιάρηδες» (Α Κορ.13). Με αγάπη ειλικρινή και αληθινή όχι ψεύτικη για προσηλυτισμό…

 26. Αγαπητή Ελένη,

  δεν θέλω σε καμία περίπτωση να νομίζεις ότι σου κάνω κήρυγμα ή ότι σου επιτίθομαι. Δεν θα συνεχίσω άλλο, δεν θεωρώ ότι είμαι ό κατάλληλος για να απαντήσω στα ερωτήματα σου.

  Θεωρώ όμως ότι όντως τα πράγματα είναι απλά ή αν θες εμείς πρέπει να τα δούμε πιο απλά. Το μόνο που θα σου πω( ξανά) είναι να αναρωτηθείς γιατί γίνεται αυτή η διάσπαση συνέχεια κ συνέχεια μεταξύ τους.
  Απο κει να ξεκινήσεις.

  Καλό σου βράδυ.

 27. Να κάνω άλλη μια ερώτηση;
  Γιατί έγινε οτι έγινε το 1924… προσοχή… δεν θέλω κήρυγμα… τον λόγο της αλλαγής θέλω…
  και γιατί αύριο γιορτάζουν τα Ιεροσόλυμα τα Θεοφάνεια (και απ’ οτι είδα τα νερά γυρίζουνε ανάποδα σαν αύριο) ενω εμείς τα περάσαμε 13 ημέρες πρίν… μα δεν είναι τρέλα αυτό;
  δλδ δυο Θεοφάνεια να γιορτάζω; δυο Χριστούγεννα… πόσες νηστείες;
  Μα πιστέυετε οτι ο Κύριος θέλει τέτοια μπερδέματα;

  @ Μάριε
  Μάριε συγγνώμη αν σε στεναχώρησα αλλά δεν μου απαντούσες αυτό που ζητούσα… πάντως χαίρομαι που είσαι στην Ορθοδοξία :-))

 28. @ Θεμη

  είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν πως μπορούν να κοροιδευουν το Θεό. Η Γραφή μας δίνει σαφή εντολή ___________»Αιρετικό άνθρωπο μετά την πρώτη και τη δεύτερη νουθεσία παράτα τον. Να ξέρεις ότι έχει διαστραφεί τέτοιου είδους άνθρωπος και αμαρτάνει ενώ είναι αυτοκατάκριτος.»

  Για σένα ίσως ο ιεχωβίτης που δεν δέχεται Θεόν Ιησού, δεν είναι αιρετικός. Η Γραφή μας λεει ότι όποιος δεν έχει τον πατέρα δεν έχει ούτε τον Υιό. Κάποιοι τα απορρίπτεται αυτά τα Γραφικά πολύ έυκολα…

 29. Μάριε,

  Αν δεν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις τουλάχιστον μην τα διαστρεβλώνεις. Δεν είπα ότι η Θεία Ευχαριστία είναι «ειδωλολατρία» και επειδή ξέρω που αναφέρεσαι είπα ότι αν βάλουμε υλικά στην θέση του Χριστού κινδυνεύουμε από ειδωλολατρία. Η αληθινή βρώση και πόση του σώματος και αίματος του Κυρίου είναι πνευματική και αυτό φαίνεται από το Ιω.6 όταν διευκρινίζει ότι η ΣΑΡΚΑ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ αλλά τα λόγια που μιλά αυτά ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΖΩΗ. Αυτό δε και παιδί μπορεί να καταλάβει αν δεν έχει «κατηχηθεί από πριν» σε κάποια από τις πολλές «ορθές» πίστεις…

  Ταπείνωση υπήρχε στους Πεντηκοστιανούς που ήσουν φίλε μου; Όταν προσπαθούσατε να μας σώσετε όλους κάνοντας τους φίλους; Νομίζεις ότι είναι ταπείνωση να λες ότι βρήκες την αλήθεια κρίνοντας την ίδια ώρα όλους τους άλλους που είναι και ανάξιοι να προσευχηθούν μαζί σου στον Θεό. Και μην γνωρίζοντας καρδιές (εκτός και αν είσαι καρδιογνώστης και δεν μας το είπες) να ξέρεις αν η ευσέβεια όλων των μη Ορθοδόξων περιορίζεται μόνο στα… εξωτερικά σημεία. Σου μιλώ δε εγώ που δεν είμαι καθόλου ευσεβής αλλά προσεύχομαι να γίνω, και δεν το λέω από «ταπείνωση» αλλά επειδή είναι δυστυχώς η αλήθεια.
  Σαν δεν ντρεπόμαστε λιγάκι λέω εγώ. Άστο διότι δεν νιώθω και καλά απόψε…

 30. Αφού είσαι στα επτάνησα θα ξέρεις πως η Κεφαλονιτες ακολούθησαν το νέο ημερολόγιο περιμένοντας να δουν με ποιό θα βγούν τα γνωστά φιδάκια της Παναγίας στο Μαρκόπουλο. Και αυτά βγήκαν με το νέο τη χρονιά της αλλαγής.

 31. Δεν με στεναχώρησες, απλά αλλού ήθελα να σε παω…

  Να τα δεις πιο διαφορετικά.

  Anyway, χάρηκα που τα είπαμε.

  Καλό κ ευλογημένο βράδυ σε όλους σας.

 32. @ Πιλότο
  σε διαισθάνομαι λιγουλάκι αυστηρό…
  μπορεί να μην είναι η ουσία η ψαλμωδία αλλά πως να το πω… και ο ψαλμός είναι έκφραση ψυχής απο εμένα προς τον Κύριο…
  μην κοιτάς το ένα…
  μην φιλάς το άλλο…
  σκέψου απλά…
  αποδέξου τα όλα τυφλά….
  αύριο γιορτάζουν τα Ιεροσόλυμα και εγώ τα γιόρτασα ήδη…

  Οχι πιλότε, δεν θα μου ζητήσει τέτοιο λόγο ο Κύριος αλλά δεν μπορώ και τυφλά να ακολουθήσω κάτι επειδή έτσι γίνετε…
  θέλω να βρω την Αλήθεια για την Εκκλησία (αν αξιωθώ)…
  δεν νομίζω οτι κάνω κακό….
  δεν αναιρώ τον Κύριο…
  στην Εκκλησία όταν μπαίνω, κλέινω τα μάτια μου και προσπαθώ μέσα στην αθλιοτητά μου να Τον πλησιάσω… όσο μπορώ, αλλά με ξυπνάει η πραγματικότητα των δυτικοποιημένων ύμνων, τα ασταμάτητα μπλα μπλα μπλα των πιστών στην εκκλησία…
  το προσπαθώ όμως πιστεψέ με…

 33. Αν κατανοούσες τον συμβολικό χαρακτήρα του εκκλησιαστικού έτους και των εορτών, τότε δεν θα έμενες στις ημερομηνίες και στα ημερολόγια.

  Αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι αιρετικοί και ασχολούνται με το πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Χριστός ή σταυρώιθηκε … Και δεν μπορούν να κατανοήσουν την ουσία του εκκλησιαστικού λειτουργικού έτους ( ότι δηλαδή τις εορτές τις έχουμε για να θυμόμαστε κάθε μέρα την Ανάσταση του Κυρίου και να τελούμε ες αεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, για να κοινωνούμε Σώμα και Αίμα Χριστού εις ζωήν Αιώνιον – Ιωαν, 6:40-60 ). Θεία Ευχαριστία και Αγιασμό έχουμε στις 7 Ιανουαρίου με το νέο, Θεία Ευχαριστία και Αγιασμό έχουμε στις 7 Ιανουαρίου / 20 Ιανουαρίου με το παλιό ! Γιορτάζουμε Χριστούγεννα και Θεοφάνεια και Ανάσταση και Πάσχα κάθε φορά που τελούμε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και , εν μετανοία, κοινωνούμε Σώμα και Αίμα Χριστού. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα μπέρδεμα ! Ο χρόνος στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας είναι έξω από τον κοσμικό χρόνο, προγευόμαστε σε κάθε Θεία Λειτουργία την αιωνιότητα και τη μακαριότητα του Παραδείσου.

 34. Λες, «Για σένα ίσως ο ιεχωβίτης που δεν δέχεται Θεόν Ιησού, δεν είναι αιρετικός.» Αυτό κατάλαβες Κώστα μου από αυτά που σου είπα. Μήπως με κοροϊδεύεις; Άσε τα λόγια του Αποστόλου μέχρι που να γίνεις άγιος σαν και αυτόν τότε θα τα καταλάβεις. Σου μίλησα για ανθρώπους αιρετικούς και αλλοθρήσκους που θέλουν να προσευχηθούν στον Χριστό μαζί μου, διάβασε αυτά που γράφω και μετά απάντα, με κουράζει να με κοροϊδεύουν… Ο Απόστολος μιλούσε για αιρετικούς που δεν θέλουν να έρθουν στον Θεό όχι για ανθρώπους που δέχονται να συν-προσευχηθούν στον δικό του Θεό.

 35. Αν δεν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις τουλάχιστον μην τα διαστρεβλώνεις. Δεν είπα ότι η Θεία Ευχαριστία είναι «ειδωλολατρία» και επειδή ξέρω που αναφέρεσαι είπα ότι αν βάλουμε υλικά στην θέση του Χριστού κινδυνεύουμε από ειδωλολατρία. Η αληθινή βρώση και πόση του σώματος και αίματος του Κυρίου είναι πνευματική και αυτό φαίνεται από το Ιω.6 όταν διευκρινίζει ότι η ΣΑΡΚΑ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ αλλά τα λόγια που μιλά αυτά ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΖΩΗ. Αυτό δε και παιδί μπορεί να καταλάβει αν δεν έχει «κατηχηθεί από πριν» σε κάποια από τις πολλές «ορθές» πίστεις…

  Θέμη;…

  Αυτά αν έχουν όρεξη ας σου απαντήσουν οι άλλοι αδελφοί. Εγω προσωπικά το θεωρώ μάταιο κ ανώφελο…

  Για να κλείσω, ( επειδή αυρίο πρέπει να ξυπνήσουμε νωρίς) εγω ποτέ δεν σου έκανα το φίλο κλπ. Ήμουν γνήσιος μαζί σου πάντοτε. Δεν προσπάθησα με δόλο να σε κάνω πεντηκοστιανό. Πάντα σε εκτιμούσα κ σε εκτιμώ. Απο πλευράς μου δεν έχει αλλάξει κάτι. Θεωρώ ότι είστε πολυ καλά παιδιά. Αυτά για την ιστορία.

  Εντάξει;

 36. Αυτό που νοιώθεις, αγαπητή Ελένη, το ένοιωθα κάποτε και εγώ. Αλλά αν δώσουμε βάση στο Μυστήριο που τελείται εκείνη την ώρα, και σκεφτούμε ότι εμείς είμαστε χειρότεροι από αυτούς που μιλάνε, γιατί εμείς είμαστε εγωιστές και περήφανοι και τους κατακρίνουμε εκείνη την ώρα που το μυαλό μας θα έπρεπε να είναι στο Χριστό, τότε συγκεντρώνουμε το νου μας στη προσευχή και στη έκκληση ελέους από το Κύριο μας.

  Κι αν εκείνη τη στιγμή αρχίσουμε να προσευχόμαστε για αυτούς, προσευχόμαστε για τα ορφανά του κόσμου, μετά σιγά σιγά, γνωστούς, φίλους, αιτήματα προσευχής, μετά για τους κατηχούμενους, μετά για τους νεοφώτιστους, μετά για τις Ορθόδοξες Ιεραποστολές, μετά για την επιστροφή των ετεροδόξων, μετά για έναν που μας λύπησε, μετά για την επιστροφή των αθέων και των παγανιστών, τότε θα φτάσει η στιγμή της Θείας Κοινωνίας και θα καταλάβουμε ότι έχουμε γεμίσει από Χριστό και έχουμε γεμίσει από αγάπη και πόνο για τον πλησίον. Και τότε θα δούμε αλλιώς και τον ιερέα, αλλιώς και τους άλλους δίπλα μας. Κι όσο αγαπάμε, τόσο θα πλησιάζουμε περισσότερο κοντά στο Θεό.

 37. Θέμη μου, και η απάντηση στο ερώτημα σου βρίσκεται στην απορία των Εβραίων «πως μπορεί αυτός να μας δώσει να φάμε τη σάρκα του» Πράγματι η απορία τους είναι λογική. Αντί, λοιπόν, να τους διασκεδάσει την απορία και τις αμφιβολίες λέγοντας τους για «πνευματική» βρώση, για «σύμβολα», για «εμβλήματα» , τι τους λέει ; «Η σάρκα μου είναι αληθινή τροφή και το αίμα μου αληθινή πόση»

  Για την ερμηνεία του Ιωάνν, 6 :60-63 αύριο θα στείλω φωτοτυπία στο Κώστα για το δημοσιεύσει είτε στο μπλογκ, είτε στο εγκόλπιο, από το βιβλίο ερμηνεία δυσκόλων χωρίων της Γραφής, τόμος Γ’ , εκδόσεις Σταυρός.

 38. Συμβαίνει τώρα. Τούρκος χάκερ χτύπησε το Ζωντανό Ιστολόγιο.

 39. @Ελένη

  η αιτία της αλλαγής του ημερολογίου έχει ομολογηθεί από τους ίδιους τους πρωτεργάτες της και επιβεβαιώνεται από τα πράγματα.

  πατριαρχική εγκύκλιος 1920

  «α΄)δια της παραδοχής ενιαίου ημερολογίου προς ταυτόχρονον εορτασμόν των μεγάλων χριστιανκών εορτών υπό πασών των Εκκλησιών,

  β΄) δια της ανταλλαγής αδελφικών γραμμάτων κατά τας μεγάλας του εκκλησιαστικού ενιαυτού εορτάς, εν αις είθισται, και εν άλλαις εκτάκτοις περιστάσεσι,

  γ΄) δια της οικειοτέρας συσχετίσεως των εκασταχού ευρισκομένων αντιπροσώπων των διαφόρων Εκκλησιών,

  δ΄) δια της επικοινωνίας των Θεολογικών Σχολών και των αντιπροσώπων της Θεολογικής Επιστήμης και δια της ανταλλαγής των εν εκάστη Εκκλησία εκδιδομένων θεολογικών και εκκλησιαστικών περιοδικών και συγγραμμάτων,

  στ΄) δια της συγκροτήσεως παγχριστιανικών συνεδρίων προς εξέτασιν ζητημάτων κοινού πάσαις ταις Εκκλησίαις ενδιαφέροντος,

  ζ΄)δια της απαθούς και επί το ιστορικώτερον εξετάσεως των δογματικών διαφορών από της έδρας και εν ταις συγγραφαίς,

  η΄) δια του αμοιβαίου σεβασμού των κρατούντων εν ταις διαφόροις Εκκλησίαις ηθών και εθίμων,

  θ΄) δια της παροχής αμοιβαίως ευκτηρίων οίκων και κοιμητηρίων δια τας κηδείας και την ταφήν των εν τη ξένη αποθνησκόντων οπαδών των ετέρων ομολογιών,

  ι΄) δια της πρόφρονος τέλος αμοιβαίας υποστηρίξεως των Εκκλησιών εν τοις έργοις της θρησκυτικής επιρρώσεως, της φιλανθρωπίας και τοις παραπλησίοις. »

  http://blogs.sch.gr/savvop-nik/2008/06/15/%CE%B7-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-1920/

 40. Καλημέρα σε όλους σας…
  misha σε ευχαριστώ… ήσουν λακωνκότατος και αυτό πραγματικά ζητάω…

  Ο πιλότος λέει να μην κοιτάζω τα ημερολόγια… δεν το κάνω, δεν πιστεύω στον ανθρώπινο χρόνο (έτσι και αλλιώς είναι δικό μας κατασκεύασμα). Επίσης, νομίζω οτι η Θεία Ευχαριστία είναι Αληθινή τόσο με το Νέο όσο και με το Παλαιό… είμαστε αδέλφια, είμαστε Ορθόδοξοι… κάποιος είναι όμως πλανημένος απο τους δυο και ένας απο τους δυο είναι κοντύτερα στην Αρχική (Πρώτη) Εκκλησία του Χριστού μας…(και αυτό είναι ούτως ή άλλως το ζητούμενο για εμένα) ούτε εννοώ οτι αν κάποιος είναι με το ένα είναι αιρετικός ή vice versa… δεν πιστεύω να τίθεται θέμα αίρεσης μεταξύ μας…. πλάνης ΝΑΙ, αίρεσης ΟΧΙ…

  @ Εγκώλπιον
  μου ανέφερες για τα φιδάκια… Ναι, όντως βγαίνουν στις 15 Αυγούστου με το Νεο, αλλά σαν σήμερα στα Ιεροσόλυμα (Θεοφάνεια) γυρίζουνε αντίστροφα τα Άγια Νερά του Ιορδάνη…

  @ Misha
  το καλύτερο είναι να αναλύσουμε ένα ένα τα «άρθρα»
  α) πασών των εκκλησιών…
  εννοεί των ορθοδόξων εκκλησιών ή της οικουμένης (και των ετερόδοξων)…
  για το πρώτο δεν θα υπήρχε πρόβλημα, απλά όλοι μαζί (Πανορθόδοξα) θα κρατούσαμε εκκλησιαστικά το Ιουλιανό ενώ πολιτικά (οτι έχει σχέση με το κράτος) το Γρηγοριανό)… το κάνουν και άλλα κράτη και σήμερα…
  με το δεύτερο έχω πρόβλημα… τι με νοιάζει να γιορτάζω (διότι έτσι κατήντησε) τα Χριστούγεννα με τους ετερόδοξους;

  Παρακαλώ οι απαντήσες να είναι συνοπτικές… (εγκώλπιον συγγνώμη και σε ευχαριστώ για την φιλοξενία στο blog σου… αν επιβαρύνω τον χώρο σου θα ήθελα να το γνωρίζω…)

 41. Πρώτα από όλα μια διόρθωση,για ένα λάθος που απορώ πως έγινε ! 6 Ιανουαρίου εορτάζουμε τα Θεοφάνεις, με Θεία Ευχαριστία και Μέγα Αγιασμό, 6/19 Ιανουαρίου γιορτάζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τα Θεοφάνεια, σήμερα δηλαδή, με Θεία Ευχαριστία και Μέγα Αγιασμό.

  Και κάθε Κυριακή και κάθε εορτή τιμούμε την Ανάσταση του Κυρίου μας με Θεία Λειτουργία. Είτε έτσι, είτε αλλιώς το κέντρο της Ορθόδοξης Λατρείας είναι το ίδιο, πέρα από το χρόνο, η Θεία Ευχαριστία.

  Πάμε τώρα στο άλλο ζήτημα. Όταν το Πατριαρχείο Ρώμης καθιέρωσε στη Δύση ξεχωριστή εορτή των Χριστουγέννων από τα Θεοφάνεια ( μέχρι τότε στις 6 Ιανουαρίου οι κατά τόπους εκκλησίες σε Ανατολή και Δύση γιόρταζαν την γέννηση του Χριστού, τη προσκύνηση των Μάγων και τη βάπτισή του ), πέρασαν 50 χρόνια μέχρι να καθιερωθεί η ξεχωριστή εορτή των Χριστουγέννων στην Ανατολή. Από τότε είχαμε ένα παρόμοιο φαινόμενο, αλλά η Ανατολή δεν σκέφτηκε να κάνει άλλη «εκκλησία» για ένα τέτοιο θέμα.

  Τότε, ορισμένοι μύωπες Χριστιανοί της Ανατολής ισχυρίζονταν ότι δεν έπρεπε να εορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, γιατί τότε γιόρταζαν οι ειδωλαλάτρες τα γενέθλια του Ανίκητου Ηλίου. Το επιχείρημα ήταν περίπου το ίδιο : δεν μπορούμε να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα μαζί με τους παγανιστές. Και γι’ αυτό μας κατηγορούν ακόμα και σήμερα κάποιες αμερικανόφερτες αιρέσεις που έχουν καταργήσει από πνευματική τύφλωση τα Χριστούγεννα ( όπως οι πεντηκοστιανοί και οι μάρτυρες του Ιεχωβά ! ). Τι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τότε εκείνοι οι λίγοι χριστιανοί της Ανατολής και τώρα τα μέλη αμερικανόφερτων αιρέσεων ;

  α) Σε μια συγκρητιστική εποχή, όπως ήταν τότε, η Εκκλησία με μια κίνηση σοφή έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που την κατηγορούσαν οι τότε ολίγοι ακραίοι χριστιανοί. Δηλαδή ΕΜΠΟΔΙΖΕ τον ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΜΟ των Χριστιανών και τη συμμετοχή τους, και στις παγανιστικές τελετές της 25 Δεκεμβρίου, και στα Χριστούγεννα της 6 Ιανουαρίου. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για συνεορτασμό, αφού άλλα έκαναν οι παγανιστές και άλλη η Θεολογική σημασία των Χριστουγέννων, με νηστεία και Θεία Κοινωνία ! Έτσι η Εκκλησία πέτυχε την κατάργηση του συγκρητισμού και των ειδωλολατρικών εορτών του ηλιοστασίου.
  β) Επειδή η μέρα ήταν αργία για την Αυτοκρατορία, αυτό ευνοούσε τη προσέλευση των πιστών στη Θεία Λειτουργία.

  Έτσι, λοιπόν, ισχύει στα περισσότερα κράτη που οι Ορθόδοξοι είμαστε μειοψηφία. Δηλαδή, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν συνεορτάζουν με τους ετερόδοξους Χριστιανούς, αφού έχουν τη δική τους Θεία Λειτουργία ανήμερα στις 25 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο, που είναι και αργία για τα περισσότερα δυτικά κράτη, και έτσι διευκολύνεται και η προσέλευση των Ορθοδόξων πιστών στη Θεία Λειτουργία. Δεν βλέπετε τι τραβάει ο π. Ιωνάς στη Ταϊβάν και κάνει όλο αγρυπνίες ; Σκέφτεστε τι γίνεται στα σχολεία, δηλαδή τα παιδιά των ετεροδόξων να προετοιμάζονται για Χριστούγεννα και τα ορθόδοξα παιδιά τι θα λένε ; Αγνοείτε τα σύνδρομα που μπορεί να δημιουργηθούν στη ψυχούλα των παιδιών από τέτοιες καταστάσεις ; Πρέπει να συνεκτιμούμε όλες τις καταστάσεις, πριν τις απολυτοποιούμε.

  Άρα, η σκέψη σου, αγαπητή Ελένη, ότι «συνεορτάζουμε» με ετεροδόξους θα είχε νόημα, αν οι Ορθόδοξοι του νέου ημερολογίου συμμετείχαμε σε «λατρευτικές εκδηλώσεις» ετεροδόξων. Αυτό ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ίσα ίσα που αποτρέπονται οι Ορθόδοξοι άλλων κρατών από τον πειρασμό της «συμπροσευχής» σε μη Ορθόδοξους ναούς , ειδικά όταν υπάρχουν μικτοί γάμοι ή παιδιά αβάπτιστα κλπ. Με αυτή την έννοια ένα μέτρο άκαιρο και άσκοπο ( εκείνης της εποχής ) είναι πολλαπλά οφέλιμο για τους Ορθοδόξους που κατοικούν σε μη Ορθόδοξες χώρες ή σε Ορθόδοξες χώρες που έχουν υιοθετήσει το νέο ημερολόγιο.

  Και να σου πω και το άλλο ; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα να γιορτάσει κανείς Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου με την οικογένειά του και μετά να τα ξαναεορτάσει στις 7 Ιανουαρίου πχ στο Άγιο Όρος ; Υπάρχουν όρια στην ευλογία του Θεού ; Οι Άγιοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας, που ζούσαν στη σφαίρα της αγιότητας, επιθυμούσαν ουράνιες ευλογίες μέσω της Θείας Ευχαριστίας ! Οι πρώτοι Χριστιανοί τελούσαν καθημερινά Θεία Λειτουργία και κοινωνούσαν ! Κάθε μέρα είχαν Πάσχα Κυρίου ! Αν, λοιπόν, θέλουμε να επανέλθουμε στη πρακτική της πρώτης Εκκλησίας, τότε πρέπει να έχουμε καθημερινά Θεία Ευχαριστία ! Αιρέσεις και πλάνες στην Εκκλησία μας δεν υπάρχουν . Κακός λογισμός είναι, αγαπητή Ελένη. Προσευχήσου και είμαι σίγουρος ότι θα δεις την ουσία, ότι η Εκκλησία πορεύεται, ως Σώμα Χριστού, εν Αγίω Πνεύματι, ανά τους αιώνες, δοξολογικά προς τον Κύριο μας ( Ιωαν, 16:13 ) .

 42. Στά Ιεροσόλυμα ισχύει το παλαιό ημερολόγιο γιατί να γινει το θαύμα με το νέο; Τελικά το καλύτερο βοήθημα για το θέμα του Οικουμενισμού – Ζηλωτισμού είναι το βιβλίο ΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ του π.Επιφανίου Θεοδωροπούλου θα σε βοηθήσει πολύ. Πες μου να στο στείλω αν δεν το βρεις.

 43. @Eλένη

  Η φαναριώτικη εγκύκλιος του 1920,η οποία είναι και το μανιφέστο των εν ορθοδόξοις οικουμενιστών, αναφερόμενη σε «Εκκλησίες» εννοεί τόσο την Μία,Αγία ,Αποστολική ,Καθολική Ορθόδοξο Εκκλησία όσο και τον παπισμό,τις μονοφυσιτικές και προτεσταντικές παραφυάδες.

  Ο σκοπός του κοινού εορτασμού με τους ετεροδόξους των μεγάλων χριστιανικών γιορτών είναι να αντιληφθούμε ότι όσα μάς ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν και να οδηγηθούμε σε κοινό ποτήριο ,διατηρώντας ο καθένας τις ,σύμφωνα με τους οικουμενιστές και το Βατικανό,ιδιαιτερότητες μας ,δλδ οι λατίνοι το φιλιόκβε,το πρωτείο και αλάθητο,εμείς τον έγγαμο κλήρο,το σημείο του σταυρού κ.ο.κ.

  έτσι θα είμαστε όλοι μαζί μια ωραία ατμόσφαιρα και θα μπορούμε να γιορτάζουμε ανέμελοι τον χοντρομπαλά Σάντα Κλάους της Κόκα Κόλα .

 44. Συγγνώμη που παρεμβαίνω στη συζήτηση σας αγαπητοί.
  Θα ήθελα να μοιραστώ και εγώ κάποιες σκέψεις μαζί σας.

  Ο Θεός είναι αιώνιος, αθάνατος και αϊδίως υπάρχων. Δεν τον δεσμεύει κανένα τώρα και κανένας τόπος. Όλα όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν είναι στα χέρια του και προ των οφθαλμών Του (με ανθρωπομορφικές εικόνες). Συνεπώς η λατρεία Του δεν αφορά ακρίβεια στα ημερολόγια αλλά όπως καταγράφεται στο ευαγγέλιο του Ιωάννη , αφορά σε μια λατρεία εν πνεύματι και αληθεία. Αυτό το πνεύμα και η αλήθεια αφορά στην ορθόδοξη και λογική λατρεία της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.
  Αυτή ήταν μία από το καιρό του Κυρίου και των Αποστόλων. Υπήρχε προαιώνια ως σχέδιο του θεού , ιδρύθηκε με το αίμα του δοξάστηκε με την ανάσταση Του, εγκαινιάστηκε την Πεντηκοστή, παγιώθηκε με την αλήθεια των δογμάτων δια των αγίων πατέρων.
  Η Εκκλησία είναι οργανισμός θεανθρώπινος. Άγια από τον θεό, αποτελούμενη και απο τους ανθρώπους. Ανθρώπους ευσεβείς και ανθρώπους ασεβείς , με αγιότητα ή αδυναμίες , με αγγελική ζωή και φρικτά σφάλματα. Οπωσδήποτε είναι μια. Δεν μιλάμε ποτέ για πολλές εκκλησίες αλλά για διάφορα δόγματα και ομολογίες.
  Η απόσχιση των «παλαιοημερολογιτών » από το σώμα της Εκκλησίας είχε σαν αφορμή και μόνον το ζήτημα του ημερολογίου. Άλλωστε πρεσβυγενή πατριαρχεία και το άγιον Όρος ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο χωρίς να υπάρχει κάποια δογματική ή κανονική παρέκκλιση.
  Η αληθινή αιτία απόσχισης είναι ο εγωισμός ή η παραπληροφόρηση των ανθρώπων.Άνθρωποι που διψούσαν για επισκοπικά αξιώματα ή ήρθαν σε σύγκρουση με την επίσημη και μία Εκκλησία αποσχίστηκαν για να ικανοποιήσουν το δικό τους προσωπικό θέλημα. Απο κει και πέρα παραμονεύουν κάποιο τυχόν ολίσθημα ή σφάλμα της Εκκλησίας για να τη βάλλουν και να την κατηγορήσουν , προβάλλοντας τη δική τους παραδοσιακότητα και «αυθεντικότητα». Αλλοίμονο όμως γιατί και την εποχή του Χριστού το ίδιο έκαναν και οι φαρισαίοι για τους άλλους θρησκευόμενους. Οι «παλαιοημερολογίτες» αυτοί ζούν και τρέφονται από τα δικά μας ολισθήματα και τις δικές μας πτώσεις. Καταλαβαίνεται βέβαια πόσο χριστιανικό και ορθόδοξο είναι κάτι τέτοιο… Τα ίδια κάνουν και οι αιρετικοί. Ο προτεσταντισμός λχ γεννήθηκε όχι σαν αποκάλυψη αλλά σαν εναντίωση στην παρακμή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και πάνω στα δικά της σφάλματα διαμόρφωσε τα δικά του δόγματα. Όμοια αντί να πορεύεται προς τα πάνω, συμπορεύεται με τις δικές μας αμαρτίες, παίρνει αφορμή απ’αυτές και έτσι υπάρχει.
  Για να είμαστε δίκαιοι από την άλλη,υπάρχουν μορφές στο παλαιό εορτολόγιο που γεννήθηκαν και βρέθηκαν σε αυτό. Όπως υπάρχουν πολλοί στα καθ’ημάς που γεννήθηκαν ορθόδοξοι και ζούνε σαν τέτοιοι χωρίς βέβαια να είναι στην ουσία. Καμιά φορά ορθόδοξοι,σχισματικοί και αιρετικοί μαζί θρησκευόμαστε κατ’έθος χωρίς να γνωρίζουμε και να αγαπάμε αυτό που πιστεύουμε.
  Θέλω να πιστέψετε ότι όλα αυτά τα γράφω δίχως ζηλωτισμό και ως παρατηρητής.

  Σχετικά με τις συμπροσευχές και την αγάπη που επικαλούνται οι διάφοροι εκτός της ορθοδοξίας είναι καλό να γνωρίζουν πως δεν μιλάμε για έναν κάποιο αφηρημένης έννοια Χριστό, καλόβολο και hippy που δέχεται όλα τα τέκνα του σε μία κοινωνία. Κριτήριο κοινωνίας με τον Θεό είναι η ορθή πίστη όπως αυτή εκφράζεται με μία παράδοση 2009 ετών και έκφραση αγάπης είναι η ορθή ομολογία του ονόματος Του.
  Αν πω ότι μισώ έναν αιρετικό είμαι αιρετικός ο ίδιος γιατί περιφρονώ την εντολή της αγάπης. Αν δεν μισώ την αίρεση όμως είμαι και πάλι αιρετικός γιατί δεν αγαπώ τον Θεό που βλασφημείται διά της αιρέσεως…
  Τέλος , χαίρομαι που είμαι μέλος σε μία «εκκλησία απλών και αμαρτωλών ανθρώπων» και όχι ένας καθαρός σε ένα communio sanctorum. Χαίρομαι για την αμαρτωλότητα μου γιατί αυτό με οδηγεί σε ταπείνωση και αυτομεμψία. Κατανοώ ότι εξαρτώμαι από τον Θεό μέσα από την ελευθερία μου και ζητώ το έλεος του. Την ημέρα που θα συνειδητοποιήσω ότι ποιμαίνομαι και ποιμαίνω αναμάρτητους θα έχω ξυπνήσει εωσφόρος και μάλλον κάτι δεν θα πήγε καλά στην πορεία…
  :))

  Ελένη. Θα σου έλεγα κάτι με όλη μου την αγάπη. Κάτσε μόνη σου και σκέψου αν αγαπάς τον Θεό, τί θέλεις από Εκείνον και κυρίως τί θέλει εκείνος από σένα. Τί σε κουράζει και τί σε αναπαύει. Τι σε απελπίζει και τί σου δίνει την πληρότητα. Προσευχήσου με ειλικρίνεια σε Αυτόν. Θέσε του τους προβληματισμούς και τις αδυναμίες σου και θα οδηγήσει τα βήματα σου.

 45. Μεταφέρω και την ορθόδοξη ερμηνεία του Ιωάννη 6, 60-63 , όπως υποσχέθηκα στο αγαπητό Θεμιστοκλή.

  ( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos/8592?forum=40989&read=2370 )

  Νομίζω ότι το θέμα του ημερολογίου είναι τριτεύον, όταν τα 2/3 του πλανήτη δεν ξέρουν ή δεν πιστεύουν στο Χριστό. Όποιος θέλει να συνεχίσει να ασχολείται με αυτά, ας κάνει όπως τον φωτίσει ο Θεός. Προσωπικά θεωρώ ότι αρκετά παραμελήσαμε την Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή και την αντιαιρετική ενημέρωση. Αυτό προέχει και ο καθένας μας ας αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Δεν είναι πλάνη το ημερολόγιο, «πλάνη» θα είναι να αφήνουμε τα έθνη έρμαια αιρέσεων και παραθρησκειών και ψευτοθρησκειών.

  ( http://ierapostoli.wordpress.com/ )

 46. Αγαπητέ pilotos91 η ιεραποστολή δεν αφορά μόνο το εξωτερικό αλλά και τα καθ’ημάς. Επανευαγγελισμό χρειαζόμαστε ποιμένες και ποίμνιο.
  Πώς θα διδάξουμε αν πρώτα δεν διδαχθούμε; Εκτός και αν θέλουμε να κάνουμε και τα έθνη κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν μας….

  Τέλοσπαντων, η χάρη του παρακλήτου πνεύματος δεν εγκατάλειψε ποτέ κανέναν καλοπροαίρετο ιεραπόστολο.
  Να στε καλά.

 47. misha πάλι με μπερδεύετε… δεχόμαστε δλδ την καινοτομία μιας εκλησίας που την θεωρούμε και ως την Κρατούσα… που αποδέχτηκε εν γνώση της τον χωρισμό μεταξύ των Ορθοδόξων (και του έθνους μας τελικά) και φυσικά τον κοινό τον εορτασμό με τους δυτικούς…
  αλλά που είναι αδέλφια αλλά και συνάμα αιρετικοί… που έχουμε κοινά με τα ετερόκλητα (Καθολικοί, Προτεστάντες κ.α.) αδέλφια μας αλλά και δεν πρέπει να δεχόμαστε την Θεία Ευχαριστία τους…

  σκέτο μπέρδεμα πείτε μου είναι ή οχι;
  και μιλάμε ΜΟΝΟ για το πρώτο άρθρο…

  μα τελικά αισθάνομαι οτι πρέπει να συμφωνήσω με μια Εκκλησία (την Κρατούσα και του Κρατους μου) που θέλει τον Οικουμενισμό (αλλά όχι οι πιστοί της), θέλει να συλλειτουργεί (αλλά οχι οι πιστοί της), θέλει να συμπροσεύχεται (αλλά οχι οι πιστοί της), αποδέχεται της τεράστιες διαφορές που έχουμε με την Παπική εκκλησία (άσπιλη σύλληψη της παρθένου κ.α.) (αλλά οχι οι πιστοί της)…
  μα πείτε μου είναι σωστά για εσάς αυτά;

  εγώ μέσα μου νιώθω οτι εμπαίζουνε κάποιοι το Πιστέυω μου…
  (διαβάζω και στο διαδίκτυο οτι πολλές φορές προσπάθησε η Παπική εκκλησία 1722,1827,1848,1895… να αλλαχθεί το ημερολόγιο των Ορθοδόξων και τελικά ενώ η πλειονότης των πατριαρχείων αντετάχθησαν και δεν εδέχθησαν την μεταβολή του εκκλησιαστικού ημερολογίου άνευ Οικουμενικής Συνόδου, ο πρωτεργάτης Αρχιεπίσκοπος Παπαδόπουλος (που προηγουμένος αρνιότανε κατηγορηματικά την αλλαγή…) ξαφνικά με την Ρουμανική εκκλησία αποδέχτηκε την αλλαγή…

  και ναι σήμερα αντί (τελικά σε αντίθεση με το το αρθρο α), ομόφωνα να γιορτάζω Πανορθόδοξα τα Θεοφάνεια τα γιορτάζω με την Κοκα Κόλα…
  έλεος… νιώθω οτι μου πούλησαν την πίστη νου…
  και βέβαια, σήμερα αντί για καλύτερα ολα πανε χειρότερα…

  εσείς τι λέτε;
  υ.γ δεν είμαι με το παλαιό… (για να σας το υπενθυμίζω… :-))

 48. π. Παντελεήμων σας ευχαριστώ καταρχήν για το χρόνο που δώσατε στα ερωτηματά μου…
  σίγουρα ο Χριστός μας δεν ενδιαφέρετε για ημερολόγια αλλά για την Αληθινή Αγάπη που δείχνουμε στον πλησίων μας, καθώς και άλλα ζητήματα που αναφέρατε…
  απλά αναρωτιέμαι μήπως τελικά εμείς ακολουθήσαμε μια Εκκλησία που είχε απο πίσω της συμφέροντα, εγωισμό και κέρδη να αποκομίσει αφού τελικά μας χώρισε απο τους υπόλοιπους Ορθόδοξους (Ρωσσία, Γεωργία, Ιεροσόλυμα κα.)

 49. @ π. Παντελεήμων

  «Κριτήριο κοινωνίας με τον Θεό είναι η ορθή πίστη όπως αυτή εκφράζεται με μία παράδοση 2009 ετών και έκφραση αγάπης είναι η ορθή ομολογία του ονόματος Του.»

  Αυτό πότε ακριβώς το είπε ο ΊΔΙΟΣ ο Χριστός; Διότι στα Ευαγγέλια που έχω στην Καινή Διαθήκη που διαβάζω βλέπω άλλο πράγμα να βάζει ο Χριστός σαν κριτήριο και γνώρισμα των δικών Του. Κάτι δύσκολο που για αυτό οι Χριστιανοί όλων των «Ομολογιών» κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε ή χειρότερα το υποβιβάζουμε χάρη «ορθής πίστης» (πες καλύτερα ιδεολογίας, τρόπου κατανόησης, κλπ. διότι αυτή η πίστη μάλλον μόνο τον εγκέφαλο αφορά και όχι την καρδιά μιας και απευθύνεται στα όσα «ορθά κατανοούμε»). Η αλήθεια είναι ότι σε έναν Θεό που ενδιαφέρεται για φιλοσοφία και ορθή γνώση πάνω από αγάπη και καθαρή καρδιά δεν πιστεύω και ποτέ δεν πίστευα.

  Λυπάμαι.

 50. @Eλένη

  Ούτε κι εγω είμαι με το παλαιό,αν και ,όπως έλεγε κι εγραφε ο όσιος γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος αυτό είναι το σωστό για ΕΝΔΟΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ (το κράτος ας θεσπίσει ακόμα και το σεληνιακό έτος,δεν μάς αφορά) χρήση.

  Νομίζω ότι ο π.Παϊσιος τα λέει όλα :
  http://www.oodegr.com/oode/oikoymen/paisios1.htm

  κι εγω νομίζω ότι μερικοί εκκλησιαστικοί ταγοί μάς δουλεύουν ψιλό γαζί κι είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του Βατικανού ,ψυχή και σώματι,αλλά τι μπορώ να κάνω εκτός από το να τους αποφεύγω;

  η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

 51. Ελάτε τώρα. Ποιά φιλοσοφία και ποιά ορθή γνώση;
  Παιδί του ορθολογισμού ήταν ο προτεσταντισμός. Όμοια και ο διαφωτισμός και τα ακολουθούντα φιλοσοφικά ρεύματα γεννήθηκαν σε χώρες με προτεσταντική παράδοση.
  Η Εκκλησία μας και τα πιστεύω της είχαν σαν βάση πάντα την μυστηριακή ευχαριστηριακή ζωή . Η αποκάλυψη της πίστης μας πηγή είχε το άγιο ποτήριο, την άσκηση , τον αγιασμό. Αν ποτέ οι Πατέρες θεολόγησαν με μια «δύσκολη φιλοσοφική» γλώσσα αυτό συνέβη γιατί αυτή τη γλώσσα πρώτοι χρησιμοποίησαν οι αιρετικοί δηλ αυτοί που έκριναν την αποκάλυψη με τον «ορθό λόγο».
  Όπως και σήμερα και παλαιότερα πολλοί προτεστάντες πέρασαν την πίστη και τα μυστήρια μέσα από την κρησάρα του ορθολογισμού.
  Αν κατηγορήθηκε η ορθοδοξία κάποτε και τώρα και αεί , είναι γιατί ακολουθεί μία μυστηριακή ζωή, ξένη από την ανθρώπινη γνώση και εμπειρία.(Πάντως όχι ξένη από τους ανθρώπους).
  Μιλάτε για αγάπη. Αγάπη μπορεί να επιδείξει και ένας μουσουλμάνος. Όμοια καθαρή καρδιά μπορεί να έχει και ένα τρίχρονο νήπιο.
  Όλα αυτά με ανθρώπινα κριτήρια.
  Πραγματική όμως αγάπη και καθαρή καρδιά έχει μόνο ο αγιασμένος με τη θέα του Θεού. Η αγάπη στην ορθοδοξία δεν είναι ηθική εντολή. Δεν είναι απλή πράξη ευσέβειας.
  Είναι τρόπος ζωής. Βίωμα. Αγαπάμε ακριβώς με τον τρόπο που κοινωνούν τα πρόσωπα της αγίας Τριάδος. Μέσα από άλλους δρόμους πλεόν ασκητικούς και αγιαστικούς. Τρόπους αληθινής ουσίας.

  Ελένη μόνο κέρδη και οφέλη δεν είχε να αποκομίσει η εκκλησία με τα σχίσματα. Τα σχίσματα προκύπτουν στην Εκκλησία. Δεν τα γεννάει η Εκκλησία. Βλέπουμε σήμερα μια Εκκλησία να έχει πάρει δρόμους εκκοσμίκευσης προκειμένου να καλύψει κάποια κενά με το ποίμνιο της που είναι προσκολλημένα στον κόσμο. Όμως κενά στην ουσία δεν υπάρχουν. Απλώς έχει ψυχρανθεί ο ζήλος των πολλών. Δυστυχώς δεν προσπαθούμε να πάρουμε από την Εκκλησία, αλλά θέλουμε να τη φέρουμε σε μέτρα δικά μας, γιατί πλέον ότι δεν ορίζει ο σύγχρονος άνθρωπος το θεωρεί ξένο και σκοτεινό.

 52. misha βρήκα αυτό το άρθρο…

  http://orthodox-world.pblogs.gr/2008/03/o-gerontas-filotheos-zerbakos-gia-toys-palaiohmerologites.html

  πάντως σας διαβεβαιώνω ότι η οικογένεια που γνώρισα με το Παλιό καμία σχέση δεν έχει με αυτή που λέγονται για αυτούς…
  μου λένε οτι ΝΑΙ υπάρχουνε τέτοιοι κολλημένοι και τους θεωρούνε κακά παραδείγματα για το Παλαιό…
  απεναντίας είναι ανοιχτόμυαλοι, χωρίς φατατισμούς, με αγάπη για αυτούς του Νεου, δεν ξαναβαπτίζουν πιστούς του Νέου διότι δέχονται την Βάπτιση ως κανονική…ξέρω οτι ακολουθούν τον Χρυσόστομο (Στην γραμμή του Φλωρίνης) και θεωρούν τους δικούς τους σχισματικούς πλανεμένους…
  έχουν ζήλο, αλλά αυτό τον ζήλο που θα έπρεπε να εχαμε όλοι μας…
  το ίδιο και ο Ιερέας τους, άνθρωπος διαβασμένος (νομικός/θεολόγος) με γνώσεις και οχι του κηρύγματος…

 53.  1. Η λανθασμένη εκτίμηση των Ζηλωτών περί του
  Οικουμενισμού

  Τρεις μεγάλες σύνοδοι κατέκριναν στο τέλος του ιστ΄ αιώνος το γρηγοριανό ημερολόγιο. Ο ιστορικός Φ. Βαφείδης ομιλεί περί«της κατά το έτος εκείνο (1583) συγκροτηθείσης εν Κων/λει συνόδου, ήτις κυρίως καταδικάζει το γρηγοριανόν ημερολόγιον, διότι κατ' αυτό συμβαίνει να εορτάζωμεν τοις Ιουδαιοις, όπερ εναντίον τη εν Νικαία συνόδω».
  Οι Ζηλωτές, όταν αναφέρουν την ανωτέρω φράση, τοποθετούν την τελεία στην λέξη "ημερολόγιο" και παραλείπουν τα υπόλοιπα!  Έτσι όμως φαίνεται ότι κύριο έργο της συνόδου ήταν η καταδίκη του γρηγοριανού ημερολογίου.

  Ο ιστορικός βεβαίως δεν λέγει αυτό. Λέγει, ότι κύριος λόγος της καταδίκης του γρηγοριανού ημερολογίου ήταν ο συνεορτασμός με τους Ιουδαίους, δηλαδή η τροποποίηση του Πασχαλίου, η οποία όμως ποτέ δεν έγινε και ελπίζουμε
  ότι ποτέ δεν θα γίνη. Το νόημα της ολοκληρωμένης φράσεως αφαιρεί από τους Ζηλωτές το έρεισμα του σχίσματος, εφόσον η αλλαγή μόνο του εορτολογίου δεν θίγει τον δογματικό όρο της Α΄ Οικουμενικής συνόδου και επομένως δεν αποτελεί
  αίρεση.

  Βάσει λοιπόν των αυστηροτάτων κανόνων της ΑΒ συνόδου, και ιδίως του ιε πού οι Ζηλωτές διαρκώς επικαλούνται, το ημερολογιακό σχίσμα ήταν τελείως αντικανονικό. Οι περισσότεροι μάλιστα Ζηλωτές εκήρυττον ότι όλοι όσοι εδέχθησαν το νέο ημερολόγιο, η επικοινωνούν με τους νεοημερολογίτες, εξήλθον της Εκκλησίας και έχασαν την θεία χάρη! Βεβαίως οι Ζηλωτές δεν ήταν και τόσο αφελείς, όσο τουλάχιστον τους παρουσίαζε η αλλόκοτη εκκλησιολογία τους. Εγνωριζαν ότι δεν
  είχαν δογματικό έρεισμα και έπρεπε πάση θυσία να ευρεθή.

  Σ' αυτό δυστυχώς τους εβοήθησαν όσοι προώθησαν τον λεγόμενο συγκρητιστικό Οικουμενισμό μέσω των οικουμενιστικών διαλόγων, του υπερβολικού πόθου για ένωση με τους αιρετικούς, των μεταδόσεων μυστηρίων σ αυτούς, των μεμονωμένων
  περιπτώσεων αναγνωρίσεως ως εγκύρων των μυστηρίων τους, της παραδοχής εκκλησιαστικού χαρακτήρος στις ομολογίες τους, των συμπροσευχών και άλλων κανονικών παραβάσεων.

  Οι Ζηλωτές, λοιπόν, ωνόμασαν τους υπευθύνους των ανωτέρω ενεργειών αιρετικούς, και έτσι ευρέθη το ποθητό έρεισμα, έστω και καθυστερημένως.γι' αυτούς δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το σχίσμα έγινε μερικές δεκαετίες ενωρίτερα. Το σημαντικό είναι ότι ευρέθη το έρεισμα! Χαίρονται επίσης που απηλλάχθησαν και μία ώρα ενωρίτερα από τους Οικουμενιστές. Παντως, οι άγιοι Πατέρες εφήρμοσαν πολλές φορές ακόμη και σε εποχές κηρυττομένης αιρέσεως την επαινετή Οικονομία προς τους αιρετικούς για να τους βοηθήσουν να αλλάξουν φρονήματα· δεν έκαναν όμως ποτέ σχίσματα εκ διορατικής ικανότητος.

  Δυστυχώς για τους Ζηλωτές, πρέπει να τονισθή ότι οι ανωτέρω κανονικές παραβάσεις, όπως π.χ. οι συμπροσευχές, όσο και αν είναι θλιβερές και ανησυχητικές, δεν αποτελούν αυτές καθαυτές αίρεση. Συνιστούν «εγκλήματα» κατά τους κανόνες της ΑΒ συνόδου και παραβάσεις των ιερών κανόνων, αλλά όχι αίρεση. Αίρεση είναι «το έντινι παρεκκλίναι των κειμένων ημίν δογμάτων, περί της ορθής ημών πίστεως»,και η αποξένωση από την πίστη.

  Αλλά και οι σποραδικές, ανεπίσημες και άνευ ουδεμίας συνοδικής αναγνωρίσεως κακόδοξες δηλώσεις, συμφωνίες η θεωρίες μεμονωμένων Οικουμενιστών δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση επίσημη διακήρυξη αιρέσεως. Άλλωστε ακόμη και οι πιο
  ακραιφνείς Ζηλωτές διδάσκουν ότι οι σποραδικές διακηρύξεις της αιρέσεως του Φιλόκβε (το οποίο εκηρύσσετο επί αιώνες και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την προτεσταντική θεωρία των κλάδων) δεν απετέλεσαν αφορμή σχίσματος. Εφόσον λοιπόν οι ετεροδιδασκαλίες αυτές δεν έχουν αναγνωρισθή η παγιωθή, δεν αποτελούν αιτία σχίσματος. Επιβάλλεται βεβαίως διαρκής και μεγάλος αγών της Εκκλησίας για την εξάλειψη η περιορισμό τους, ώστε τελικώς να παύση και η εξ αυτών προερχομένη Οικουμενιστική πρακτική.

  Ακόμη και η άρση των αναθεμάτων του 1054 κατά των παπικών από το πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, (η οποία κατεκρίθη από πολλούς Ορθοδόξους ως μέγιστο "κατόρθωμα" των Οικουμενιστών), ήταν μία τυπική «χειρονομία αγάπης»,
  χωρίς καμία σχέση προς τις θεολογικές θέσεις Ορθοδόξων και Παπικών. Δεν σήμαινε δε την άρση του υφισταμένου Σχίσματος, ούτε καμία μεταβολή στην διδασκαλία, κανονική τάξη, θεία λατρεία και εκκλησιαστικό βίο, ούτε την αποκατάσταση μυστηριακής κοινωνίας.

  2. Παρόμοια φαινόμενα παλαιοτέρων εποχών

  Παρόμοιες άλλωστε κανονικές παραβάσεις και άμεσες η έμμεσες παρεκκλίσεις από την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία συνέβαιναν και παλαιότερα και ιδίως στις γεωγραφικές περιοχές που επλεόναζαν οι ετερόδοξοι, χωρίς όμως να γίνωνται σχίσματα στην
  Εκκλησία. Η διασπορά των Ορθοδόξων τον τελευταίο καιρό σε τέτοιες περιοχές επέφερε δυστυχώς την αύξηση των ανησυχητικών και απαράδεκτων αυτών φαινομένων.

  Στην συνέχεια αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις Οικονομιών, κανονικών παραβάσεων και ανεπισήμων (αμέσων η εμμέσων) εκκλησιολογικών παρεκκλίσεων, ένεκεν των οποίων όμως οι άγιοι Πατέρες δεν διέκοπταν την εκκλησιαστική κοινωνία με όσους είχαν την ευθύνη γι' αυτές. Οι περιπτώσεις αυτές εννοείται ήταν πολύ ηπιότερες από την επίσημη διακήρυξη του Φιλιόκβε στο Συμβολο της πίστεως, ή την τεράστια εξάπλωση της αιρέσεως του Μονοθελητισμού. Παρά ταύτα, ως προαναφέραμε, οι Πατέρες εφήρμοσαν και στις περιπτώσεις αυτές μακροχρονίως την ανεγνωρισμένη γραμμή της Οικονομίας.

  α. Οι Πατέρες της Γ΄ Οικουμενικής συνόδου κατεδίκασαν τον Νεστόριο. Δεν ανεθεμάτισαν όμως τον «πατέρα» και διδάσκαλό του Θεόδωρο Μοψουεστίας, που είχε ήδη αποθάνει, «ίνα μη τινες τη υπολήψει του ανδρός προσεσχηκότες αποβάλωσιν εαυτούς των Εκκλησιών. Η δε εν τούτοις οικονομία άριστόν τι χρήμα και σοφόν» κατά τον άγιο Κυριλλο.

  Αργότερα, όταν εκινήθη ζήτημα αναθεματισμού του αιρετικού Θεοδώρου, ο ιερός
  Κύριλλος έγραψε προς τον άγιο Πρόκλο Κωνσταντινουπόλεως και του
  συνιστούσε χάριν «οικονομίας»  «ώστε μη συγχωρήσαι αναθεματισθήναι αυτόν,
  ως αίτιον τούτο ταραχής γινόμενον».
  Ως λέγει δε ο άγιος Θεόδωρος ο
  Στουδίτης «ο θείος Κυριλλος (ω)κονόμει μη αποσχίζεσθαι των της Εώας (κατ'
  οικονομία επικοινωνούσε μετά των) εν διπτύχοις αναφερόντων τον Θεόδωρον τον
  Μοψουεστίας αιρετικόν όντα».

  β. Ο 95ος κανών της Πενθέκτης συνόδου ορίζει να γίνωνται δεκτοί κατ' οικονομία από την Ορθόδοξη Εκκλησία οι επί αιώνες αναθεματισμένοι Νεστοριανοί και Μονοφυσίτες με απλό λίβελλο. Τον ανωτέρω κανόνα εφήρμοζε ο όσιος Θεόδωρος και για τους Εικονομάχους. Οι Οικονομίες αυτές έγιναν αποδεκτές από την Ορθοδοξία χωρίς σχίσματα. Οι σημερινοί όμως "υπερστουδίτες" δέχονται τους νεοημερολογίτες με αναμύρωση. Λέγουν μάλιστα, ότι ενεργούν "κατ' άκραν
  Οικονομίαν" και ότι κανονικώς θα έπρεπε να τους αναβαπτίζουν (ωσάν να επρόκειτο περί Μανιχαίων!).

  γ. Ο άγιος Φώτιος ανήχετο τα παράνομα έθιμα της Ρώμης, εφόσον ασφαλώς δεν τα επέβαλλαν και στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Εγνώριζε ότι «ουκ έστι πίστις το αθετούμενον» και συνεπώς δεν υπήρχε λόγος σχίσματος. Τέτοια ήταν η νηστεία των Σαββάτων, η κατάλυση αρτυσίμων κατά την α εβδομάδα της Μ. Τεσσαρακοστής, η απαγόρευση του γάμου των ιερέων, η τέλεση του Χρίσματος μόνο από τους επισκόπους, η κατάργηση της απαγορεύσεως του πνικτού και του αίματος.
  Έτσι, κατά την Η΄ Οικουμενική σύνοδο (879), η αποκατάσταση των σχέσεων του αγίου Φωτίου με την Ρώμη έγινε δια της αναγνώσεως του Συμβόλου της πίστεως άνευ της προσθήκης, και χωρίς ασφαλώς η Ρώμη να αποβάλη τα ανωτέρω έθιμά της.

  δ. Οι άγιοι Πατέρες ανείχοντο την δυτική Εκκλησία του ι΄ αιώνος, η οποία διήρχετο την εποχή της «πορνοκρατίας».

  ε. Την εποχή της Λατινοκρατίας ο ιερός Γερμανός Κωνσταντινουπόλεως ο νέος και η σύνοδός του επέτρεψαν κατ οικονομία στους Κυπρίους επισκόπους να αποδεχθούν τις, δι' αισχροκέρδεια, απαιτήσεις των Λατίνων. Συγκεκριμένως «να διορίζωνται οι διάδοχοι αυτών υπό του λατίνου αρχιεπισκόπου, έχοντος και το δικαίωμα να επιδικάζη (έκκλητο) και πάσαν εφεσιβαλλομένην αυτώ υπό ενός των διαδίκων επισκοπικήν απόφασιν».

  στ. Μετά το σχίσμα του 1054 υπήρχε πάντοτε ο πόθος για την ένωση. Κατά καιρούς αντελλάγησαν πολλές επιστολές και έγιναν διάλογοι (1098, 1113, 1136, 1154, 1169, 1175, 1206, 1214, 1232, 1234, 1250, 1253, 1254, 1272, 1333,
  1339, 1366, 1438). Το 1253 μάλιστα έγιναν και υποχωρήσεις, ενώ το 1136, 1234, προετάθησαν συμβιβαστικές λύσεις από τους Ορθοδόξους, όπως η ρήτρα «το πνεύμα εκπορεύεται εκ πατρός δι' υιού». Σχίσματα όμως ένεκεν
  των διαλόγων δεν έγιναν
  , εκτός μόνο κατά τις ψευδενώσεις του 1274 και 1439. Άλλωστε τόσο οι σημερινοί αγιορείτες πατέρες όσο και οι ευσεβείς Χριστιανοί διακηρύττουν ότι ποτέ δεν θα αποδεχθούν ένωση με τους Λατίνους, Μονοφυσίτες η άλλους αιρετικούς, εάν δεν αποκηρύξουν τα αιρετικά τους δόγματα.

  Δυστυχώς στα κείμενα των Ζηλωτών παρατηρείται τεράστια σύγχυση. Ταυτίζονται οι Λατινόφρονες, που απεδέχθησαν την ένωση του 1274, με αυτούς που σήμερα κάνουν συμπροσευχές, διαλόγους, υπέρ το δέον φιλενωτικές προσπάθειες η άλλες παρόμοιες
  ενέργειες. Με όμοιο τρόπο προσαρμόζονται τα λόγια του αγίου Μάρκου του Ευγενικού εναντίον εκείνων που απεδέχθησαν την ψευδένωση της Φλωρεντίας, σ' αυτούς που σήμερα πράττουν τις ανωτέρω παραφωνίες. Ωσάν να είναι αυτές το ίδιο
  πράγμα με την ένωση με τους αιρετικούς! Αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά η Ορθοδοξία θα είχε χαθή εδώ και αιώνες.

  ζ. Ο άγιος Μάρκος διαλεγόμενος επί τη προοπτική της αληθούς ενώσεως με τους Λατίνους τους ωνόμασε όχι αδελφούς αλλά «πατέρες». Ο διδάσκαλός του και μέγας πολέμιος των Λατίνων, Ιωσήφ ο Βρυέννιος, είχε διαλεχθή παλαιότερα
  με Λατίνους για την ένωση Ορθοδόξων και Λατίνων. Έγραψε μάλιστα συμβουλευτικό λόγο για την μελετώμενη ένωση. Σ' αυτόν κατέκρινε με σφοδρότητα τους "Οικουμενιστές" της εποχής του, όσους δηλαδή ήθελαν -κατά την "θεωρία των κλάδων"- να ενωθούν με τον πάπα, και ενώ το Φιλιόκβε παρέμενε αδιόρθωτο! Συνιστούσε δε, χωρίς να χωρίζεται από τους υπευθύνους, ότι η ένωση πρέπει να γίνη με σωστό τρόπο. Να μη υποταχθή δηλαδή η Εκκλησία μας, για να μη «εκπέσωμεν της προθέσεως»  (αληθούς εν Χριστώ ενώσεως).

  η. Πολλές παρανομίες ή παρεκκλίσεις (άμεσες και έμμεσες) από το Ορθόδοξο φρόνημα -παρόμοιες με τις σημερινές- συνέβαιναν εκείνες τις εποχές και ιδίως στις περιοχές που επλεόναζαν οι Λατίνοι: Πλήθος μαρτυριών στον ιστ΄ και ιζ΄ αιώνα δεικνύουν ως συνηθισμένη τακτική, το να κοινωνούν οι Ορθόδοξοι στους Λατίνους και το αντίστροφο.

  Αναφέρουμε επίσης: Μνημόνευση και αναγνώριση λατίνων επισκόπων, μεμονωμένα συλλείτουργα, μικτά μυστήρια, παροχή μυστηρίων σε αιρετικούς, κηδείες αιρετικών, σπουδές σε σχολές αιρετικών, χορηγήσεις αδείας εξομολογήσεως και διδασκαλίας στους παπικούς καπουτσίνους. Ακόμη και Μητροπολίτες η μοναχοί εξομολογούντο σε Λατίνους (λόγω των δυσχερών περιστάσεων που επικρατούσαν στις Τουρκοκρατούμενες και Λατινοκρατούμενες περιοχές), πράγμα που κατέκρινε με σφοδρότητα ο ιερός Μακάριος ο Πάτμιος -χωρίς όμως να κάνη σχίσματα.

  Κατά δε τα μέσα του ιζ΄ αιώνος «τα μοναστήρια του Άθω επανειλημμένως εκάλεσαν τους Ιησουίτας, όπως ιδρύσουν εν τω Αγίω Όρει σχολήν δια την πνευματικήν κατάρτισιν των μοναχών»!  Επίσης την ίδια περίοδο «εις
  πολλούς τόπους, εις Ιεροσόλυμα, εις Αλεξανδρειαν και άλλους τόπους, εις μίαν εκκλησίαν ψάλλουσιν εις εν μέρος ανατολικοί και εις άλλο δυτικοί»! Κατά τις ίδιες εποχές έγιναν διάλογοι και με τα διάφορα παρακλάδια των Μονοφυσιτών και Προτεσταντών, τους οποίους συμπαθούσε και υπερήσπιζε ισχυρή μερίδα. Παρά ταύτα δεν έγιναν σχίσματα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αν και οι Πατέρες ηγωνίζοντο κατά της ενώσεως με τους Λουθηροκαλβίνους.

  θ. Ο όσιος Νικόδημος κατέκρινε τους «λατινόφρονες» της εποχής του ή «αμίσθους δεφένσορες του Λατινικού ψευδοβαπτίσματος», όπως τους ωνόμαζε. Το 1755 οι ανατολικοί πατριάρχες είχαν αποφασίσει συνοδικώς να αναβαπτίζωνται οι εκ των Λατίνων προσερχόμενοι στην Ορθοδοξία, διότι μέχρι τότε οι Λατίνοι εγίνοντο δεκτοί στην Ορθοδοξία κυρίως με αναμύρωση. Παρά ταύτα οι λατινόφρονες επολέμησαν την απόφαση αυτή και συνέχιζαν να δέχωνται τους έχοντες το παπικό ράντισμα Λατίνους με αναμύρωση.

  Ο άγιος Νικόδημος εθλίβετο για την μέχρι τότε μεγάλη νοθεία, διαφθορά και παρερμηνεία των ιερών κανόνων και για τον «θανατηφόρον και παραίτιον ψυχικής απωλείας καρπόν» που ετίκτετο εξ αυτών. Απωδύρετο επίσης και για δεινές παραβάσεις ιερών κανόνων (στ τής Δ, ιδ, ιθ, κγ τής ΣΤ ) και ιδίως για τους Σιμωνιακούς, οι οποίοι κατά τον άγιο Ταράσιο είναι χειρότεροι των Πνευματομάχων. Έλεγε λοιπόν ο Όσιος, ότι η κατά τον άγιο Γεννάδιο θεοστυγής αυτή αίρεση έχει γίνει σήμερα αρετή  και οι περισσότεροι χειροτονούνται δια χρημάτων. Συγχρόνως ήλεγχε με σύνεση και τους θεολόγους της εποχής του, για τα αιρετικά και βλάσφημα φρονήματά τους.

  Ο Όσιος και οι λοιποί Κολλυβάδες της εποχής του ηγωνίσθησαν σθεναρώς υπέρ των ιερών Παραδόσεων, όμως δεν φαίνεται πουθενά να διέκοψαν την επικοινωνίαμε τους λατινόφρονες η τους λοιπούς κακοδόξους. Οι συνετοί αυτοί ζηλωτές, σε αντίθεση με τους σημερινούς, είχαν την ικανότητα να διακρίνουν την διαφορά μεταξύ των λατινοφρόνων της εποχής τους και των λατινοφρόνων που έκαναν τις ενώσεις του 1274 και του 1439.

  Ο όσιος Νικόδημος εγνώριζε ότι υπάρχουν «δύο είδη κυβερνήσεως στην Εκκλησία»: η Ακρίβεια και η Οικονομία. Αν και ήταν λάτρης της Ακριβείας, εφήρμοζε την Οικονομία όταν επρόκειτο περί σχισμάτων και εφόσον δεν υπήρχε επισήμως κηρυττομένη αίρεση. Εδίδασκε ότι όταν οι αρχιερείς ή οι ιερείς παρανομούν, πρέπει να αγωνιζώμεθα να τους πείσουμε να γίνεται το θέλημα του Θεού, χωρίς όμως να κάνουμε σχίσματα αφανιστικά των ψυχών μας.

  ι. Η ιερά σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με απόφασή της το 1834, επέτρεψε την τέλεση των (πρότερον ανεπισήμως τελουμένων) γάμων με αιρετικούς, πράγματα δηλαδή «παράνομα και ενάντια των ιερών κανόνων». Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος διηγείται επίσης τις διαλύσεις τετρακοσίων και πλέον μονών, την έγκριση κεκωλυμένων γαμικών συζυγιών, την ίδρυση θεολογικής σχολής κατά τα προτεσταντικά πρότυπα και πολλά άλλα δεινά.

  Εννοείται βεβαίως ότι οι ανωτέρω κανονικές παρανομίες είναι κατακριτέες. Εννοείται επίσης ότι όσοι τις εκλαμβάνουν ως υπόδειγμα για τις σχέσεις τους προς τους ετεροδόξους, δεν μιμούνται τους αγίους Πατέρες, οι οποίοι ηγωνίζοντο για την εξάλειψή τους.

  http://www.oodegr.com/oode/orthod/paleoimerologites/ekklis_lathi1.htm

 54. @ π. Παντελεήμων (17:11:59) :

  «Ελάτε τώρα. Ποιά φιλοσοφία και ποιά ορθή γνώση;
  Παιδί του ορθολογισμού ήταν ο προτεσταντισμός. Όμοια και ο διαφωτισμός και τα ακολουθούντα φιλοσοφικά ρεύματα γεννήθηκαν σε χώρες με προτεσταντική παράδοση.»

  Για ποιον προτεσταντισμό και διαφωτισμό μου μιλάτε και τι σχέση έχει με το μήνυμά μου; Απολύτως καμία. Επειδή ορισμένες Δυτικές Ομολογίες επικεντρώθηκαν σε μια ξερή γνώση αυτό δικαιολογεί αυτά που μου λέτε; Εσείς είπατε για ορθή πίστη και μιλήσατε ειρωνικά για την αγάπη, εσείς μιλήσατε για «Χριστό αγαπησιάρη», κλπ. Αφήστε λοιπόν την προτεσταντική παράδοση και μένετε στα θέματα που συζητάμε. Δεν μιλάτε με Προτεστάντη ή τουλάχιστον με «καθαρόαιμο» Προτεστάντη και σε μυστηριακή, πνευματική και Χριστό-κεντρική ζωή πιστεύω.

  Λέτε, «Αν κατηγορήθηκε η ορθοδοξία κάποτε και τώρα και αεί , είναι γιατί ακολουθεί μία μυστηριακή ζωή, ξένη από την ανθρώπινη γνώση και εμπειρία.(Πάντως όχι ξένη από τους ανθρώπους).»

  Μα η Ορθοδοξία που οι διάφοροι αντί-αιρετικοί αγώνες μου δείχνουν βασίζεται στην γνώση της αληθινής πίστης και δεν μπορείτε να έχετε μυστηριακή ζωή άνευ εμπειρίας, αυτό που λέτε είναι άτοπο. Την μυστηριακή ζωή την έχουμε εμπειρία για αυτό και την ξέρουμε και την ζούμε αλλιώς είμεθα ξένοι προς αυτή.

  Λέτε ότι, «Αγάπη μπορεί να επιδείξει και ένας μουσουλμάνος. Όμοια καθαρή καρδιά μπορεί να έχει και ένα τρίχρονο νήπιο.»

  Πράγματι αγάπη ΜΠΟΡΕΙ να έχει ένας Μουσουλμάνος αν ακολουθεί όσα το Φως του δίδαξε και ζει κατά το θέλημα του Θεού, όσο βέβαια από αυτό γνωρίζει. Το Φως (Χριστός) φωτίζει ΚΑΘΕ άνθρωπο (Ιω.1:9) και υπήρχαν εθνικοί μας λέγει ο Απόστολος στην επιστολή στους Ρωμαίους με τον Νόμο γραμμένο στην καρδιά τους. Στα δε μικρά παιδιά ανήκει η Βασιλεία των ουρανών για αυτό μας λέγει ο Κύριος να γίνουμε σαν και αυτά και συμφωνώ ένα παιδάκι έχει αγάπη διότι έχει ταπεινή καρδιά και ειλικρίνεια. Αλλά αυτό και μόνο δείχνει ότι η βάση για όσα λέτε είναι η θεωρία αλλιώς δεν θα αναρωτιόσασταν για πραγματική αγάπη σε παιδιά και αλλοθρήσκους που δεν γνωρίζουν τα πιστεύω σας, αλλά ζουν με όσα ο Θεός τους άφησε να γνωρίζουν.

  Λέτε ότι, «Η αγάπη στην ορθοδοξία δεν είναι ηθική εντολή. Δεν είναι απλή πράξη ευσέβειας.»

  Απλή πράξη ευσεβείας; Άρα η ευσέβεια που μας λέγει ο Απόστολος ότι έχει δύναμη και μας καλεί να ζούμε ευσεβώς είναι «απλό» πράγμα; Δεν ξέρω τι διδάσκει η Ορθοδοξία περί αγάπης ή ο Πεντηκοστιανισμός ή οι άλλοι 23000 που λέει και ο Νίκος αλλά ξέρω τι λέει ο Χριστός και η Καινή Διαθήκη. Και ο Χριστός μίλησε για αγάπη που οδηγεί σε θυσία (Ιω.15) όσο για το τι είναι αγάπη αναλύεται πάρα πολύ ωραία στην Α Κορ.3 – που όσα και να πω περιττεύουν.

  Είθε ο Θεός να μας φωτίζει!

 55. «…Απο κει και πέρα παραμονεύουν κάποιο τυχόν ολίσθημα ή σφάλμα της Εκκλησίας για να τη βάλλουν και να την κατηγορήσουν , προβάλλοντας τη δική τους παραδοσιακότητα και “αυθεντικότητα”. Αλλοίμονο όμως γιατί και την εποχή του Χριστού το ίδιο έκαναν και οι φαρισαίοι για τους άλλους θρησκευόμενους. Οι “παλαιοημερολογίτες” αυτοί ζούν και τρέφονται από τα δικά μας ολισθήματα και τις δικές μας πτώσεις. Καταλαβαίνεται βέβαια πόσο χριστιανικό και ορθόδοξο είναι κάτι τέτοιο… Τα ίδια κάνουν και οι αιρετικοί….»

  Αχ, θα το χάσω το μυαλό μου…
  Ώστε έτσι ε; Οι αιρετικοί και οι παλαιοημερολογίτες τρέφονται απο τα δικά σας ολισθήματα. (Αλοίμονο!) Ενώ εσείς που είστε stand by για το πότε θα φτερνιστεί ο Φέγγος και (ενώ σε κασέτα του ΄79 είχε πει ότι οι χριστιανοί δεν φτερνίζονται) και πότε θα βήξει ο Νικολακόπουλος, ευωδιάζετε «ορθόδοξο» και «χριστιανικό» άρωμα…
  Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, πες μου ποιος έχει την μεγαλύτερη τύφλα;

 56. Τί άλλο είναι λοιπόν η άρνηση των μυστηρίων ή έστω ορισμένων μυστηρίων από τους πεντηκοστιανούς παρά η θεοποίηση του ορθού λόγου;
  Δεν ερμηνεύεται την Γραφή κατά γράμμα; Δεν διδάσκεται ότι όσα της παραδόσεως είναι εκτός της Γραφής είναι και εξωχριστιανικά; Αυτή η κατά γράμμα ερμηνεία και προσκόληση στην Γραφή που σας διαφοροποιεί από τους ορθόδοξους δεν είναι η αποθέωση του ανθρώπινου θελήματος;
  Η σκέψη σας δεν είναι ορθολογιστική όταν λέτε: «Ότι είναι γραμμένο είναι αποδεκτό, ότι δεν είναι δεν είναι λογικό να το παραδεκτούμε»;

  “Αν κατηγορήθηκε η ορθοδοξία κάποτε και τώρα και αεί , είναι γιατί ακολουθεί μία μυστηριακή ζωή, ξένη από την ανθρώπινη γνώση και εμπειρία.(Πάντως όχι ξένη από τους ανθρώπους)» : Εδώ μεταφέρω ακριβώς την άποψη που θα είχε κάποιος εκτός ορθοδοξίας αν δεν το καταλάβατε.
  Η ανθρώπινη γνώση και εμπειρία δεν μπορεί να εξηγήσει πως ο άρτος και ο οίνος μεταβάλονται σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Πολλοί, ανάμεσα τους και οι προτεστάντες, αδυνατώντας να δεκτούν το υπερβατικό, μιλούνε για απλή παρουσία του Κυρίου και όχι πραγματική μεταβολή. Σαφώς η μυστηριακή ζωή είναι εκτός της λογικής εμπειρίας του ανθρώπου γιατί είναι υπερ λόγον αλλά όπως τονίζω δεν είναι ξένη από τον άνθρωπο.
  Ο άνθρωπος γνωρίζει τον Θεό ως ψυχοσωματική οντότητα. Για αυτό έδωσαν μάχες οι Ησυχαστές και οι ασκητικοί πατέρες και το αποσαφήνισαν. Ο άνθρωπος μετέχει της θείας κοινωνίας και των άλλων μυστηρίων ψυχή και σώματι και έτσι αγιάζεται πραγματικά.

  Όπως ο ίδιος ομολογείται αγάπη μπορεί να δείξει και ένας μουσουλμάνος ή ένα νήπιο. Ως ηθική πράξη όμως πόση μεγάλη διαφορά έχει από την πραγματική αγάπη που γεννά στην ψυχή των αγίων ο έρωτας και η θέα του Θεού; Δεν μας ενδιαφέρουν οι καλοί ανθρώποι, αλλά οι χριστιανοί. Τι σημαίνει αγαπώ; Δίνω κάτι για να εισπράξω κάτι άλλο ως αντάλλαγμα; Είμαι άνθρωπος της προσφοράς για να μη λυπήσω τον Θεό ή για να μην πάω στην κόλαση επειδή έτσι λέει η Γραφή;
  Όχι βέβαια. Δεν είμαι ούτε μισθωτός για να θέλω ανταλάγματα , ούτε δούλος για να φοβάμαι την κόλαση. Αγαπώ σημαίνει είμαι κατάφωρα ερωτευμένος με τον Θεό και αυτό τον έρωτα τον εκφράζω στη διακονία μου και στην ταπείνωση μου απέναντι στον άλλο που είναι πρόσωπο Θεού. Αγαπώ τον Θεό γιατί τον αγαπώ. Ζητάω μόνον τον έρωτα και την αγάπη Του και απ΄’ αυτήν δεν μπορεί να με χωρίσει τίποτα.

  Φυσικά ένας αλλόπιστος έχει γεννηθεί έχοντας μέσα του ένα μέρος του Θεού και μπορεί να διακρίνει μεταξύ καλού και κακού. Αυτό μας το είπε ο Παύλος. Μας παρέδωσε ακόμα και τον ύμνο της αγάπης που σημαίνει τέλεια θυσία, τέλεια παράδοση στο θεό, μακρυά από πάθη , γεμάτη προσφορά και ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο μας.
  Ο Θεός δεν μας ζήτησε να γίνουμε παιδιά αλλά σαν τα παιδιά. Δηλ. όχι μωροί αλλά μωροί για την αγάπη. Όχι ανόητοι αλλά απλοί. Ανυπόκριτοι, ταπεινοί και ανεξίκακοι.

  Επιμένω πως η αγάπη δεν είναι μαι απλή ηθική εντολή. Και στο Λευιτικόν γράφεται «Να αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου …. και τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Αυτός είναι για τους Ιουδαίους ένας ηθικός τρόπος ζωής στον οποίο μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε ερμηνεία.
  Θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως γράφτηκε μόνο από Ιουδαίους για Ιουδαίους και πως η αγάπη γνωρίζει όρια. Σας το λέω αυτό για να δείτε πως ακόμα και στις Γραφές μπορεί να δώσει κάποιος και μια τραγικά λανθασμένη ερμηνεία.
  Μπορώ λοιπόν να πω ότι τους αγαπώ όλους. Και να κάνω έργα προσφοράς και πράξεις αγάπης και να πιέζω τον εαυτό μου να ζει μέσα σε μια ατμόσφαιρα αγάπης και να ποιώ καθημερινά όσο πιο πολλά μπορώ έργα αγάπης για να αποδείξω στον Κύριο μου, τον εαυτό μου και τους άλλους πως ναι! εκπλήρωσα την θεϊκή εντολή της αγάπης και προκόπτω στην ευσέβεια!

  Δεν μου φτάνει όμως αυτό. Κάποιος κάλλιστα μπορεί να μην έχει αγάπη μέσα του και να ποιεί το καθήκον του ως θαυμαστής ή τηρητής των γραφών. Τέτοιους πιστούς όμως δεν αγαπάει ο Θεός. Η προσκόληση και η μανία μου σε τέτοιο είδος αγάπης μπορεί να με οδηγήσει ακόμα και να παραδώσω το σώμα μου στη φωτιά όπως λέει ο Παύλος στην περικοπή που μνημονεύετε. Μη έχων όμως αληθινή αγάπη γέγονα χαλκός ηχών και κύμβαλον αλαλάζον.
  Πραγματική αγάπη είχαν οι άγιοι του Θεού που ζήλωσαν τον έρωτα και την σχέση κοινωνίας των προσώπων της Αγίας Τριάδας , αγωνίστηκαν για να την αποκτήσουν και τους χαρίστηκε κατά το ανθρώπινο μέτρο.
  Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούσαν, δεν προσποιήθηκαν ποτέ την αγάπη…

  Έπειτα έρχομαι στην ευσέβεια. Τί ορίζουμε ως ευσέβεια; Και πάλι έναν ηθικιστικό τρόπο ζωής; Την προσκόληση μας σε τύπους και φόρμες; Τη λατρεία του Θεού μέσα στην εγωιστική μας προσήλωση να γίνουμε τέλειοι άνθρωποι και καλοί πιστοί; Ενδεχομένως και καλοί πολίτες;
  Η αληθινή ευσέβεια αφορά στην ταπείνωση. Στο ταπεινό φρόνημα. Την εξάρτηση μας από το θέλημα του Θεού. Στην τήρηση των νόμων Του και πάλι από αγάπη για εκείνον. Δεν είναι ζήλος ηθικής τελειότητας αλλά προσπάθεια και αγώνας να γίνουμε έναν με Εκείνον και να μορφώσουμε μέσα μας τον Χριστό. Γι’αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς τυπικά ευσεβοφανής αλλά ταπεινός λάτρης του Θεού με πνεύμα και αλήθεια.

  ._

 57. Προς Loupous: Εμείς οι ορθόδοξοι έχουμε μια δισχιλιετή παράδοση. Δεν κτίζουμε αντιπαραδόσεις πάνω σε κατά τη δική μας θεώρηση σφάλματα άλλων.
  Ποιός είναι αυτός ο Φέγγος και ο Νικολακόπουλος; Είμαι καινούριος στην παρέα και δεν γνωρίζω πράγματα και καταστάσεις.
  Τέτοιες παρακολουθήσεις και εμπαιγμοί είναι ξένοι με το φρόνημα μου.
  Είναι γενικά παραδεκτό όμως πώς όποιος δημοσίως σφάλλει, δημοσίως και ελέγχεται. Αν οι προμνημονευόμενοι τους οποίους επαναλαμβάνω δεν γνωρίζω έπεσαν σε σφάλματα , ορθώς και γίνονται αντικείμενα αμφισβήτησης…
  Τώρα για το ποιός έχει μεγαλύτερη τύφλα … χμμμ… καλό θα ήταν ο καθένας να κάνει την αυτοκριτική του πριν στραφεί εναντίον άλλων και μάλιστα όταν δεν τους γνωρίζει….

 58. Μόνο ένα σχόλιο.

  Δεν είμαι Πεντηκοστιανός… και δεν πιστεύω ότι όλοι οι Προτεστάντες είναι ορθολογιστές (ξέρω Προτεστάντες που είναι πνευματικοί άνθρωποι).

  Όσο για την μη χρήση υλικών στοιχείων στην λατρεία το θέμα είναι μεγάλο αλλά δεν βασίζεται στον ορθολογισμό αλλά σε μια πνευματική, μυστική προσέγγιση του Χριστιανισμού. Θα προτιμούσα όμως να μην αναφερθώ περισσότερο σε αυτό.

  Πάντως ευχαριστώ που μου απαντήσατε.

 59. Και εγώ ευχαριστώ.
  Μια συζήτηση περί όλων αυτών είναι πάντα ωφέλιμη.

 60. Sorry, π. Παντελεήμων…
  Τα είπα για την «πεθερά» και σε πήραν εσένα τα σκάγια.
  Ήταν πολύ ωραία αυτά που έγραψες. Να σαι καλά.

  Ένας «σαρκικός» χριστιανός.

 61. Δεν πειράζει.
  Μήπως εγώ που τα γράφω είμαι «αγγελικός» και «πνευματικός»;
  «Σαρκικοί» είμαστε όλοι μέχρι να μορφωθεί ο Χριστός μέσα μας.

 62. Σας ευχαριστώ όλους έναν προς έναν για την συζήτηση…

  @Εγκώλπιον
  το blog έχει πάρα πολλά ενδιαφέροντα θέματα και σε συγχαίρω για τον χρόνο που δίνεις σε ανθρώπους σαν και μένα που ψάχνουν να διαβάσουν κάτι πιο ψυχωφελή..

  @ π. Παντελεήμων
  πως μπορεί κάποιος να «πολλαπλασιάζει» την αγάπη για τους πλησίον του…

 63. @ π.Παντελεήμων

  O Φέγγος και ο Νικολακόπουλος -με τον οποίο δεν έχουμε ασχοληθεί σαν σελίδα καθότι ο άνθρωπος είναι αξιοπρεπέστατος και πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του – ΑΝ και οι νεολαίοι της ΕΑΕΠ τον δουλεύουν ψιλό γαζί [μεχρι και ηχητικό με μιμήσεις της φωνής του έχουν βγάλει οι «αναγεννημένοι» εαεπίτες- είναι ηγετικά στελέχη της αιρετικής συνάξεως που ονομάζεται Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής. Α…ξέχασα και το Ελευθέρα. Όπως καταλάβατε εγώ είμαι η «πεθερά» που πρέπει να τα ακούσει. Ας τα ακούσω λοιπόν. Τα ακούνε όμως και πολλοί που μας διαβάζουν και πλέον δεν τρέχουν στα τυφλά προς τον κάθε αιρεσιάρχη.

  @ LouPous
  χαίρωμαι ιδιαίτερα που μας παρακολουθείς και σχολιάζεις. Χαίρωμαι και το χιούμορ σου. Να είσαι καλά!

 64. @ Ελένη μη μου βάζεις δύσκολα.
  Δεν έχω το χάρισμα να σου απαντήσω.
  Θαρρώ όπου βασιλεύει η αληθινή αγάπη και γίνεται πράξη καθημερινά όσο δίνεται απλόχερα τόσο και πολλαπλασιάζεται.
  Άμα βρω κανένα σχετικό πατερικό κείμενο θα το βάλω εδώ.

  @Εγκόλπιο σε ευχαριστώ για την πληροφορία.

 65. Ο Λούπους κάνει μια σημαντική παρατήρηση για τα δύο μέτρα και σταθμά που τηρούμε όταν αναφερόμαστε στους «δικούς μας» και στους «αλλοτρίους».

  Έτσι είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε τον λίθο τού αναθέματος (κατά την γνώμη μου δικαίως) όταν κάποιος ετερόδοξος (χιλιαστής,προτεστάντης κλπ) ψευδοπροφητεύει και η διάψευση έρχεται από τα πράγματα ενώ ποιούμε την νήσσα όταν η «σεπτή κορυφή» αποκαλεί εν μέση Εκκλησία «αγιώτατον εν Χριστώ αδελφό» τον αιρεσιάρχη Πάπα Ρώμης ,τον υμνολογεί με ειδικούς γι αυτόν θριαμβικούς ύμνους,ανταλλάσει μαζί του λειτουργικό ασπασμό την ιερώτερη (?) στιγμή της Θ.Λειτουργίας και λειτουργικά δώρα αργότερα και αφού το εκκλησίασμα πριν μεταλάβει έχει βάλει μετάνοια στον «επί γης βικάριο του Χριστού»

  Κι επειδή εγένετο λόγος για τους οσίους κολλυβάδες:
  οι πατριαρχικοί του καιρού τους ,τούς κατηγορούσαν για δημιουργία σχίσματος και έτσι κατάφεραν και αφορίσθηκαν οι κολλυβάδες από το πατριαρχείο.
  όμως αυτοί οι άγιοι γεροντάδες είχαν πληροφορία από Θεού και δεν υποχώρησαν στις απαιτήσεις του Φαναρίου να δεχθούν τα κυριακάτικα μνημόσυνα.
  Σκεφτείτε σημερα αν γινόταν τετοιος χαμός για ένα έλασσον θέμα όπως τα μνημόσυνα ,πώς θα χαρακτηρίζαμε τους πρωταίτιους:ταλιμπάν,θεοχούλιγκαν κλπ
  http://www.zephyr.gr/STJOHN/riza23.htm

  μη ξεχνάμε πως μεγάλοι άγιοι σαν τον Χρυσόστομο,τον Αθανάσιο,τούς Μαξίμους (Ομολογητή και Γραικό ) αφορίσθηκαν,καθαιρέθηκαν κι εξορίσθηκαν από πατριαρχικές συνόδους οι οποίες αργότερα αποδείχθηκαν ληστρικές.

  ας φροντίσουμε μήπως άθελα μας γινόμαστε κι εμείς μέτοχοι τέτοιων εξουσιαστικών,ληστρικών νοοτροπιών.

 66. @ π. Παντελεήμων
  ευχαριστώ

  @ misha
  πόσο νιώθω αυτά που λες…

 67. Συμφωνώ Misha.
  Ποτέ μας δεν κοιτάμε τα δικά μας λάθη που στο κάτω κάτω είναι και βαρύτερα γιατί λέμε είμαστε ορθό-δοξοι….

 68. Ας μην συγχέουμε την ΑΙΡΕΣΗ με τα εγκλήματα κατά των Κανόνων. Και για του λόγου το αληθές μας έβαλες κείμενου του Σχισματικού και Δαρβινιστή, Καλόμοιρου;

 69. 1.περιέχει κάποια ιστορική ανακρίβεια το κείμενο του Καλόμοιρου;
  (αντιπαρέρχομαι τις άδικες κρίσεις )

  2.αν ο οικουμενισμός δεν είναι η αίρεση τών αιρέσεων ,η οποία ακυρώνει συλλήβδην όλες τις δογματικές διδασκαλίες της ορθόδοξης πίστης και η οποία μάλιστα κηρύττεται ευθέως και διχως περιστροφές εις επήκοον πάντων εν μέση Εκκλησία από τα επισημότερα χείλη,τότε τι είναι αίρεση και ποιοί είναι αιρετικοί;

 70. Αδέλφια,

  δεν αφήνουμε και κάτι στο Θεό για να λύσει σε σχέση με την Εκκλησία Του; Όλα αυτά δεν έχουν ακουστεί ; Ο καθένας έχει κρίση και άποψηκαι είναι σεβαστή.Η πίστη μας είναι ΚΟΙΝΗ, έχουμε διαφωνίες σε επιμέρους διοικητικά θέματα και τρόπου χειρισμού των σχέσεων με τους ετερόδοξους. Αλλά η Εκκλησία μένει ΠΑΝΩ από πρόσωπα και καταστάσεις.

  Το μείζον θέμα είναι αυτό : την ώρα που ο δυτικός χριστιανισμός συγκλονίζεται συθέμελα από την απουσία Θεολογικής Βάσης πάνω στα ζητήματα ερμηνείας της Γραφής, που είμαστε εμείς για να δώσουμε ( σε όσους θέλουν και το επιθυμούν ) μια στέρεη βάση της Ιεράς Παράδοσης, μακριά από τον σχολαστικισμό της ρωμαιοκαθολικής ομολογίας ;

  Αντί να φλυαρούμε και να επαναλαμβανόμαστε, μήπως να προσευχηθούμε περισσότερο ; Αντί να θεωρητικολογούμε, μήπως θα ήταν προτιμότερο να δώσουμε ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ στις πάνω από 50 Ορθόδοξες ιεραποστολές του κόσμου ; Και , εν τέλει, δεν είμαστε όλοι μέλη της Εκκλησίας ; Η αγωνία μας είναι οι απλοί άνθρωποι του κόσμου, ανεξαρτήτου φυλής ή θρησκεύματος, που διψούν για κάτι καλύτερο από την τωρινή τους θρησκεία ή τις πνευματικές τους αναζητήσεις. Ποιος, νομίζετε, ότι οφελήθηκε από αυτήν την συζήτηση; Ποιος ένοιωσε την ανάγκη, διαβάζοντας αυτά τα κατεβατά μας, να αλλάξει ζωή και να έρθει κοντά στο Θεό της Αγάπης ; Τελικά γιατί να γράφουμε ; Για να αποτρέπουμε κόσμο από την Αγάπη και το Έλεος του Θεού ;

  Βρε , Μίσα αδελφέ μου, ξέρεις πόσο πολύ θα ωφελούσες, αν μετέφραζες στα ρώσικα, τα αντιαιρετικά άρθρα της ΟΟΔΕ και του Αντιαιρετικού εγκολπίου ; Ξέρεις πόσες ψυχές θα σώζονταν ; Περισσότερη ωφέλεια από αυτό υπάρχει ; Σκέψου το … Προσεύχομαι να βγούμε με πνευματική ωφέλεια από τη συζήτηση.

 71. Περί Καλόμοιρου διάβασε ΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ. Επίσης στη σελίδα που μας εστειλες μπορείς να δεις και την άποψή του για τον Τελωνισμό των Ψυχών καθώς και για την εξελικτική θεωρία. Δες και την κριτική που του κάνει ο π.Σεραφειμ Ρόουζ για τις «απόψεις» του περι καταγωγής μας http://www.egolpio.com/SCIENCE&FAITH/TO_BIBLIO_THS_GENESIS_KAI_O_PRWIMOS_ANTHROPOS.htm . Όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να βγάλουν άσχετο τον π.Σ.Ρόουζ (όπως έβγαλαν άσχετο και τον π.Ι.Κωστώφ αλλά και τον γέροντα Παϊσιο) δεν τα καταφέρνουν.

 72. «τα Δύο Άκρα» τα είχα πάρει από τον ίδιο τον μακαριστό συγγραφέα τους.
  Γνωρίζω και το περιεχόμενο τους και τα ενδεχόμενα προβλήματα τους.
  (πχ αντιμετωπίζονται οι ρώσοι της διασποράς σαν σχισματικοί ενώ υπάρχουν ήδη 2 ίσως και τρεις άγιοις από τις ταξεις τους-αγ.Ιωάννης Μαξίμοβιτς,Φιλάρετος και π.Σεραφείμ Ρόουζ)
  Περί Καλομοίρου:
  1.Είναι η διδασκαλία περί τελωνίων δογματική παραδοχή της Εκκλησίας μας ή μια ευσεβής παράδοση;
  2.Έχει λαβει η Εκκλησία μας κάποια συγκεκριμένη θέση απέναντι στην εξελικτική θεωρία και αν ναι ,πότε έγινε αυτό;

  Φίλε Πιλότε.
  Συχώρεσε με αλλά δεν είναι τόσο αθώα ,όσο θέλεις να τα βλέπεις ,προφανώς με την καλή διάθεση σου,τα πράγματα.
  Δεν υπάρχει προβλημα στις σχέσεις με τους ετεροδοξους αλλά πρόβλημα αιρέσεως και θεολογίας ,που υπερβαίνει κάθε άλλο εκκλησιαστικό πρόβλημα και αυτό είναι το πρόβλημα τής εισαγωγής τής αιρέσεως του οικουμενισμού στην διδασκαλία και την πράξη της εκκλησίας.
  Με την αίρεση αυτή ακυρώνεται κάθε ιεραποστολική προσπάθεια και αυτό έχει αποδειχτεί και στην πράξη όταν πριν μερικά χρόνια η φαναριώτικη δικαιοδοσία στην Ααμερική ΑΡΝΗΘΗΚΕ να δεχτεί μια ολόκληρη προτεσταντική παροικία χιλιάδων ανθρώπων που ζήτησαν να βαπτιστούν ορθόδοξοι για να μη χαλάσουν οι καλές οικουμενιστικές σχέσεις.
  Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πολλά.
  Αντε και βοηθάμε την εξωτερική ιεραποστολή πχ τής Κορέας.Γιατί να το κάνουμε;Για να υμνολογούν οι προσήλυτοι κορεάτες ,τη προτροπή του ποιμενάρχη τους, τον Πάπα Ρωμης ,όπως έγινε στο συλλείτουργο του 2006 στο Φανάρι;
  Να βοηθήσουμε πχ τον π.Μελέτιο Γρηγοριάτη στο Κογκό ή τον π.Ιγνάτιο Μαδενλίδη που έχουν μια σαφή και ξεκάθαρη θέση,ναι!Αλλά δυστυχώς δεν όλοι σαν τον π.Κοσμά και τον π.Χαρίτωνα.
  Γι α τα ρωσικά κείμενα,υπάρχουν μεταφρασμένα στην ρωσική ,σχεδόν τα πάντα και οι μεταφράσεις συνεχίζονται.Δόξα τω Θεώ.

 73. Άστο βρε μισα. Με την ιδια τακτική μας είχες αποδειξει και την ορθότητα της ομοιοπαθητικής πριν καιρό. Όποιος θέλει την Ορθόδοξη θέση για την εξέλιξη ας διαβάσει τα κείμενα εδω: http://www.egolpio.com/SUBS/exelixi_sub.htm
  Για μένα αρκεί η θέση του γ.Παϊσιου και μόνο, ο οποίος μιλά ΚΑΙ για Τελωνισμό ΚΑΙ για Εξέλιξη ΚΑΙ για ομοιοπαθητική. Ας μην κοροιδευόμαστε λοιπόν και λειτουργούμε σαν τους αιρετικούς επιλέγοντας απο τους πατερες ότι μας γαργαλάει τα αυτιά.

 74. Δικός σου είναι ο χώρος,οποια άποψη θέλει προβάλλεις ,όποια θέλεις αποκλείεις.

  Για την συμβατότητα της ορθοδοξης παράδοσης με την ομοιοθεραπευτική μιλούν πολλοι άγιοι της ρωσικής εκκλησίας και αυτό δεν πρέπει να αποκρύπτεται.
  Οι θέσεις αυτές των ρωσων αγίων αρχίζουν και γίνονται γνωστές πλέον και από συγχρονους ρώσους γέροντες όπως ο π.Ιωάννης Κρεστιάνκιν,γέρων της Λαύρας τού Πσκωβ και του π.Ραφαήλ Καρέλιν αλλά και στην χώρα μας.Ευτυχώς!
  Ποιος γνώριζε πχ ότι ο π.Σωφρόνιος είχε δώσει ευλογία στον υποτακτικό του π.Ραφαήλ Νόικα να μάθει και χρησιμοποιεί την ομοιοπαθητική στο μοναστηρι του Εσσεξ;
  Ας μην εθελοτυφλούμε.

 75. egolpion δεν φτιάχνεις στο blog σου μια περιοχή που να την ονομάζεις «Ορθόδοξο Καφενεδάκι» για να μιλάμε όλοι εδω γύρω για ότι θέμα μας ενδιαφέρει, μιας και έχουμε πάντα κάτι να πούμε κάτι να συζητήσουμε… (πάω να διαβάσω την θέση της Ορθοδοξίας για την εξέλιξη… αλλά αν θέλω κάτι να πω πάνω στο θέμα στην συγκεκριμένη σελίδα να έρθω;;; )

 76. Μίσα, νομίζεις ότι αδικείς τις Ορθόδοξες ιεραποστολές της Ασίας. Οι περισσότεροι νεοφώτιστοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ασίας, οι ιερείς τους κλπ προέρχονται από τις τάξεις των ρωμαιοκαθολικών και προτεσταντών. Ας μη συνεχίσουμε, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θυσιάζονται και δίνουν σκληρές πνευματικές μάχες, μέσα αντίξοες συνθήκες και χωρίς μέσα… Ας κάνουμε προσευχή για όλους και το μπλογκ της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στηρίζει όλους τους Ορθόδοξους Ιεραποστόλους σε όλο το κόσμο, προβάλλοντας ειδήσεις και καλώντας όλους τους Ορθόδοξους πιστούς σε ενεργή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.
  ( http://ierapostoli.wordpress.com/ ). Και καθημερινά προσευχόμαστε να αυξάνονται οι επισκέψεις και όλο και περισσότεροι να νοιώθουν την ανάγκη να γίνουν συν-εργάτες της Ιεραποστολής. Αν θέλει ο Θεός, να έχουμε ιεραποστολικές ομάδες σε όλες τις Μητροπόλεις ( αρχικά ), σε μεγάλες ενορίες, σε μοναστήρια και αδελφότητες !

  Για το θέμα των μεταφράσεων στα ρωσικά ανταιρετικών άρθρων, θα ήθελα να μου στείλεις τις ιστοσελίδες και τα άρθρα στο εμαιλ που υπάρχει στο μπλογκ.

 77. Αγαπητοί αδελφοί…
  απο μικρό παιδί ΔΕΝ πίστευα στην εξέλιξη μιας και απο τόσο μικρή που θυμάμαι τον εαυτό μου πίστευα ότι η ζωή του ανθρώπου δεν είναι χωρίς κάποιο σκοπό…
  μεγάλωσα, σπούδασα και συγκεκριμένα στις θετικές επιστήμες…
  λοιπόν το τι κοροϊδία έχω ακούσει απο ανθρώπους επειδή πιστέυω στον Χριστό και όχι στους πίθηκους δεν λέγετε… αδιαφορώ και δεν ασχολούμε… και να σας πω το καλύτερο; του; απαντώ με ένα απόσπασμα απο ένα αγαπημένο βιβλίο που συνιστώ να διαβάσετε του Νικολαε Σταϊνχαρτ «Το ημερολόγιο της ευτυχίας». Αληθινή εξιστόριση ενός λόγιου απο την Ρουμανία που τελικά βαπτίστηκε Ορθόδοξος (ήτανε εβραίος) και παρακαλώ έγινε μοναχος… στο βιβλίο γράφει:

  «… κάτι μου φέρνει στο μυαλό τα λόγια του Λέον Σεστόβ:»Φαίνεται οτι υπάρχουν δύο θεωρίες εκ διαμέτρου αντίθετες σχετικά με την καταγωγή της ανθρώπινης ύπαρξης. Η πρώτη υποστηρίζει πως ο άνθρωπος προέρχεται απο τον πίθηκο, ενώ η δεύτερη υποστηρίζει πως τον άνθρωπο τον έπλασε ο Θεός. Διαφωνώ πλήρως. Εγώ πιστέυω οτι κάνουν λάθος και οι δυο. Η δική μου θεωρία είναι η εξής: Αυτοί που πιστέυουν πως ο άνθρωπος προέρχεται απο τον πίθηκο, αυτοί πράγματι προέρχονται απο τον πίθηκο κι αποτελούν μια ξεχωριστή φυλή, απο τη φυλή των ανθρώπων που έπλασε ο Θεός, η οποία πιστέυει και ξέρει πως πλάστηκε απο τον Θεό.»…

  Αν βλέπετε το πρόσωπο των ανθρώπων όταν τους λέω αυτά τα λόγια πόσο εκνευρίζονται… ούτε αυτό τους ευχαριστεί..
  τους λες οτι αφου θες να είσαι απο τον πίθηκο.. εντάξει είσαι απο τον πίθηκο, εγω όμως απο τον Θεό και τους πιάνει θυμός… :-)

 78. Να ρωτήσω η Ορθοδοξία τι απαντάει για τα παλαιοντολογικά ευρήματα που βρίσκει η αρχαιολογική σκαπάνη…;

 79. Ομιλούμε για πράγματα που δεν μπορούμε να φτάσουμε ή να κατανοήσουμε στον απόλυτο βαθμό.
  Αν κάποιος ανέβει στην κορυφή ενός βουνού, και κοιτάξει τον ουρανό δεν θα διαπιστώσει πόσο λίγος είναι μπροστά στην απεραντοσύνη του ορατού μας κόσμου?
  Αν νιώσεις λοιπόν τόσο »λίγος» μπροστά σε αυτό το άπειρο που δεν μπορείς να καταλάβεις ούτε να βάλεις σε καλούπι, καταλαβαίνεις ότι δύσκολα θα καταλάβεις και τον δημιουργό σου. Γιατί δημιούργησε τον κόσμο , και γιατί άφησε περιθώριο για τόσο κακό? Γιατί να υπάρχουν πόλεμοι αφού ο Θεός ως παντοδύναμος και πάνσοφος θα μπορούσε να τον καταργήσει. Γιατί π.χ. ένα λιοντάρι σκοτώνει ένα ελάφι για να φάει, δεν είναι φόνος? Όταν ένα δικαστήριο λαμβάνει απόφαση για τη θανάτωση ενός κρατούμενου δεν ισχύει το »Ου Φονεύσεις». Ή μήπως λέει να φονεύσεις τους κακούς?
  Γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε πως κατά το ρουν της ιστορίας πολλές δικαστικές αποφάσεις αποδείχτηκαν λανθασμένες.Για όλες αυτές τις απορίες τι απαντά η Αγία Εκκλησία ???
  Απάντηση λογική δεν μπορεί να δώσει. Ή μήπως η Εκκλησία δεν σκοτώνει ?..
  Από την αρχή της οργάνωσης των ανθρώπων σε κονωνίες, υπάρχει παραδίπλα και η θρησκεία . Η θρησκεία κατάφερε ανά τους αιώνες να πείσει τους ανθρώπους ότι υπάρχει η μετα-θάνατον τιμωρία, η κόλαση κλπ. Καλλιεργεί δηλαδή τον φόβο. Και ανάμεσα στους υποταγμένους αμαθείς ο παπάς είναι ο υπέρτατος ανώτατος μεσίτης , ο άνθρωπος από τον οποίο δεν θα γλιτώσεις ούτε μετά θάνατο.
  (βγάλε το σκασμό να μη σε αφορίσω, εγώ ο άγιος πάτερ)
  Δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου άθεο, γιατί δεν νιώθω έτσι (βέβαια οι φανατικοί της παρέας άθεο θα με χαρακτηρίσουν), είμαι βαπτισμενος χριστιανός με το νέο μερολόγιο, αλλά συνειδητά δεν νιώθω και τόσο θρησκευόμενος. Ίσως γιατί διαβάζοντας λίγες γραμμές Ιστορία διαπιστώνω τα άφθονα θρησκευτικά εγκλήματα που όλα έγιναν »εν ονόματι Κυρίου». Δηλαδή ο Δημιουργός ουρανού και γής , έχει ανάγκη τα κατά τόπους ιερατεία για να επιβάλει την τάξη. Ο Θεός πάσης σαρκός και παντός πνεύματος. Αυτός που είπε »Εγένετο φως» και έτσι έγινε.
  Αυτός λοιπόν ο υπέρτατος Θεός μας , έχει πρόβλημα αν εορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου , ή αν γίνονται συλλείτουργα με τον Πάπα. Και δεν έχει πρόβλημα που τα ιερατεία έδωσαν πράσινο φως στο Γ’Ράιχ , και μάλιστα ήθελε έτσι ματαιόδοξος που είναι ήθελε να μπεί ο Σταυρός ως σήμα κατατεθέν δίπλα στη σβάστιγκα. Και ήθελε να γίνουν και οι Σταυροφορίες (Οι σταυροφορίες με το παλιό ημερολόγιο δεν έγιναν? Δεν είχαν φώτιση του Αγίου Πνεύματος τότε?) Αλλά αυτά τα έκανα οι καθολικού έτσι? Και ορθόδοξοι , οι φωτοδότες της πίστης? Αθώα περιστεράκια. Ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος μήπως δεν ήταν ορθόδοξος? Αλλά εκεί το Πατριαρχείο συνενούσε. Και εκατοντάδες άλλα και άλλα…
  Έχει πρόβλημα ο Θεός μας που χάλασαν οι νηστείες της Α’ ή της Β΄ Οικουμενικής συνόδου , και δεν έχει πρόβλημα που η μήτρα του δεσπότη κοστίζει όσο ο μισθός όλων σας , σε μια δεκαετία.
  (Και κοστίζει τόσο γιατί ο μέγας δεσπότης είναι ο Χριστός)
  Έχει πρόβλημα ο Θεός μας που βγήκε το θρήσκευμα από τις ταυτότητες, αλλά δεν έχει πρόβλημα για να βγάλεις πιστοποιητικό αγαμίας πληρώνεις 50 ευρώ.
  Δεν έχει ο Θεός πρόβλημα που οι παλιοημερολογίτες πραπαγανδίζουν στους πιστούς να μην βγάζουν ΑΦΜ,ΑΑΜ ,ΚΛΠ. γιατι έτσι λέει θα χάσουν το ορθόδοξο βάπτισμά τους (Άκουσον-άκουσον)!!!!!
  Δεν έχει πρόβλημα ο Θεός να γράψεις το σπίτι σου στο μοναστήρι γιατί θα πρέπει η περιουσία του Θεού να αυξάνεται. Θέλει να έχει ο Θεός μια οικονομική αυτοτέλεια πως να το κάνουμε.
  Έχει αναλογιστεί κανείς πόση είναι η περιουσία της Εκκλησίας που όλο μεγαλώνει και ποτέ δεν τους είναι αρκετή? Είναι και αυτό θέμα πίστης?
  Οι παπάδες δεν θέλουν να έχουν οικονομικό έλεγχο όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες , γιατί αυτά είναι τα χωράφια του Θεού!!!
  Με όλα αυτά που λέω θέλω να εξηγήσω την άποψή μου ότι άλλο ΘΕΟΣ και άλλο πράγμα η θρησκεία. Θρησκείες υπάρχουν πολλές και υπήρξαν πολλές περισσότερες στο παρελθόν. Πόσοι αρχαίοι ναοί καταστράφηκαν από τους »Ορθόδοξους» πατριάρχες? Γιατί? Δηλαδή πριν από τους πατριάρχες δεν υπήρξε Θεός? ή δεν θα υπάρξει θεός αν γίνει χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους?
  Ή μήπως ο Χριστός ήταν ο μόνος ανεστημένος Μεσσίας ανά την ιστορία ? Γιατί είναι να μην είναι ο Όσιρις ο Μεσσίας αφού και αυτός αναστήθηκε? Τόσοι πολλοί Μεσσίες υπάρχουν?
  Και τόσοι πολλοί θεοί? Άλλος δωδεκαθεικός, Άλλος τριαδικός , Άλλος αλλάχ, Άλλος 4×4? (Eίμαι βλάσφημος έτσι?)
  Αλλά ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΣΩΣΤΟΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ. (και θα πάνε και στην κόλαση…)
  Και το ταμείο της Εκκλησίας τριαδικό είναι και αυτό ? ,
  ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΖΩΗ !!!
  Σώσον Κύριε τον λαόν σου και ευλόγησε το ταμείον σου … δια του Σταυρού σου »πολίτευμα» ….. Παπάδες κοπρόσκυλα των αιώνων ενωθείτε , έρχεται η οργή του Θεού.
  Οι δε υπόλοιποι πιστοί (παλαιοημερολογίτες ή οικουμενιστές και μη)απλά »μετανοείτε»…

 80. Εξαιρετικό το σχόλιό σου! Οργή δημιουργική και έντονη αναζήτηση. Δεν μπορεί να είναι «βλάσφημος» ο αναζητητής και η Αναζήτηση, σχεδόν πάντα, κάπου καλά οδηγεί.
  Μια παρατήρηση μόνο. Θα ξεκαθαρίσουν πολλά όταν σταματήσεις να γενικεύεις.
  Την καλημέρα μου.

 81. λαρς @

  Πολλά τα θέματα που καταπιάνεσαι και σίγουρα εκφράζουν τα βασανιστικά ερωτήματα πολλών ανθρώπων.
  Θα πρέπει να τα πάρουμε ένα-ένα και με τη σειρά κάποια στιγμή.
  Επί του παρόντος απαντάω μόνο στο θέμα της μήτρας των επισκόπων…
  εφόσον οι επίσκοποι φαίνεται να είναι και οι πιο «δημοσιογραφικά » επίκαιροι αυτό το διάστημα…
  Κοίτα, το πρόβλημα δεν είναι η μήτρα τελικά αλλά το κεφάλι που την φοράει. Δηλαδή αν το κεφάλι που την φοράει δεν έχει στο μυαλό του την μήτρα αλλά σκέφτεται το άγιο πνεύμα που κατεβαίνει σε αυτό το κεφάλι και το φωτίζει τότε έχουμε εκκλησιαστική συνείδηση.
  Κάποιοι τα κατάφεραν πολύ καλά και με μήτρα ( αγ. Νεκτάριος, Αγ. Λουκάς, π. Αντώνιος Κομπός, κλπ ).

  θα τα πούμε

 82. λαρς

  ΘΕΟΔΙΚΙΑ

  Ο Θεός γνωρίζει το συμφερον τοτ καθενός μας και γιατί ορίζει άνισα τα τέλη της ζωής.Υπάρχει πράγματι κάποια ακατάληπτη αιτία απο τους ανθρώπους , για την οποίαν αλλοι αρπάζονται γρηγορότερα απο τη ζωή αυτή, αλλοι δε εγκαταλείπονται περισσότερο χρόνο στον οδυνηρό αυτό βίο, για να ταλαιπωρούνται.

  Ο Θεός τις αβυσσους τις έκλεισε μέσα στο θείο θησαυροφυλάκιο.Μήπως λοιπόν ονομάζονται άβυσσοι οι λόγοι για τη θεία κρίση, που είναι ανεκφραστοι και ακατανοητοι απο τις ανθρώπινες διανοιες και μόνο στο Θεό είναι γνωστοι οι λόγοι, σύμφωνα με τους οποίους κυβερνάει το καθένα απο τα όντα;

  Το ότι η κρίση του Θεού για το καθένα απο τα κτίσματα του ονομάστηκε άβυσσος το μάθαμε απο άλλο ψαλμό που λεεί-Οι κρίσεις σου για τα ανθρώπινα είναι ανεξερευνητες, όπως τα αβυσσώδη βάθη των ωκεανών.Αν λοιπόν ζητάμε να μάθουμε γιατί του μεν αμαρτωλού η ζωή παρατείνεται, του δε εναρέτου συντομευονται οι ημέρες της προσωρινής διαμονης του εδώ στη γή, γιατι ο άδικος ευημερεί, ο δε δίκαιος θλίβεται, γιατί το παιδί προτου να ωριμάσει αρπάχτηκε απο το θάνατο, ποία είναι η αιτία των πολέμων, γιατί γίνονται τα ναυάγια, οι σεισμοί, οι ξηρασίες, οι πολλές βροχές, γιατί έχουν δημιοργηθεί όσα βλάπτουν τον άνθρωπο, γιατι ο ένας είναι πλούσιος ο άλλος φτωχός και ποιά θα είναι η ανταποδοση του Κριτή σε καθέναν απο αυτούς.

  Όταν όλα αυτά θα έλθουν στο νού μας, ας θυμηθουμε οτι οι κρίσεις και οι αποφάσεις του Θεού είναι άβυσσος, και επειδή είναι ασφαλισμένες στο θείο θησαυροφυλάκιο, δεν είναι ευκολα κατανοητές απο οποιουσδήποτε.

  Και στο πιστό δόθηκε υπόσχεση απο το Θεό ότι θα σου δώσω θησαυρούς απόκρυφους, αοράτους.Όταν λοιπόν αξιωθούμε να γνωρίσουμε με πρόσωπο την Αλήθεια, τότε θα ιδούμε και θα μάθουμε τις αβυσσους που κρύβονται στο θησαυροφυλάκιο του Θεου…

  ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 83. Γειά σας παιδιά.
  Να απαντήσω σε αυτά που λέτε?
  (Πάντα με καλή πρόθεση)

  Προς egolpion:
  Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς λέγοντας ότι γενικεύω. Απλά επειδή είδα τυχαία το blog , είπα να πω και εγώ δύο κουβέντες .. Προσπάθησα να τοποθετηθώ σφαιρικά στο ζήτημα της θρησκείας που είναι τόσο αχανές και πολυδιάστατο. Βέβαια οι προλαλήσαντες αναφέρθηκαν σε πιο συγκεκριμένα θέματα. Αν έλεγα και λεπτομέρειες θα έγραφα πέντε εβδομάδες. Ειδικός στα θρησκευτικά θέματα πάντως δεν είμαι.

  Προς tnt:
  Ο Χριστός δεν είχε μήτρα αλλά του φόρεσαν στέφανο με αγκάθια και χλαμύδα. Παπάδες ήταν και εκείνοι που τον σταύρωσαν…
  (αιρετικοί) βέβαια….

  Προς tertilianos:
  Είδες εσύ φίλε μου το αόρατο θησαυροφυλάκιο που σου υποσχέθηκε ο Θεός? Αν γεμίσει όμως το θησαυροφυλάκιο της Εκκλησίας έχεις περισσότερες »ελπίδες»…

  Ο Θεός δεν νομίζω ότι κρύβεται μέσα σε αβύσσους αλλά υπάρχει σε κάθε τι που αντικρύζουν τα μάτια μας. Αλήθεια, για τον άνθρωπο δεν φτιάχθηκε ο κόσμος? Δεν είμαστε η αγαπημένη Του δημιουργία? Δεν πιστεύω κάποιος που ανέβηκε στο Σταυρό για χάρη των ανθρώπων να μοιράζει αναθέματα και αφορισμούς. Και γιατί θα έπρεπε να πεθάνει για τις αμαρτίες των ανθρώπων? Πάντα πρέπει να υπάρχει μαρτύριο στη μέση? Δεν μπορούσε να συγχωρήσει χωρίς να πεθάνει?
  Όσο για τα αόρατα, τα μετά-θάνατον, και τα συναφή ποιός γύρισε από τον τάφο για να πει και σε μας τι είδε? Η μετα θάνατον ανταμοιβή είναι κάτι που πιστεύουμε ή κάτι που ελπίζουμε ότι υπάρχει για να μετριάσουμε τη μιζέρια της εδώ ζωής μας και τις τύψεις μας?
  Οι ιερείς απαρνούνται τη σάρκα? Γιατί μερικούς πολύ χοντρούληδες τους βλέπω. Εκτός και αν έχουν πρηστεί από την πολλή νηστεία. Για να μην αναφερθούμε στΙς ερωτικές τους »επιδόσεις».

  Απορία: Αφού δεν υπάρχει μετάνοια μετά θάνατον γιατί γίνονται μνημόσυνα?

  Κάποιος Γάλλος φιλόσοφος πάντως (μου διαφεύγει το όνομά του αυτή τη στιγμή) είχει γράχει τα εξής ωραία:
  »Ακόμα και αν δεν υπάρχει Θεός , ο άνθρωπος πρέπει να ζει σαν να υπάρχει. Αλλά αν υπάρχει στα αλήθεια την βάψαμε»

  Φιλικά πάντα τα σχόλιά μου.
  Αν ενοχλείται κάποιος μου το λέει. ΒΥΕ

 84. lars @

  «Ο Χριστός δεν είχε μήτρα αλλά του φόρεσαν στέφανο με αγκάθια και χλαμύδα. Παπάδες ήταν και εκείνοι που τον σταύρωσαν…
  (αιρετικοί) βέβαια….»

  Και πως είσαι τόσο σίγουρος ότι για κάποιους η μήτρα δεν είναι σαν αγκάθι… μα όχι σαν στεφάνι;
  Άστο βρε lars, οι εύκολες κριτικές δεν είναι ορθόδοξες. Χρειάζεται να σπουδάσουμε σε αυτό που λέμε Εκκλησία.

 85. Και πως είσαι τόσο σίγουρος ότι για κάποιους η μήτρα δεν είναι σαν αγκάθι… μα όχι σαν στεφάνι;
  Άστο βρε lars, οι εύκολες κριτικές δεν είναι ορθόδοξες. Χρειάζεται να σπουδάσουμε σε αυτό που λέμε Εκκλησία.

  Προς tnt:
  Προφανώς δεν κατάλαβες το ύφος που έγραψα και ενοχλήθηκες.
  Είπα εξ’αρχής ότι »σπουδαγμένος» στα θρησκευτικά θέματα δεν είμαι.
  Ούτε όμως κάποια αίρεση προβάλλω αν αυτό εννοείς γιατί δεν με ενδιαφέρει το ζήτημα. Άλλωστε 34.000 χριστιανικές ομολογίες σε όλο τον κόσμο διεκδικούν το θησαυρό της μοναδικής και αληθινής Εκκλησίας. Όλοι τους είναι »φωτισμένοι» , »σπουδαγμένοι» και »θεοφόροι». Το περίεργο είναι ότι όλοι αυτοί οι σπουδαγμένοι και ψαγμένοι με άποψη πιστεύουν στον ίδιο Θεό, χωρίς όμως να έχουν καμμία σοβαρή διάθεση να ενωθούν, μήπως και πάψει και ο κοσμάκης να αλληλοτρώγεται και να αποκαλεί τους διαφωνούντες »ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ».

 86. Lars @

  Μάλλον δεν με κατάλαβες… σπουδή στην Εκκλησία δεν εννοώ κάποιο ακαδημαϊκό πτυχίο. Σπουδή σε αυτό που λέγεται Εκκλησία είναι τα πάντα σε σχέση με αυτήν και με τον Χριστό. Κοντολογίς να μπούμε στο χορό και να χορέψουμε και εμείς, για να δούμε τελικά αν θα τα καταφέρουμε καλύτερα σε σχέση με αυτούς που ασκούμε κριτική.

  Ελπίζω να βγάζεις συμπέρασμα.

 87. λαρς

  Είδες εσύ φίλε μου το αόρατο θησαυροφυλάκιο που σου υποσχέθηκε ο Θεός?

  Όχι φίλε μου διοτι δεν αγαπώ τον Χριστό.. η επιθυμία όμως είναι να τον αγαπήσω! αν τα καταφέρω ποτέ, τότε ισως τα πούμε…

  Πάντως θέλω να ξέρεις ότι απαντήσεις στα ερωτήματα σου υπάρχουν απο ανθρώπους που δόθηκαν, αγάπησαν, τον Θεό, και θανάτωσαν το ΕΓΩ τους σε αυτόν τον κόσμο και έγιναν θυσία για τον πλησίον.

  Σε αυτούς θα βρείς τις απαντήσεις, οχι σε μένα. Εγω το μόνο που μπορώ να κάνω είναι αν θες να σου μεταφέρω τα δικά τους λόγια (πατέρες της εκκλησίας μας). Δεν ξέρω όμως αν αυτό θα σε νοηθήσει στις όποιες αναζητήσεις σου. Θεωρώ ότι καλύτερα (οπως είπε και tnt) είναι σπουδάσεις ο ίδιος μέσα στην εκκλησία, να βρεις πνευματικούς πατέρες και να ερευνήσεις τον πλούτο της Ορθοδόξου πίστεως μας. Θα μπορούσες για π.χ. να πάρεις για αρχή ένα βιβλίο του Πατρός Παϊσιου. Άνθρωπος χωρίς γνώσεις αλλά χαριτωμένος απο το Αγιο Πνεύμα, θα το καταλάβεις και ο ίδιος αν τον διαβάσεις, όπως επίσης θα δεις και πολλά απο τα ερωτήματα σου να βρίσκουν απαντήσεις μέσα απ’τα λόγια του. Εγω φίλε μου δεν μπορώ να αλλάξω τη ζωή σου.

  Να είσαι καλά.

 88. tertilianos
  Δεν μπορείς να αλλάξεις τη ζωή μου, ούτε στο ζήτησα.
  Ούτε και εγώ μπορώ να αλλάξω τις απόψεις σου , δεν θα το ήθελα άλλωστε.
  Ο καθένας διαπιστώνει, μαθαίνει, κατανοεί, σύμφωνα με το μέτρο σύγκρισης που διαθέτει.
  Αν προσέξεις όλοι οι προηγούμενοι που μίλησαν εξέφρασαν περισσότερο προσωπικές απόψεις παρά αντικειμενικές αλήθειες.
  Παραδείγματος χάριν, η μεταρύθμιση του ημερολογίου-εορτολογίου είναι ένα ιστορικό γεγονός πλέον , αλλά για έναν νεο-ημερολογίτη είναι κάτι που δεν έχει και τόση σημασία , αλλά για ένα παλαιοημερολογίτη θέμα ζωής ή θανάτου. Για τον νεοημερολογίτη ο παλαιοημερολογίτης είναι ζηλωτής, ενώ για τον παλιοημερολογίτη ο νεοημερολογίτης είναι κάτι σαν αιρετικός.
  Έχεις πάει σε παλαιοημερολογίτικη Εκκλησία?
  Όταν έτυχε κάποια στιγμή να πάω , με κοίταζαν με κάτι μάτια αγριεμένα λες και ήμουν ufo.
  Έχεις πάει σε παλαιοημερολογίτικες συνάξεις?
  Εγώ ναι , και παραλίγο να καραφλιάσω από τις μαλ… που έλεγαν. Σε κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνό μου και γυρίζει ένας και μου λέει: Φίλε τρία πράγματα είναι κολασμένα, το κινητό , η κάρτα (εννοούσε atm) και το κάπνισμα.
  Και εγώ που έχω και τα τρία τι έγινε ? τον ρώτησα.
  Δε σε βλέπω καλά μου απάντησε. Εκείνη τη στιγμή μούδιασε το μυαλό μου.
  Προσωπικά σιχαίνομαι τους παλαιοημερολογίτες γιατί εκτός από φανατικοί και θρησκόληπτοι κάνουν και προσυλητισμό. Βγάζουν διάφορα φυλάδια τα οποία μοιράζουν σε εκκλησίες του νέου ημερολογίου , και το τι λένε δεν περιγράφεται.
  Επίσης επειδή στον οικογενειακό μου κύκλο υπάρχει παλαιοημερολογίτισσα , ξέρω από πρώτο χέρι και το τι συμφορές και δυσκολίες αντιμετωπίζω καθημερινά σχεδόν δεν μπορώ να σου περιγράψω.
  Σε παρασυναγωγές παλαιοημερολογιτών υπάρχουν απατεώνες που λένε διάφορα και τρελαίνουν τον κόσμο. Έτσι μου έρχεται να πάω στον εισαγγελέα κάποια στιγμή.
  Όπως βλέπεις η θρησκευτική αλήθεια δεν είναι δεδομένη για τον καθένα, αλλά υποκειμενική.
  Και για τον Παίσιο έχω διαβάσει αρκετά πράγματα. Όμως ο Παίσιος ήταν ασκητής, οι υπόλοιποι ζούμε σε μια διαφορετική οπτική της μεγαλούπολης. Και εγώ αν ήμουν στο Α.Όρος πιθανόν άλλα θα έλεγα.
  Έχεις διαβάσει τι λέει ο Παίσιος για τις βιομετρικές ταυτότητες? Προφανώς ναι. Και λοιπόν τι έγινε? Θα τις αρνηθείς? Επειδή μίλησες για σπουδές μέσα στην Εκκλησία θα δούμε εκεί τι θα γίνει και πόσοι θα αναιρέσουν ότι είπαν.
  Ο Χριστόδουλος , ο ανώτερος τη τάξει κληρικός (όσο ζούσε) ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε κρατικό κανάλι το εξής:
  -Αν είχατε γεννηθεί στο Ιράν , θα ήσασταν Χριστιανός Ορθόδοξος?
  Και αυτός απάντησε:
  -όχι θα ήμουν μουσουλμάνος.

  Άραγε λοιπόν η θρησκευτική αλήθεια επηρεάζεται από γεωγραφικά κριτήρια ή από εθνικότητες?

  » Και εδόθη αυτώ πνεύμα δούναι τη εικόνι του θηρίου , ίνα και λαλήση η εικών του θηρίου και ποιήση, όσοι εάν μη προσκυνήσωσι τη εικόνι του θηρίου , ίνα αποκτανθώσι»

 89. λαρς,

  καλέ μου φίλε δυστυχώς δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω..δεν έχω χρόνο..και ελπίζω να με καταλαβαίνεις. Ανοίγεις πολλά θέματα και ειλικρινά δεν μπορώ να ακολουθήσω…

  Δυστυχώς στη σημερινή κοινωνία που ζούμε ο χρόνος για τον άνθρωπο έχει γίνει είδος πολυτελείας. Βέβαια διαβάζω αυτά που γράφεις με προσοχή και προσπαθώ να σε ψυχολογήσω…

  Για να πουμε όμως και κάτι..νομίζω ότι αδικείς τον γέροντα. Δεν αναφέρει ο γέροντας Παϊσιος πολλά πράγματα (αν και μονάχος ) για την οικογένεια , για τη κοινωνία που ζούμε κλπ. Επειδή ήταν ασκητής τι σημαίνει; για μοναχούς μόνο έλεγε;

  Επίσης θέλω να σταθώ σε κάτι που είπες.

  Αν προσέξεις όλοι οι προηγούμενοι που μίλησαν εξέφρασαν περισσότερο προσωπικές απόψεις παρά αντικειμενικές αλήθειες.

  Δεν ξέρω γιατί το λες αυτο.. ποιά είναι δηλαδή μια αντικειμενική αλήθεια;

  Και γενικότερα, τι ψάχνεις σαν άτομο στη ζωή σου;
  Τι θέλεις;
  Τι αναζητάς;

  Να είδες, με εκανές και φλυαρώ παλι.

 90. λαρς

  2 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

  Δεν δείχνει καμία ευσέβεια το να λεει κανείς ότι το κακό δημιουργήθηκε από το Θεό, γιατί κανένα από τα αντίθετα πράγματα δεν παράγεται από το αντίθετο του.

  Ούτε δηλαδή η ζωή γεννάει το θάνατο ούτε το σκοτάδι είναι πηγή του φωτός ούτε η αρρώστεια δημιουργεί υγεία.

  Αλλά τι γίνεται;

  Όταν πρόκειται για μεταβολές των ψυχικών μας διαθέσεων , οι μεταβολές γίνονται από τα αντίθετα στα αντίθετα( π.χ. τη χαρά διαδέχεται η λύπη).

  Όταν όμως πρόκειται για έμψυχα δημιουργήματα , τότε το καθένα από όσα γεννιούνται δεν προέρχεται από τα αντίθετα, αλλά από τα ομογενή(π.χ. το ζώο γενιέται από άλλο ζώο).

  Αν λοιπόν, λένε ότι το κακό ούτε αγέννητο είναι ούτε από το Θεό έγινε, τότε από πού πήρα την ύπαρξη του;

  Τι θα απαντήσουμε λοιπόν;

  Ότι το κακό δεν είναι ζωντανή και έμψυχη ύπαρξη , αλλά ψυχική διάθεση αντίθετη προς την αρετή , η οποία διάθεση εμφανίζεται στους οκνηρούς, επειδή απομακρύνονται από το καλό.

  Επομένως ας γνωρίζει ο καθένας από μας ότι ο ίδιος είναι αρχηγός της κακίας που υπάρχει μέσα του

  Ο άνθρωπος που λέει ότι ο Θεός είναι αίτιος των κακών, δεν υστερεί καθόλου σε αφροσύνη

  Γιατί, αν είναι αίτιος των κακών, δεν είναι κατά συνέπεια αγαθός

 91. λαρς

  Εκείνος που αποφεύγει την ευρύχωρη και πλατειά οδό και βαδίζει τη στενή και γεμάτη δυσκολίες, περνάει συχνά δοκιμασίες.

  Στις ακατάπαυστες θλίψεις που μας βρήκαν, καταφύγιο μας είναι ο παντοδύναμος Θεός.

  Γιατί οι θλίψεις που μας κυριεύουν, μας ασκούν στην υπομονή, διαμέσου της υπομονής δοκιμάζουν και μορφώνουν το χαρακτήρα μας και δια μέσου της δοκιμής μας ασκούν στην ελπίδα.

  Είναι ανάγκη να δοκιμαστούμε με πολλές θλίψεις για να εισέλθουμε στη βασιλεία του Θεού.

  Είναι πολλές οι θλίψεις που δοκιμάζουν οι δίκαιοι στη ζωή τους.

  Αλλά εκείνος που θα υπομείνει με γενναιότητα και αταραξία τον πειρασμό που προκαλεί η θλίψη, θα πει:

  Σ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες νικούμε θριαμβευτικά με τη δύναμη του Χριστού που μας αγάπησε και δεν μας αφήνει απροστάτευτους στους κινδύνους και στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής.

  Όχι μόνο ελπίζουμε, αλλά καυχόμαστε στις θλίψεις χωρίς να αποκάνουμε.

  Ποιου ανθρώπου η καρδία είναι τόσο απτόητη, ποιου οι λογισμοί είναι τόσο ατάραχοι, ώστε σε τόσο μεγάλη σύγχυση να έχει το νου του σταθερά στραμμένο προς το Θεό και λόγω της ελπίδας του προς αυτόν, να μην τα χάνει σε κανένα από όσα συμβαίνουν;

  Λέμε κακό εκείνο που είναι κουραστικό και οδυνηρό στις αισθήσεις, δηλαδή

  Τη σωματική αρρώστια,

  Τις πληγές του σώματος,

  Τη στέρηση των αναγκαίων,

  Την έλλειψη εκτιμήσεως,

  Τη χρηματική ζημιά,

  Την εγκατάλειψη συγγενών.

  Το καθένα απ’ αυτά στέλνεται από το Θεό για το συμφέρον μας.

  Όπως ο γιατρός είναι ευεργετης, ακόμη και όταν προκαλεί πόνους και άλγη γιατί πολεμάει την αρρώστια (και όχι τον άρρωστο), έτσι και ο Θεός είναι αγαθός, γιατί εξασφαλίζει την σωτηρία μας με μερικά βάσανα. Γιατί ο γιατρός των ψυχών χορηγεί ανάλογα με τη φύση της αρρώστιας, αρκετή δύναμη στα φάρμακα, για να καθαρίσει, όταν χρειαστεί και την πιο βαθιά κακία

  Η υπομονή δε της δοκιμασίας μέσα στους πειρασμούς, είναι γνώρισμα λίγων ανθρώπων που ακολουθούν το πρότυπο του Αβραάμ.

  Για τη θλίψη που υποφέρουμε εδώ, ο μισθός έχει ορισθεί ως ανταμοιβή. Εάν όμως δεν θλίβεσαι, μην περιμένεις εκεί στεφάνια, γιατί εδώ δεν κατέβαλες τους αγώνες και τους κόπους που έχουν ορισθεί για τα στεφάνια. Θυμήσου παλιούς αγίους, ότι δηλαδή κανείς από αυτούς δεν αξιώθηκε να πάρει τα στεφάνια της υπομονής με την καλοπέραση και τις κολακείες των άλλων, αλλά όλοι έδειξαν την γνησιότητά τους περνώντας μέσα από καμίνι μεγάλων θλίψεων.

  Τον κυβερνήτη τον δοκιμάζει και τον καταρτίζει η τρικυμία,

  Τον αθλητή το στάδιο,

  Το στρατηγό η παράταξη σε μάχη,

  Το μεγαλόψυχο και γενναιο η συμφορά,

  Το δε χριστιανό οι πειρασμοί και οι δοκιμασίες.

  Οι λύπες φανερώνουν τη γνήσια ψυχή, όπως η φωτιά, το καθαρό χρυσάφι. Είσαι φτωχός, μην κυριεύεσαι από αθυμία. Γιατί η υπερβολική στεναχώρια γίνεται αιτία αμαρτίας. Η λύπη καταποντιζει το νου, η αμηχανία προκαλεί ζάλη, η δε αμφιβολία των λογισμών (γιατί να βασανίζομαι γεννάει την αχαριστία.

  Να χεις την ελπίδα σου στο Θεό. Μήπως νομίζεις ότι δεν βλεπει τη στεναχώρια σου; Κρατάει την τροφή στα χέρια του και αναβάλλει να στην δώσει, για να δοκιμάσει τη σταθερότητά σου, για να γνωρίσει τις διαθέσεις σου, μήπως είναι όμοιες με τις διαθέσεις των αχάριστων.

  Οσο ο εξωτερικός άνθρωπος φθείρεται από αρρώστιες και δοκιμασίες, τόσο περισσότερο ο εσωτερικός ανανεώνεται και γίνεται νεότερος.

  Δεν σκοτώνει άλλον και άλλον ζωοποιεί, αλλά τον ίδιο με αυτά που τον σκοτώνει, τον ζωοποιεί, και με αυτά που τον πληγώνει, τον θεραπεύει. Πληγώνεται η σάρκα για να θεραπεύθει η ψυχή, θανατώνεται η αμαρτία για να ζήσει η δικαιοσύνη.

  Ούτε τους γεωργούς παραξενεύουν οι κόποι της γεωργικής ζωής, ούτε για τους ναύτες είναι απροσδόκητη η θαλασσινή τρικυμία, ούτε στους μισθωτούς εργάτες είναι παράξενος ο ιδρώτας το καλοκαίρι, ούτε βέβαια σεκείνους που διάλεξαν την ευσεβή ζωή είναι απρομελέτητες οι θλίψεις στον παρόντα κόσμο. Β’Τιμ. Γ’12, Ιω.ΙΣ’33.

  Να γνωρίζουμε ότι ο Κύριος δεν θα μας αφήσει να πειρασθούμε περισσότερο από όσο μπορούμε να υποφέρουμε ή όπως τότε ο Κύριος κάποτε έκαμε λάσπη και πρόσταξε τον ασθενή να νιφτεί και άλλοτε έλεγε «Θέλω, καθαρίσου». Μερικούς τους άφηνε να παλεύουν με τις αρρώστιες για να τους κάνει με την πικρή πείρα δοκιμασμένους και γνήσιους. Το ίδιο κάνει και με μας, άλλοτε βρίσκεται δίπλα μας και μας βοηθάει αόρατα και χωρίς να τον αντιλαμβανόμαστε, όταν πεισθεί ότι αυτό είναι το συμφέρον της ψυχής μας, και άλλοτε καταδέχεται να χρησιμοποιήσει υλικά μέσα για τα παθήματα μας. Ετσι με την παράταση της θεραπείας της αρρώστιας, κάνει επίμονη (μόνιμη) τη μνήμη της ευεργεσίας ή μας παρέχει κάποιο πρότυπο για να φροντίζουμε με ζήλο την ψυχή μας.

  Ότι είναι το καμίνι για το χρυσάφι, αυτό είναι για όσους προσπαθούν να αποκτήσουν κάποια αρετή, η θλίψη, που δοκιμάζουν, για την ελπίδα στο Θεό.

  Οπως οι μόχθοι των αγώνων φέρνουν στους αθλητές τα στεφάνια της νίκης, έτσι και οι δοκιμασίες στους πειρασμούς οδηγούν τους χριστιανούς στην τελειότητα, εάν δεχθούμε όσα επιτρέπει ο Κύριος με την πρέπουσα υπομονή και με κάθε ευχαριστία. Τα πάντα κατευθύνονται από την αγαθότητα του Κυρίου. Δεν πρέπει να δεχόμαστε σαν λυπηρό όσα μας συμβαίνουν, έστω και αν προς το παρόν θίγει την ασθένειά μας. Γιατί αν αγνοούμε τους λόγους για τους οποίους κάθε ένα από τα γεγονότα επιτρέπεται σε μας από τον Κύριο ως καλό, πρέπει να έχουμε την πεποίθηση ότι οπωσδήποτε αυτό γίνεται προς το συμφέρον μας.

  Υ.Γ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΟΥ.
  Υ.Γ 2. Σου προτείνω τη Παιδαγωγική Ανθρωπολογία του Μ.Βασιλείου. Έχει πολλά θέματα τα οποία εξηγεί και ερμηνευεί ο σοφός αυτός Ιεραρχης.

 92. λαρς
  Άραγε λοιπόν η θρησκευτική αλήθεια επηρεάζεται από γεωγραφικά κριτήρια ή από εθνικότητες?

  Άν θες ακουσε την εκπομπή με τίτλο «οι αιρέσεις μου-αθέατα περάσματα, με τον π. Ανδρέα Κονάνο.

  http://www.hellenicheartbeat.com/index.shtml

 93. tertilianos,

  Έγραψες : »Δεν δείχνει καμία ευσέβεια το να λεει κανείς ότι το κακό δημιουργήθηκε από το Θεό, γιατί κανένα από τα αντίθετα πράγματα δεν παράγεται από το αντίθετο του.»
  Που διάβασες να λέω πως το κακό δημιουργήθηκε από το Θεό?
  »Γιατί δημιούργησε τον κόσμο , και γιατί άφησε περιθώριο για τόσο κακό? Γιατί να υπάρχουν πόλεμοι αφού ο Θεός ως παντοδύναμος και πάνσοφος θα μπορούσε να τον καταργήσει.»
  Αυτό έγραψα, καμία σχέση με αυτό που κατάλαβες …

  Εφόσον βέβαια δεχθούμε ότι ασχολείται προσωπικά με τον καθένα μας.

  Έγραψες : »Λέμε κακό εκείνο που είναι κουραστικό και οδυνηρό στις αισθήσεις, δηλαδή
  Τη σωματική αρρώστια,
  Τις πληγές του σώματος,
  Τη στέρηση των αναγκαίων,
  Την έλλειψη εκτιμήσεως,
  Τη χρηματική ζημιά,
  Την εγκατάλειψη συγγενών.
  Το καθένα απ’ αυτά στέλνεται από το Θεό για το συμφέρον μας.»
  Σύμφωνα με τη θεωρία σου και αν κατάλαβα καλά, τα θύματα της Χιροσίμα π.χ. πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι διότι ο θεός τους έδωσε για το συμφέρον τους ένα πολύ σοβαρό μαρτύριο.
  (Ισχύει η θεωρία σου και για βρέφη 2 χρονών ? Και έχει αρκετή νοημοσύνη ένα δίχρονο παιδί για να καταλάβει τη θεωρία σου ? Μόνο να κλάψει μπορεί από τον πόνο των ακρωτηριασμένων του ποδιών. Αλλά πάντα για το συμφέρον του… κλάμα στο κλάμα , στο τέλος θα την βρεί την απάντηση)

  Απλή καθημερινή λογική χρειάζεται τίποτα παραπάνω…

  Έγραψες : »Βέβαια διαβάζω αυτά που γράφεις με προσοχή και προσπαθώ να σε ψυχολογήσω…»
  Τι να με ψυχολογήσεις , εδώ δεν μπορείς να καταλάβεις τι γράφω.
  Σε ότι έγραψα δεν απάντησες σε τίποτα , ή καλύτερα απάντησες σε όσα νόμισες πως επαληθεύουν τη γνώμη σου.
  Αναφέρθηκα σε γεγονότα και καταστάσεις και εσύ μου απαντάς »διάβασε τον Μέγα Βασίλειο.»
  Τhanks , έχω διαβάσει την Αγία Γραφή και τους λόγους αγίων δεν είμαι τόσο αδαής.

  Έγραψες : »Και γενικότερα, τι ψάχνεις σαν άτομο στη ζωή σου;
  Τι θέλεις;
  Τι αναζητάς;
  Να είδες, με εκανές και φλυαρώ παλι.»
  Δεν χρειάζεται να έχεις φλυαρία.Ούτε και ειρωνεία.
  Άσε αυτούς που με ξέρουν να καταλαβαίνουν καλύτερα….

  Και κάτι τελευταίο :
  Εις το όνομα του Πατρός, του Υιού, Μοντανού και Πρισκίλλης.
  Βασικά αν υπογράφεις ως » Τερτυλλιανός», υπογράφεις με »αιρετικό όνομα» διότι κατά τη ορθόδοξη θεολογία ο Τερτυλλιανός ήταν μοντανιστής και δεν δεχόταν την μετάνοια. Πως και σου ξέφυγε αυτό ?
  Εκτός και αν είσαι οπαδός του μοντανισμού, οπότε στην ουσία αρνήσαι όλα τα ποιηματάκια που με κόπο και χρόνο έγραψες.

 94. λαρς

  Θα ήθελα πρώτα να ξεκαθαρίσουμε κάτι.
  Σε καμία ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΕ ΕΙΡΩΝΕΥΤΙΚΑ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ. Οπότε τουλάχιστον σε αυτό θα ήθελα να ανακαλέσεις. Απο την αρχή σε πήρα στα σοβαρά και σου εξήγησα μάλιστα ότι για τα θέματα που ανοίγεις ο χρόνος μου είναι αρκετά περιορισμένος.

  Δευτερον, ξέρω πολύ καλά τι γράφεις και δεν σου απαντώ άσχετα!
  Σου παρέθεσα κάποια κείμενα (όχι δικά μου) του Μ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ με σκοπό να σου κινήσει ο ίδιος τη περιεργεια και να πάρεις κάποιο βιβλίο του. ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΗ. Εσυ (παρολο) που στο ανέφερα τα θεώρησες δικά μου…φαντάσου να μην στο’λεγα κιόλας…

  Και όπως προανέφερα, τα είχα στα αρχεία μου και δεν έγραψα κάτι. Και σου πρότεινα μάλιστα τη ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ διότι όλα αυτα τα ερωτήματα που έχεις βρίσκονται σε 3 τόμους του σοφού ιεραρχη. Για να γλυτώσουμε το γράψιμο δηλαδή…

  Γι’αυτό στα εγραψα, για να πάρεις μία γευση. Επέτρεψε μου όμως να σου πω ότι τώρα πια πολύ δύσκολα με πείθεις όχι μόνο για τον γέροντα Παϊσιο αλλά και για τους αγίους που λες ότι έχεις διαβάσει. Όχι φίλε μου αδαής είσαι και αυτό φαίνεται!

  Και πάρα πολύ μάλιστα! διότι αν όντως είχες ασχοληθεί με τόυς πατέρες και τα κείμενα τους δεν θα έλεγες αυτά που…

  Πραγματικά λυπάμαι διότι είχα καλή διάθεση μαζί σου.

  Όσον αφορά το όνομα tertilianos, επετρεψέ μου να γνωρίζω πολυ καλύτερα απο σένα ποιος είναι. Το χρησιμοποιώ αυτο το όνομα καθαρά για κάποιους προσωπικούς και θα έλεγα συναισθηματικούς λόγους.

  Αυτά λαρς, και ελπίζω αυτή τη φορά να έγινα πιο κατανοητός.

 95. tertilianos,

  Μάλλον χάνεις την ώρα σου μαζί μου και εγώ τη δική μου με σένα.
  Είμαστε σε διαφορετικές γωνίες και ελπίδα συννενόησης δεν υπάρχει.
  Για τον Παίσιο δεν είπα κάτι κακό. Και γιατί να σε πείσω για κάτι σχετικά με τον Παίσιο? Έτσι και αλλιώς στο ερώτημα που έθεσα δεν ήταν υποκείμενος ο Παίσιος αλλά αναφέρθηκα σε κάτι που είπε ο Παίσιος και ζήτησα κάποια άποψη σχετικά με αυτό το θέμα που είχε αναλύσει.
  »Και για τον Παίσιο έχω διαβάσει αρκετά πράγματα. Όμως ο Παίσιος ήταν ασκητής, οι υπόλοιποι ζούμε σε μια διαφορετική οπτική της μεγαλούπολης. Και εγώ αν ήμουν στο Α.Όρος πιθανόν άλλα θα έλεγα.
  Έχεις διαβάσει τι λέει ο Παίσιος για τις βιομετρικές ταυτότητες? Προφανώς ναι. Και λοιπόν τι έγινε? Θα τις αρνηθείς? »
  Καταλαβαίνεις σε όλα αυτά που διαβάζεις ποιά είναι η ερώτηση?
  Αυτή η ερώτηση απαντάται με ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Τόσο απλά.
  Το ότι ανέφερα τον Παίσιο είναι επειδή χαίρει εκτίμησης από πολλούς πιστούς, και όσα έχει πει έχουν κάποια βαρύτητα.Βέβαια ακόμα Άγιος δεν κυρήχθηκε από την Εκκλησία.
  Όσο

  Τώρα σε ότι αφορά τον Μ.Βασίλειο , μου θύμισες εγκυκλοπαίδεια με αστερίσκους και παραπομπές.

  Το αδαής που μου επισυνάπτεις , δεν θα το σχολιάσω.
  Προφανώς είσαι γνώστης όλων των θεμάτων και απορρίπτεις ότι άλλο διαβάσεις apriori.
  Aδικείσαι στο blog αυτό, είσαι για μεγάλα πράγματα…

 96. λαρς

  Μάλλον χάνεις την ώρα σου μαζί μου και εγώ τη δική μου με σένα.
  Είμαστε σε διαφορετικές γωνίες και ελπίδα συννενόησης δεν υπάρχει.

  Έχεις απόλυτο δίκιο!

  Ας μην το κουράσουμε λοιπόν άλλο, να είσαι καλά.

 97. […] πως γεροντάδες, όπως ο Παϊσιος, δέχτηκαν τα μύρια όσα  από φανατικούς ομοϊδεάτες […]

 98. ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΦΡΑΓΚΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ «ΑΓΑΠΗΣ», ΤΗΣ «ΕΙΡΗΝΗΣ», ΤΗΣ «ΕΝΩΣΗΣ».
  ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΣΕ «ΑΔΕΛΦΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ» ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΞΕΙΣ .
  ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΣΥΝΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

 99. symfono ivan

 100. Θα παραθέσω κάποια στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν πολλούς να καταλάβουν που πατούν.Οταν
  έγινε η αλλαγή του ημερολογίου από τον πάπα (1582) στη συνέχεια αυτός έκανε τεράστιες προσπάθειες
  προσπαθώντας ακόμη και να εξαγοράσει τους ορθόδοξους για να τον ακολουθήσουν στην αλλαγή.
  Οσο στο τιμόνι της Ορθοδοξίας βρίσκονταν πατριάρχες μεγάλου αναστήματος με άσβεστη τη φλόγα
  της πίστης όπως την διαφύλαξαν οι πατέρες,δεν κατάφεραν τίποτα οι πάπες για τρείς αιώνες και
  πλέον.Βλέποντας αυτή την κατάσταση, κατάλαβαν πως έπρεπε να κάνουν κάτι διαφορετικό για να
  πετύχουν τους στόχους των.Αποφάσισαν λοιπόν να τοποθετήσουν δικά τους πρόσωπα στις θέσεις
  κλειδιά.Αυτά τα πρόσωπα είναι ο πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστο-
  μος Παπαδόπουλος.Και οι δύο ήταν μασώνοι, κενόδοξα άτομα που τους ενδιέφερε περισσότερο από
  όλα η κοινωνική ανέλιξή τους.Ας ψάξει όποιος ενδιαφερόμενος να δεί πως τα συγκεκριμένα πρό-
  σωπα ανέλαβαν το τιμόνι της εκκλησίας.Εκμεταλλευόμενοι τις δύσκολες τότε συνθήκες για τον ελ-
  ληνισμό,η πολιτεία και ο διεθνής οικουμενισμός επέβαλλαν με παράνομο και αντιδημοκρατικό τρό-
  πο την τοποθέτηση αυτών των ανθρώπων σ’αυτές τις θέσεις.*Αυτοί αμέσως προώθησαν τα σχέδια του
  οικουμενισμού που ήταν η ένωση των εκκλησιών με πρώτο βήμα την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερο-
  γίου.Θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος,δεν αντέδρασε η ιεραρχία;Και βέβαια αντέδρασε αλλά το περά-
  σαν με απάτη.Τους καθησύχασε ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος ότι θα δεχτούν και οι άλλες εκκλησίες
  το νέο ημερολόγιο και έτσι σταμάτησε κάθε αντίδραση αφού το έθεταν ως προυπόθεση για να δεχτούν
  την αλλαγή.Εδώ είναι όμως το λεπτό σημείο,ότι οι άλλες εκκλησίες δεν δέχτηκαν το νέο ημερολόγιο
  αλλά ο αρχιεπίσκοπος δεν δημοσίευσε τις απαντήσεις τους στην ιεραρχία παρά προφωρικά τους είπε
  ότι το αποδέχτηκαν.Περί αυτού όποιος ενδιαφέρεται ας ρωτήσει τον Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη.
  Ετσι με αυτό το μεγάλο ψέμα άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την ελληνική εκκλησία.Ο ίδιος ο αρχι
  επίσκοπος είχε δηλώσει ότι καμμία εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχτεί το νέο ημερολόγιο χωρίς να
  καταστεί σχισματική έναντι των άλλων.Τι μεσολάβησε και έπραξε το αντίθετο;Ο αρχιεπισκόπικός θρόνος
  φαίνεται ήταν το μεγάλο κίνητρο.Οσο για αυτούς που αμφιβάλλουν για την τεκτονική ιδιότητα των
  δύο ας κοιτάξει το τεκτονικό δελτίο και αν το αρνηθήτε θα το δημοσιεύσω.Αλλωστε ποτέ η κρατική
  εκκλησία δεν διεψευσε αυτές τις κατηγορίες και αυτή η σιωπή της τα λέει όλα.Ολοι οι μετέπειτα
  πατριάρχες του οικουμενικού θρόνου ήταν μασώνοι (Αθηναγόρας του οποίου μάλιστα το πορτραίτο
  καμαρώνει σε περίοπτη θέση στη μασωνική στοά Αθηνών,Δημήτριος)Οσο για τον σημερινό πατριάρχη τα
  έργα του φωνάζουν από μόνα τους,δεν χρειάζεται καν να ψάξει κάποιος για την τεκτονική του ιδιό-
  τητα.Αυτά αγαπητοί φίλοι του νέου ημερολογίου δεν σας προβληματίζουν,δεν σας ενοχλούν,δεν ανη-
  συχείτε για την σωτηρία της ψυχής σας;Τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιείτε για το ποιά είναι η
  εκκλησία είναι τελείως λανθασμένα.Εκκλησία δεν είναι αυτή που έχει τα περισσότερα μέλη,ή αυτή
  που την αναγνωρίζουν οι άλλες υποτίθεται ορθόδοξες εκκλησίες.Διανύουμε πονηρό αιώνα.Εχει δεχτεί
  μεγάλο πλήγμα η ορθοδοξία στον αιώνα μας και αυτό είναι σημείο των καιρών.Εκκλησία είναι αυτή
  που κρατά τα δόγματα που θεσπίστηκαν από τους αγίους πατέρες όπως και τους ιερούς κανόνες.Αυτό
  το κάνει η ορθόδοξη εκκλησία που ακολουθεί το πάτριο εορτολόγιο το οποίο κατακύρωσαν όλες οι οι-
  κουμενικές σύνοδοι.Η εκκλησία του νέου ημερολογίου δεν πρέπει να λέγεται ορθόδοξη αλλά παπική
  αφού ενώθηκε με τον πάπα (μόνο η επίσημη ανακοίνωση της ένωσης δεν έγινε αλλά επίκειται και αυτή
  σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.)
  Θα σας εξηγήσω για λίγο το πνεύμα των πατέρων και το πόσο διαφορετικά αντιμετώπιζαν αυτοί παρό-
  μοιες καταστάσεις.Λένε οι του νέου ημερολογίου ότι αλλάξαν το ημερολόγιο για να επαναφέρουν την
  ισημερία στη θέση της.Λένε επίσης ότι έπρεπε να τους ακολουθήσουμε σε αυτό διότι αλλιώς θα σχί-
  σουμε την εκκλησία.Οπως γνωρίζουμε το ιουλιανό ημερολόγιο έγινε το 44 π.Χ. Μέχρι την Α’ Οικουμε-
  νική Σύνοδο,το 325 μ.Χ. η ισημερία είχε εκπέσει κατά τρείς περίπου μέρες.Αγαπητοί μου αδελφοί
  του νέου ημερολογίου απαντήστε μου οι άγιοι πατέρες ως άγιοι που ήταν με την Θεοπνευστία που
  είχαν δεν το είχαν δει αυτό;Φυσικά και το ήξεραν.Δεν τους ενδιέφεραν όμως (τα του χρόνου),τους
  ενδιέφερε η ενότητα της εκκλησίας γι αυτό και δεν άλλαξαν το ημερολόγιο και το άφησαν άθηκτο.Τους
  ενδιέφερε προ πάντων η ενότητα στην εκκλησία.Τα ημερολόγια αφορούν στην πολιτεία.Το ημερολογιο
  μπορούσε να αλλάξει,το εορτολόγιο όχι αδέρφια!Οπως έκανε για παράδειγμα η Ρωσία.Αλλαξε το ημερο-
  λόγιο, όχι όμως το εορτολόγιο.Το 1924 ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος έσχισε την εκκλησία.Ολοι αυτοί
  που τον ακολούθησαν είναι σχισματικοί διότι αυτός δημιούργησε το σχίσμα.Δεν είναι σχισματικοί
  αυτοί που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο.Αυτοί κρατούν τις παραδόσεις των πατέρων.Σχισματικοί
  είναι αυτοί που αλλάξαν αυτό που η ορθοδοξία για 1600 χρόνια σεβάστηκε.Ολοι οι Αγιοι ζήσαν και
  πεθάναν με το παλαιό.Γιατί κανένας από αυτούς δεν έθιξε το θέμα του ημερολογίου;Αφού κατά την
  διάρκεια των 1600 χρόνων χάνονταν μέρες,γιατί κανένας δεν το έθιξε;Σοφία είχαν ως άγιοι.Πήτε μου
  γιατί;
  Θα σας πω κάτι άλλο για να σας πείσω ότι οι νεοημερολογίτες είναι σχισματικοί και όχι οι παλαιο-
  ημερολογίτες.Το 1923 υπήρχε μια κατάσταση η οποία έπαυσε να υπάρχει στις 10 Μαρτίου το 1924.Κά-
  ποιος έκανε κάτι για να σταματήσει να υπάρχει αυτό που υπήρχε.Αυτοί που δεν κάναν απολύτως τίποτα
  είναι οι ορθόδοξοι (παλαιοημερολογίτες).Αυτοί που καναν αυτό που οδήγησε στο σχίσμα (οι υπαίτιοι
  δηλαδή) είναι οι σχισματικοί.Είπε ο Χριστός:αν κάποιος σκανδαλίσει έναν από αυτούς τους απλούς
  καλυτερα να δέσει μια πέτρα στο λαιμό του και να πέσει στη θάλασσα να πνιγεί.Και ερωτώ:σκανδά-
  λισε τότε ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος τον απλό λαό, τους αγράμματους παππούδες ναι ή όχι;Η απάν-
  τηση είναι ένα τεράστιο ναί.Αυτός λοιπόν είναι ο σχισματικός και αυτοί που τον ακολούθησαν και
  τον ακολουθούν.Αυτός θα δώσει (έδωσε) λόγο στον Κύριο για το κακό που προξένησε στην Ορθοδοξία.

  *ΔΙΑ την εκλογή ο Μητροπολίτης του πατριαρχικού
  κλίματος Γερμανός Καραβαγγέλης διηγείται.

  Το έτος 1921 η εκλογή μου ως οικουμενικού πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως ήτω βεβαία από τις 17 ψήφους οι 15 αν όχι οι 16 ήταν δικοί μου,τότε φίλος μου λαϊκός πρότεινε ποσόν 10.000 λιρών και πλέον να παραιτηθώ υπέρ του Μελέτιου Μεταξάκη, φυσικά απέρριψα με αγανάκτηση και βδελυγμία την πρόταση του.

  Αιφνιδίως όμως ,την προηγούμενη νύκτα της εκλογής με επεσκέφθη κατ ’οίκον ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ και παρεκάλεσε θερμώς να αποσύρω την υποψηφιότητα μου υπέρ του Μελετίου Μεταξάκη, αυτός ,λέγανε τα μέλη της επιτροπής θα έφερνε εκατοντάδες χιλιάδες δολαρίων επειδή είχε φιλικότατες σχέσεις μετά επισκόπων προτεσταντών εξ Αμερικής και Αγγλίας ,θα εφένετο χρήσιμος στην εθνική υπόθεση,δια τούτο ήταν επιτακτική ανάγκη να εκλεγεί πατριάρχης ο Μελέτιος Μεταξάκης ,ως έλεγαν ήταν επιθυμία του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

  Η κυβέρνηση των Αθηνών είχε διακόψει την αποστολή επιδομάτων και οι πατριαρχικοί υπάλληλοι ήταν 9 μήνες απλήρωτοι .Για αυτόν το λόγο και χάριν του εθνικού συμφέροντος απεδέχθη την πρόταση, ΕΞΑΠΑΤΗΘΕΙΣ, και ανύποπτος προς κατάπληξιν όλων στην Κωνσταντινούπολη.
  ( αναφορές από το βιβλίο του Α.Δ.Δελήμπαση ‘’ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ’’)

  Ήταν γνωστό ότι ο Μελέτιος Μεταξάκης ανήκε στην πτέρυγα των προοδευτικών ,ενοχλούμενος στην εμμονή στην ορθόδοξο παράδοση εξεδήλωνε ελευθερίους τάσεις που πολλές φορές εμφανίζοντο ασυγκράτητες ,την γραμμή αυτή ακλουθεί πιστά έκτοτε το πατριαρχείο και οι διάδοχοι του ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕΛΕΤΙΟΥ Δ’. Επίσης απεκαλύφθη ότι ο Μελέτιος Μεταξάκης ήταν μέλος της Μασονικής Στοάς ‘’Αρμονία’’ της Κωνσταντινουπόλεως στην οποία έγινε δεκτός την 15η Μαρτίου 1910 .

 101. Θωμάς

  Θωμά καλησπέρα …..έγραψες ότι όλοι οι Άγιοι ζήσαν και πέθαναν με το παλαιό…δεν μας ξεκαθάρισες όμως με ποιο παλαιό από όλα. Θα μου πείς ένα είναι το παλαιό, έλα όμως που δεν είναι ένα. Εγώ μετράω 10,11,12 διαφορετικά παρακλάδια και θα υπάρξουν και άλλα στη συνέχεια. Ωραία ενότητα κυρήτει το παλαιό…με το μαλακό όμως γιατί τόση ενότητα βλάπτει.

  Είπες μέχρι το 1600 ζήσαν και πέθαναν όλοι οι Άγιοι…προφανώς για εσένα σύγχρωνοι άγιοι με το νέο δεν υπάρχουν. Ο Άγιος Νεκτάριος που έζησε μετά το 1600 μας είπε πουθενά ότι το νέο είναι σχισματικό?

  Όσο για τον Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη που αναφέρεσαι, δε σε συμφέρει να τον μελετάς και πολύ γιατί και αυτός άγιος μπορεί να αναδειχθεί μετά την κοίμηση του….ο πιο πρόσφατος μάρτυρας και αγωνιστής Ιεράρχης της σύγχρωνης εκκλησιαστικής ιστορίας είναι…και αυτός με το νέο…. 103 χρόνια ο γηραιός επίσκοπος δεν πρόδωσε την εκκλησία, λές να το κάνει σήμερα αμα εσύ τον ρωτήσεις? Προσπάθησε να τον ρωτήσεις να δούμε πως θα σου απαντήσει και με ποιο τρόπο είμαι περίεργος.

  Ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, ο γέροντας Παίσιος, ο γέροντας Πορφύριος, ο γέροντας Αμβρόσιος, ο γέροντας Ιωσήφ, ο γέροντας Εφραίμ….και…..και…. τι είναι όλοι αυτοί? Είπαν ποτέ ότι το νέο είναι σχισματικό? Σε ποιανού το όνομα επιτελούσαν σημεία και θαύματα? Αν ζούσαν στην εποχή του Χριστού θα τους συκοφαντούσαν οι Εβραίοι λέγωντας ότι κάνουν σημεία με την δύναμη του σατανά….Σήμερα αντί για τους Εβραίους μήπως ξέρεις ποιοι τους κατηγορούν? Ποιοι τους συκοφαντούν? Μάλλον κάποιοι αιρετικοί και σχισματικοί.

  Κρατήστε την ενότητά σας και αφήστε την εκκλησία να παλέψει τα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν…έχουμε να αντιμετωπίσουμε προδωσίες και ανοίγματα προς τον οικουμενισμό…εντύπωση μου κάνει…κλονίζεται η εκκλησία και κάποιοι ακόμα το 2009 ασχολούνται με το ημερολόγιο

 102. Αγαπητέ Ιορδάνη καταρχήν θα σε παρακαλούσα προτού απαντάς να διαβάζεις καλά αυτά που γράφω.Θα σου απαντήσω σε όλα με τη σειρά.Εγραψα ότι όλοι οι άγιοι ζή-
  σαν και πέθαναν με το παλιό ημερολόγιο.Λες πιο παλιό.Αγαπητέ πριν το 1924 δεν
  υπήρχε νέο ημερολόγιο.Ηταν μόνο το παλιό.Ηταν ενωμένη η εκκλησία μέχρι τότε.
  Ξέρεις κανέναν άγιο μετά το 1924,ο οποίος αναγνωρίσθηκε ως άγιος;Εγώ πάντως δεν ξέρω.Επομένως αυτό που λες, με πιο παλιό,δείχνει έλλειψη βασικών γνώσεων εκκλη-
  σιαστικής ιστορίας,όλοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα το ημερολόγιο άλλαξε το 1924.
  Το αν διασπάσθηκε η εκκλησία του παλαιού ημερολογίου γι αυτό ευθύνεται η εκκλη-
  σία νέου ημερολογίου.Επειδή η εκκλησία του πάτριου εορτολογίου στέκεται εμπόδιο
  στα σχέδια των οικουμενιστών φρόντισαν με όλα τα μέσα να την διασπάσουν.Το ερω
  τημα που πρέπει να σε απασχολεί όπως και τον καθένα είναι ποια ήταν η εκκλησία
  μετά την αλλαγή του ημερολογίου.Οπως απέδειξα ήταν αυτή που ακολούθησε το
  εορτολόγιο που θεσπίστηκε από Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (325 μ.Χ.) και το οποίο
  κατακύρωσαν και οι άλλες έξι.Από εκει και πέρα αν ψάξει κανείς με αγιοπατερικά
  κριτήρια μπορεί να βρει ποια είναι η εκκλησία που ακολουθεί κατά γράμμα τους
  αγίους πατέρες μέσα στις παρατάξεις του παλαιού.Η εκκλησία πάντως δεν είναι
  του νέου ημερολογίου.Και αφού δεν είναι εκκλησία δεν μπορεί να έχει και αγίους.
  Δεν είπα αυτό που γράφεις ότι οι άγιοι ζήσαν μεχρι το 1600.Τόσα είναι τα χρόνια
  που περάσαν από την Α΄Οικουμενική Σύνοδο μέχρι το 1924 που έγινε η αλλάγή.
  Ο Αγιος Νεκτάριος που αναφέρεις έζησε την περίοδο 1846-1920 δηλαδή με το
  Παλαιό ημερολόγιο.Πως μπορούσε να πει αν το νέο είναι σχισματικό;Αν ζούσε
  ομως μετά 1924 να είσαι σίγουρος ότι δεν θα ακολουθούσε τους μεταρρυθμιστές.
  Οσο για τον Αυγουστίνο Καντιώτη που αναφέρεις σε πληροφορώ ότι είναι ο επίσκο-
  πος του νέου που ήρθε πιο κοντά από όλους τους άλλους στο παλαιό.Κάποτε είχε
  ζητήσει από τους ιερείς συγκεκριμένου νομού στον οποίο υπηρέτησε να γυρίσουν στο παλαιό.Η πρώτη αντίδραση ηταν θετική.Οταν όμως τους είπε ότι θα χάσουν
  το μισθό τους διότι οι παλαιοημερολογίτες ιερείς δεν πληρώνονται δέχτηκαν μόνο
  δυο-τρεις.Οπότε και δεν έκανε το εγχείρημα.Είναι δύσκολο να είσαι στο παλαιό
  γιατί έχει στερήσεις,σου λείπει η δόξα,οι μεγαλοπρεπείς ναοί για αυτόν το λόγο
  πολλοί ιερείς του νέου ημερολογίου δεν προσχώρησαν στο παλαιό.Σ’αυτούς ανήκει
  και ο Καντιώτης.Θα σας αναφέρω και κάποιον άλλο που παραδέχτηκε ότι το παλαιό
  είναι σωστό αλλά δεν το τόλμησε για τον ίδιο λόγο(μαρτυρία φίλου του που είναι εν
  ζωή).Ο Χαράλαμπος Βασιλόπουλος.Για έρθω στο δια ταύτα έχω διαβάσει ότι ο Καν
  τιώτης έχει παραδεχτεί ότι ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος (ο αρχιεπίσκοπος που άλ-
  λαξε το ημερολόγιο) έκανε παράνομα την αλλαγή.Και συγκεκριμένα απέκρυψε από
  τους αρχιερείς το γεγονός ότι αρνηθηκαν τα άλλα πατριαρχεία και εκκλησίες την
  αλλαγή του ημερολογίου και απάντησαν αρνητικά,μόνο που ο αρχιεπίσκοπος έκρυ-
  ψε τις απάντήσεις και προχώρησε στην αλλαγή μονομερώς και αντικανονικώς.Για
  το θέμα του ημερολογίου έπρεπε να γίνει πανορθόδοξη σύνοδος διότι το ημερολόγιο
  ρυθμίζει τις εορτές ολων των ορθοδόξων του κόσμου και όχι μόνο των ελλήνων.
  Ηταν πασιφανές ότι θα υπηρχαν αντιδράσεις γιατί ο κόσμος το θεωρούσε φράγκεμα.
  Τωρα έρχομαι στο θέμα των γερόντων που αναφέρεις.Γιατί όλοι οι νεοημερολογίτες
  αναφερεστε σε αυτούς;Είναι αναγνωρισμένοι άγιοι;Ποιος τους αναγνώρισε;Γιατί δεν
  αναφέρεστε σε αναγνωρισμένους αγίους της εκκλησίας;Γιατί δεν αναφέρεστε στον
  Κοσμά τον Αιτωλό;Ξέρεις ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός διαφωνεί με τον Παίσιο και έχει
  διαφορετική σταση στο θέμα του οικουμενισμού;Ο Κοσμάς έχει πει τον πάπα να κα-
  ταράσθε,ενώ ο Παίσιος είπε για τον Βαρθολομαίο τον πατριάρχη ότι ο Θεός οικονό-
  μησε στις μέρες μας τον καλύτερο πατριάρχη.Ποιόν δηλαδή;Αυτόν που προσφώνησε
  τον πάπα αγιώτατο επίσκοπο Ρώμης και συμπροσευχήθηκε μαζί του.Τι αντίφαση.
  Ποιόν από τους δύο να ακούσω και να ακολουθήσω;Προτιμώ τον Κοσμά.Εχουνε
  παραγίνει φίλε τα ανοίγματα και οι προδοσίες.Μήπως πρέπει να αρχίσετε να
  ανησυχείτε λίγο;
  Και κάτι τελευταίο,μάθε αν δεν ξέρεις ότι το νέο ημερολόγιο είναι καταδικασμένο
  από τρεις πανορθόδοξους (1583,1587,1593) οι οποίες συνήλθαν μετά την αλλαγή
  και καταδίκασαν και αναθεμάτισαν το νέο ημερολόγιο και αυτούς που θα το ακο-
  λουθήσουν.Απορώ,δεν έχετε φόβο Θεού;Αν αμφιβάλλεις για τις καταδίκες τις ανα-
  φέρουν όλα τα ιστορικά βιβλία.Την επόμενη φορά θα σου στείλω και την καταδι-
  καστική απόφαση.Θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι δεν απάντησες για το αν σε
  ανησυχεί το γεγονός ότι όλοι οι πατριάρχες μετα από τη αλλαγή του ημερολογίου
  είναι μασώνοι αποδεδειγμένα;Εμένα αν μου λέγαν ότι ο επίσκοπος η ο ιερέας της
  ενορίας μου είναι μασώνος θα τα κανα φύλλο και φτερό για να το διαπιστώσω
  ο ίδιος και αν ήταν αλήθεια θα πρεπε τουλάχιστον να ανησυχήσω για την σωτηρία
  της ψυχής μου.

 103. Θωμά διάβασε και συ προσεκτικά ότι ήδη σου είχα πει τι θα μου έλεγες, -ότι ένα ειναι το παλαιό-, και εσύ το έκανες αμέσως. Διάβασε προσεκτικά τα παρακάτω και θα καταλάβεις….

  Εμείς οι νεοημερολογήτες δεχόμαστε το παλαιό ημερολόγιο, το οξύμωρο είναι ότι οι φατριές του παλαιού ημερολογίου, στην ουσία δεν δέχονται το παλαιό ημερολόγιο, διότι αν το δεχόντουσταν θα έβλεπαν ξεκάθαρα ότι το Άγιο Όρος το οποίο ακολουθεί το παλαιό και δεν σταμάτησε ποτέ να αναδεικνύει Αγίους (και μετα το 1924), παραδέχεται περίτρανα το νέο ημερολόγιο.
  Το αποτέλεσμα είναι ότι παλαιό και νέο είναι σε κοινωνία μαζί. Σε οτιδήποτε συμβαίνει έχουμε ενότητα και κοινωνία χωρίς να ξυπνάμε μια μέρα και να φτιάχνουμε δική μας σχισματική εκκλησία. Εννοείτε όλοι οι υπόλοιποι που ξεφυτρώσαν είναι οι σχισματικοί. Και θα ξεφυτρώσουν κι άλλοι
  Εύκολο είναι να πείς το Πατριάρχη μασώνο…κολάσιμο όμως να φτιάξεις δική σου φατρία. Εύκολο να καταδικάσεις τα σκάνδαλα…δύσκολο να μείνεις ταπεινός και να ξεριζώσεις το σκάνδαλο.
  Την σωτηρία της ψυχής την δίνει η συμμετοχή στα μυστήρια της εκκλησίας και αρρετές όπως η ταπείνωση η οποία λείπει από τους σχησματικούς. Δεν την δίνει ούτε ο Πατριάρχης ούτε ο ιερέας της ενορίας. Και σε πληροφορώ ότι υπήρξαν μασώνοι αρχιερείς και πριν την αλλαγή του ημερολογίου.Αυτό τι σημαίνει? Μήπως να γίνουμε Ιεχωβάδες? Μήπως έπρεπε να είχαμε γίνει σχισματικοί?

  Έρχομαι στον Φλωρίνης Αυγουστίνο………Παναγία μου τι παραπληροφόρηση είναι αυτή….ο άγιος επίσκοπος Φλωρίνης, Αυγουστίνος Καντιώτης, πήγε να κάνει την ευλογημένη υπέρβαση…..του χρωστάνε ουράνια γραμμάτεια αυτοί που τον άκουσαν και τους έσωσε από την πλάνη…Τι έκανε για να αποκαταστήσω την αλήθεια.Πήγε να μαζέψει τα ασιμάζευτα κομμάτια των φατριών, όλων των σχησματικών. Πήγε να φέρει την ενότητα.Άφησε τα προβλήματα του και τη μέριμνα της επισκοπής του ο αγωνιστής Ιεράρχης και πήγε να ενώσει τους πλανεμένους αδελφούς. Με βάση λοιπόν την ενότητα που θα κατάφερνε, ύστερα οι σχισματικοί παλαιοημερολογίτες θα μπορούσαν να έρθουν σε κοινωνία με την μια αγία καθολική και αποστολική εκκλησία.
  Τι είναι αυτό που έγραψες? Ότι ήρθε κοντά με το παλαιό….αφού κοντά είναι….εσείς είστε μακρυά. Είστε μακρυά και από το παλαιό και από το νέο.

 104. Εγω είπα μερικές αλήθειες που «τσουζουν».Επειδή ‘ομως έχω δημοσιεύσει εις διπλούν την καταδικαστική απόφαση των Τριών πανορθόδοξων συνόδων για το νέο ημερολόγιο και μου τα κόβουν έτσι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε.Πρέπει επιτέλους ο κόσμος να μάθει την αλήθεια.Μην ακούτε
  τους σημερινούς ρασοφόρους του νέου ημερολογίου που είναι ότι ήταν
  οι γραμματείς και οι φαρισαίοι την εποχή του Κυρίου.Είναι βολεμένοι και
  αν βρεθεί κάποιος και παραδεχτεί την αλήθεια τον πετσοκόβουν.Η Εκκλησία είναι αυτή του παλαιού ημερολογίου,έστω και διασπασμένη.Σ’έναν απο
  αυτούς βρίσκεται η αλήθεια,όποιος ενδιαφέρεται θα την μάθει.Πάντα προσπαθούσαν να διασπάσουν την εκκλησία του Χριστού.Στην αρχή ηρθε η διάσπαση σε προτεστάντες,καθολικούς και ορθοδόξους,μετά
  ήρθε η διάσπαση στην ορθοδοξία και τέλος στην μόνη ορθόδοξη
  εκκλησία που ακολουθεί το πάτριο εορτολόγιο κατάφεραν και εκεί
  μεγάλο πλήγμα.Ο Κύριος όμως είπε «και πύλαι αδου ου κατισχύουσιν αυτής»Εστω και τρεις να μείνουν αυτή θα είναι η Εκκλησία..Ο Θεός να σας οδηγήσει εις την αλήθεια γιατί σας αγαπάμε.Αμην.

 105. Οταν νυμφεύτικα πήγα στο χωριό της γυναίκας μου για να ζήσω γνώρισα κάποιους ζηκωτλες στην αρχη ευγενικοί και ασκητικοί μιλήσαμε και όταν δεν μπορούσαν να αντικρούσουν με έβριζαν δημόσια ευτυχώς γιατι τους είδαν και επέστρεψαν καποιοι στην εκκλησία μετα άρχισε η λασπολογία και οι κατηγορίες κτλ και για να αποδείξω οτι δεν έχουν το Άγιο Πνεύμα οταν τους ρωτησα απο που βγαίνει το Άγιον Φως άλλοι μου ε΄παν αποτον Θεό κι άλλοι απο τον διάβολο τότε και εγώ τους είπα ότι δεν εχουν υποθεση
  γιατι αλλα λέει ο ένας κι άλλα ο αλλος και κατι αλλο , αλλο η συμπροσευχη που καως γινεται και αλλο η συλλητουργια συλλητουργα δεν κανουν οι ενδοτικοι έπισκοποι. Βεβαά και συμπρσευχες που κανουν είναι αξιοι καθαιρεσης αλλα θα το βρουν στο ουρανιο θυσιαστηριο και θα δικαστουν

 106. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει καλύτερα να πλανάσε εντώς Εκκλησίας παρά να ορθοτομείς εκτώς! οι μέρες και οι ώρες δεν έχουν να καάνουν με τον Θεό αλλά με τους ανθρώπους και αν ααλάξαμε το ημερολόγιο μόνο η πανορθόδοξη σύνοδος μπορεί να αποφασίσει αν είναι λάθος ή οχι και όχι οι τυχοδιώχτες και καιροσκόποι ψευδεπίσκοποι των σχισματικών

 107. Το Νέο Ημερολόγιο δεν είναι το Γρηγοριάνο άλλα αναθεωριμένο Ιουλιανο και ο Πασχάλιος κύκλος δεν πειράχτικε.

 108. Αγαπητε Θωμα

  Συμφωνω απολυτα μαζι σου
  επικινονησε αν θες μαζι μου για περισοτερες πληροφορειες και υποδειξεις
  θα με ενδιεφερε να εκκλησιαζομαι στις παλαιοημερολογιτικες εκκλησιες και μοναστηρια

  φιλε Ιορδανη.

  Τι ειναι αυτα που λες περι ταπεινοτητας στις εκκλησιες του νεου ημερολογιου ?

  Εχεις δει τι αμαξαρες εχουν οι παπαδες ?
  Εχεις δει τι χρυσο κουβαλανε ?
  Γνωριζεις τι πλουτο ( χρηματικο και σε ακινητα ) εχει η εκκλησια και τι ΜΙΣΘΟ παιρνουν οι παπαδες ?

  Και ολα αυτα σε καιρους που πολλοι συνανθωποι δεν εχουν να φανε

  Οταν βαφτισα τον δευτερο μου γιο ο παπας ενω ειχε παρει 200 ευρο απο την νονα
  μου ζητησε 200 ευρο και εμενα + 50 ευρο για την νεοκορη αλλιως δεν μου εδινε το πιστοποιητικο
  450 ευρο δλδ
  υπεκυπσα στον εκβιασμο και τα εδωσα
  δεν μπορουσα να κανω και αλλιως…

  Αυτα μας διδαξε ο Χριστος??
  Μ αυτον το τροπο θα δουμε την βασιλεια του ουρανου ?

  ΟΙ παπαδες του νεου ημερολογιου μας δειχνουν το δρομο η μας σκανδαλιζουν με την επιδειξη πλουτου που κανουν ?

  Το «δωρεαν δοσετε ,δωρεαν λαβετε» τι εγινε που πηγε ?

  Αυτα τα ολιγα ειχα να πω
  αυτη ηταν η ταπεινη μου γνωμη
  ελπιζς να μην πικρανα κανεναν
  αναμενω την απαντηση σας στα ερωτηματα που σας εθεσα
  ευχαριστω εκ τον προταιρων
  με εκτιμηση Βασιλης

 109. Σας παρακαλώ αν θέλετε λύστε μου κάποιες απορίες:

  Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός , γυρνώντας από Φεράρα , αν θυμάμαι καλά , εγκαθίσταται και πάλι στη Μονή Αγ Γεωργίου Μαγγάνων στην Πόλη και παύει να μνημονεύει τον νέο αιρετικό Πατριάρχη Μητροφάνη.
  Και με την υποστήριξη του λαού ο Αυτοκράτορας Ιωάννης κάνει πίσω με συνέπεια ποτέ να μην εφαρμοσθούν τα υπογραφέντα στην Φεράρα.

  Παράλληλα έχουμε την περίπτωση του Αγ. Μάξιμου του Ομολογητή που στην περίπτωση της αντιπαράθεσης με τους Μονοθελητές αιρετικούς, χάνει χέρι και γλώσσα και αφού προηγουμένως έχει κάνει δική του Μονή και δεν μνημονευει κι αυτός τον αιρετικό Πατριάρχη.

  Τώρα λοιπόν στις σημερινές συνθήκες , καταλαβαίνω πως ναι υπάρχει καθαρή αντιαιρετική θέση από πλευράς μεγάλης μερίδας του κλήρου και του λαού .

  Απ την άλλη ωστόσο, ο λαός δεν αντιδρά πιθανόν όπως τότε με τον Αγιο Μάρκο.
  Θα μου πεις βέβαια πως τότε τους Πατριάρχες τους διόριζαν οι Αυτοκράτορες κατ ουσίαν και δεν ήταν αρεστά πράγματα αυτά στον λαό .

  Τελικά όμως, πως βλέπετε να βγαίνουμε απ αυτόν τον εγκλωβισμό ;
  Βοηθήστέ με σας παρακαλώ λοιπόν και πεστε μου, στις δικές μας σημερινές συνθήκες, ποια η ειδοποιός διαφορά, που μας επιτρέπει να μνημονεύουμε τον νυν αιρετικό, καθομολογουμένως, Πατριάρχη;

  Τι είναι αυτό που δεν θα επιτρέψει την σύμπραξη με τους αιρετικούς;
  Ποιος θα σηκώσει ανάστημα ;
  Υπάρχει τρόπος άλλος, πλην θυσιαστικών πράξεων, όπως των δύο προαναφερθέντων Αγίων , για να εμποδισθεί αυτή η κίνηση;

  Δηλαδή πως απ την αντιρρητική θεωρία θα περάσουμε στην εφαρμογή της;

  Προβλέπεται κάτι μέσα από Εκκλησιαστικές διαδικασίες που μπορούν »’ειρηνικά» να αποτρέψουν αυτό που έρχεται….;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 110. @Pamvos
  καλησπέρα αδελφέ.
  Ελπίζω να απαντά στα ερωτήματά σου: http://www.egolpion.com/alwsh_oikoumenismou.el.aspx

 111. Ευχαριστώ αδελφέ μου, να είστε καλά.

  Προς το παρόν κάτι μου λείπει ακόμη.

  Είναι αλήθεια βέβαια, πως ως γνωστόν , θέλει πολύ προσευχή και νηστεία για να διακρίνει κανείς στο κάθε βήμα το σωστό.

  Πάντως, μόλις βρω χρόνο, θα μελετήσω περισσότερο αυτό που μου στείλατε και με την βοήθεια του Κυρίου εύχομαι κάτι να βγάλω τελικά.

  .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ. ΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ  ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ & ΤΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ, ΘΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Follow

Ενημερωθείτε για κάθε νέα δημοσίευση στο email σας.

Μαζί με 2.362 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: